Avrupa piyasalarında beklenmedik sürprizler var

Müşterinin refleksini okuyamayanlar kaybediyor. 2019 sezonu Avrupa piyasalarında beklenmedik sürprizler yapacağa benziyor.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 07/07/2019 19:37
Avrupa piyasalarında beklenmedik sürprizler var

Müşterinin refleksini okuyamayanlar kaybediyor. 2019 sezonu Avrupa piyasalarında  beklenmedik sürprizler yapacağa benziyor.

Hiç bir sektör turizm kadar kaygan değil, bir günde herşey tepetaklak olabiliyor. Tüm hesaplamar, bütçelendirmeler elimizde yaz ortasında daha yalamadan külahtaki dondurma gibi eriyebiliyor.

Müşteride balık gibi kayıyor.  Yakalamak, tutmak çok zor. Avrupa yakasında tatil paketi arz-ı orantısız yüksek, müşteri nazlı ve seçici.

Tur operatörü ürün bolluğu içinde boğuşuyor, fiyatlandırma, doğru seleksiyon ve uygun potansiyel müşteri için her köşede mücadele ederken uçak  şirketleri havada kuruşun hesabını yapmak zorunda.

Herkesin cebinden bir otel fiyatı çıkıyor

Destinasyon tarafında ise, otelciler iddia ve umut karışımı bir görüntü sergiliyorlar. Neredeyse hepsi bir ağızdan “Yatırımımızı yaptık, en üst hizmeti verebilmek için tüm altyapıyı oluşturduk, şimdi sıra satış kanallarında ve tur operatörlerinde” deseler de, piyasalar kontrolsüz agresif ve sıcak.

Herkesin cebinden bir otel fiyatı çıkıyor. 6 Temmuz’da Hollanda’da bindiğimiz uçakta yanımda oturan Hollandalı, uçuş ve herşey dahil paketi ile Ege’de önemli bir beş yıldızlı otelde tatil yapacağını söyledi.

“Nereden bu kadar ucuza buldunuz?” diye sorduğumda, “Kızım dün internetten almış” diye cevap verirken, müşteri olarak turizmin detayları hakkındaki bilgisinin enginliği beni şaşırtıyordu.

İzmir için uçağa bindiğimizde güneşten teni yanık yolcuların yoğunluğu dikkatimi çekti. Sanki tatile giden değil, tatilden dönen yolculara benziyorlardı.

Kafamda oluşan soruların cevapları, elimdeki ekonomi dergilerinde buldum 

Dergilerin hepsi yaz başlangıcı sebebi ile aynı konuya geniş yer vermiş: Avrupa ısınıyor, yaz aylarında güneş garantisi oranı gittikçe artıyor.

“Yazın evimde kalır burada dinlenirim, kış aylarında sıcak bir ülkeye uçarım, yılda iki kere güneşi yakalarım”düşüncesi, yeni trend olacağa benziyor.

On binlerce Avrupalı evlerinin bahçelerinde yüzme havuzu yaptırmak için bu yıl bağlı bulundukları belediyelere baş vurdu.

Kentlerin halka açık yüzme havuzları, nehir ve göl kenarındaki beach'lere yatırımlar hızla artıyor. Yeni konsept beach işletmeleri için ilk defa marka işletmeler Avrupa’da ihaleye katılıyor.

Ren Nehri kenarında bir Maxx Royal, bir Regnum veya bir Titanic  

Ren Nehri kenarında bir Maxx Royal, bir Regnum veya bir Titanic veya Ela Quality neden olmasın diye bir ara düşündüm.

Almanya çok çalışan/ üreten bir ülke. Aynı oranda iyi ve kaliteli yaşamak isteyen on milyonlarca varlıklı insanı olan bir lifestyle yaşam ülkesi.

İyi yemek, içmek eğlenmek, mutlu olmak, zinde kalmak tek arzuları. Almanlar Almanya içersinde tatil yörelerinde yemeğe içmeye odadan çok daha fazla ödüyorlar. Alman Belediyeleri Türk otel markalarının işletme gücünü iyi biliyor ve bu konuya çok sıcak bakıyorlar.

Almanya’da ve Avrupa’nın birçok noktasında gerçek kaliteye uygun adreste iyi para ödeyen bir tüketici topluluğu oluştu. Bu gelişme Türkler için bir şans.

Zamanı geldi, eminim biz yapmazsak başkaları yapacak 

Öte yandan bildiğimiz yaşlanan sahillerin gençleştirimiş otellerinde ise, kafalar karışık. Akdeniz çanağında fiyatlar tutarsız, yöneticiler gergin, patronlar tedirgin.

Şimdi piyasalar iyi bir Eylül ve Ekim satışı duasında.

