Avrupalı Türk turist Türkiye'de ne kadar harcıyor?

Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK), 2012’den bu yana “Avrupalı Türklerin Türk Turizmindeki Yeri” araştırmasında Türkiye'ye tatile gelen Avrupalı turistlerin ortalama harcamasının 1450 Euro olduğu belirlendi.

20/08/2022 00:22
Avrupalı Türk turist Türkiye'de ne kadar harcıyor?

Avrupa ve Türkiye'de 2 yılı aşkın süredir devam eden koronavirüsün azaldığından hareketle, pandemi koşullarında yaşanan normalleşme ile turizmde bu yıl yüz güldüren bir yoğunluk söz konusu.

Son zamanlarda Avrupa'dan gelen turist sayısında bir düşüş olsa da, dünyanın her yerinden Türkiye'ye turist gelmekte. Ozellikle bu yıl Türk Turizmine en çok katkı sağlayanların Avrupalı Türkler olduğunu görüyoruz.

4 Ülkede yapılan araştırma TAVAK Vakfı’nın 18-26 Temmuz tarihleri arasında Avrupalı Türklere yönelik; pilot bölge olarak Avrupalı Türklerin en çok geldiği, Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsviçre'de gerçekleştirdiği araştırma kapsamında geçtiğimiz yıla göre daha fazla sayıda Avrupalı Türk turistin Türkiye'ye gelmeyi planladığı görülmüştür.

3,7 milyon Avrupalı Türk Türkiye’de tatil planlıyor 

Araştırma kapsamına göre bu yıl Türkiye’ye gelecek Avrupalı Türk turistlerin sayısının artması bekleniliyor. Takriben 3,7 milyon Avrupalı Türk Türkiye’de tatilini planlamaktadır Avrupalı Türklerin bu yıl Türkiye'de geçirecekleri tatilleri sürecinde kişi başına ortalama 1450 € harcayacakları öngörülüyor.

Avrupalı Türklerin en fazla harcama yaptıkları bölgeler; Izmir, Çeşme, Alaçatı oluyor. Bu harcamaların Türkiye'nin döviz ekonomiye büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Takriben 3 Milyon 700 Bin Avrupalı Türk Türkiye'de tatilini planlamaktadırlar. Türkiye'ye 3,7 Milyon kadar Avrupalı Türkün geleceğinden hareket edilmektedir.

Son 12 yılda en fazla Avrupalı Türk turist 2019 yılında geldi

Geçmiş yıllara bakıldığında 2014 ve 2017 yıllarında 2 Milyon 700 Bin Avrupalı Türk gelmiş, son 12 yılda en fazla Avrupalı Türk turistin 2019 yılında (2 Milyon 800 Bin) geldiği görülmektedir. Takriben her 4 kişiden biri İzmir'e gelmeyi planlamaktadır.

Revaçtaki bölgelere baktığımız zaman Avrupalı Türklerin %52'si bu yıl tatillerinin bir bölümünü Istanbul'da geçirmeyi planlamaktadır. Istanbul'da oranın daha fazla olmamasının en büyük nedeni, Reina ve Galatasaray Adası gibi eğlence merkezlerinin kapalı olması olmasının etkisi vardır.

Antalya bu yıl ciddi olarak düşüş gösteriyor

Antalya bu yıl ciddi olarak düşüş göstermekte. Sadece %12 oranında Avrupalı Türk bu yıl Antalya'ya gitmeyi planlamaktadır. Bodrum'da bu oran %13 olurken, Çeşme ve Alaçatı'da ise bu oran %29'a kadar yükselmektedir. Bunun nedeni özellikle genç Avrupalı Türklerin Alaçatı ve Çeşmeye çok rağbet göstermelerinden kaynaklanmaktadır.

Ege kıyıları Avrupalı Türkler için cazibe merkezi haline geliyor

Ege kıyıları Avrupalı Türkler için cazibe merkezi haline geliyor. Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) olarak geçtiğimiz yıl Ege'de artan Avrupalı Türk turist sayısına yönelik gerçekleştirdiğimiz araştırmada Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Urla ve Fethiye gibi turizm destinasyonlarına yönelik Avrupalı Türk turistlerin yoğun ilgisi olduğu tespit edilmiştir. Bu destinasyonlar içinde neredeyse üçte bire yakın bir oranla en çok talep gören bölge ise Alaçatı ve bu yılda yüksek orandan Avrupalı Türk turist ağırlayacağı öngörülmektedir.

Avrupalı Türkler Türkiye'de ortalama 28 gün kalıyor

Avrupalı Türkler Türkiye'de ortalama 28 gün kalırlarken, Avrupadan gelmesini beklediğimiz yabancı turistler ise ortalama 16 gün kalmaktadırlar. Bu dört pilot ülkede yapılan araştırma sonuçları oransal olarak diğer Avrupa ülkelerinden gelecek Avrupalı Türklere de yansıtılmıştır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.