Hatta aşırı sıcak Avrupa yazından dolayı kasım ayına sarkan satış beklentisi de umut veriyor.

Yine sektörün konjoktürel sorunları hızla büyüyor. Türk turizminde bütçeyi tutturmak zorlaşıyor. Sezon başı söylenenler, sezon ortası eriyor ve  sezon sonu çıplak gerçekler beklenen rakamlar ile örtüşmüyor.

Hatırlarsanız Türkiye olarak sezona çok hızlı giriş yapmış, hep beraber fuarlarda sevinmiştik. Ürünlerimizin çoktandır hak ettiği fiyatlandırma ile piyasalarda ciddi kabul görmesi de, ayrı bir sevinç kaynağı olmuştu bizler için.

Aniden satışlar hissedilir bir şekilde hız kesti

İyi giden satışları destekleyen ve akışını sağlamlaştıracak marketing çalışmalarını da pek yapmadık.

Aşırı özgüven ve erken kutlama bazılarımızı şimdi sezon ortası ofsayte attı.

Dolduk, taştık derken, ismi bende saklı otellerimiz aylar önce doluyuz diye oda vermediği grupların yeniden peşine düştü.

Bir de tabii ITB'de İçişleri Bakanımız konuştu:

Sonuç: 60-70 Avro'ya kadar olan yataklardan oluşan paketlerde yüzde yirmilere varan düşüş yaşanırken, 80 Avro ve üstü fiyattaki yataklardan oluşan paketlerin satışları hissedilir şekilde geriledi.

Buna ek olarak ülkemizdeki seçim  maratonunu ve siyasi hareketlilik sezonun Temmuz Ağustos aylarının satışlarını oldukça etkiledi.

İlginçtir ki, bize gelmeyen müşteri başka ülkeye de gitmedi

2019 yılının yaz ayları turizm sektörüne tüm Avrupa’da bekleneni vermedi.

İspanyol dostlarımız da ITB'nin son gününde çok umutlanmışlardı. Yüksek sezon için okkalı satışlar bekliyorlardı ama olmadı.

Avrupalılar yaz rezervasyonları için çekimser davrandılar. Halen tatile gidip gitmeyeceğine kararsız çok yüksek sayıda müşteri var.

Kruvaziyer gemileri de şaşırttı. İlk defa devasa gemiler tam olarak doldurulamıyor. Kruvaziyer fiyatları dip yaptı, katalogları süpermarketlerde peynir reyonlarının yanına kadar düştü. Bu yıl kruvaziyer sektöründe gelecek yıllar için sipariş edilen yeni gemilerin ön ödemelerini tersanelere vaktinde ödeyen kral.

Ege’de maliye rüzgarları esiyor 

Yunanlılar vergi Tanrı’sından çok korkuyorlar. Yunan otelcilerin tek derdi, maliye ve sendikalar. Yunanlı meslektaşlarımız otel doluluklarını dengede tutmak istiyorlar,  aksi halde vergi dairesi detektiflerinden kurtuluş yok.

Londra borsası turizme uğur getirmedi. Büyük tur operatorlerinin hisse senetleri düştü, hemde çok düştü. Hisse senetlerinin değer düşüklüğü, tur operatörlüğünün geleceğine mi, yoksa yapısının büyüklüğüne mi işaret ediyor?

Piyasalardaki yapılar hızla değişiyor 

Piyasa payı savaşlarında yeni dönem başladı. Avrupa’da en dinlendirici tatili en uygun fiyata sunan flexi yapılar seyahat acenteleri tarafından daha revaçta.

Orta boyutlu tur operatörleri satışlarda en üst lige doğru ilerlerken, çok uzun yıllardır piyasanın en büyük ve global yapılarının ellerindeki son Cent’i yeni otel yatırımlarına kaydırmalarıda oldukça dikkat çekici.

Destinasyonda hızlı, esnek/dinamik temsilcisi/ürün müdürünün- aynı şirketin Avrupa merkezindeki gün içinde karar verici satış yetkilisi ile uyumu ve eşit hızlılığı tur operatörün gerçek güçü olarak kabul ediliyor.

Müşteri derin dondurulmuş tatil paketi yerine kendi taleplerine fiziki ve fiyatsal anlamda biraz daha uygun bir alım yapmak istiyor.

Esneklik ve güncellik tur operatörlüğü için şart oldu 

Flex/reeltime/special to me sözcüklerini genç turizmciler iyice ezberlesin. Konjonktürel akıma, çevresel sorun ve değişimlere, devamlı farklılaşan piyasa şartlarına ve değişen müşteri taleplerine ayak uyduramayanların gelecekte işleri eski gibi artık kolay olmayacak.

Müşterinin reflekslerini iyi okuyamayanları zor bir süreç bekliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.