Avrupa pazarından gelen talep yavaşladı

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, yılın ilk 3 ayına ait verilerin yeni bir rekor kırılacağını işaret ettiğine dikkat çekti. Bağlıkaya ancak, 50 milyon turist hedefinin tutması için Avrupa pazarında yükselişin devam etmesi gerektiğini de vurguladı.

22/05/2019 21:51
Avrupa pazarından gelen talep yavaşladı

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de yayınlanan ‘Gazeteciler Soruyor’ programında Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan, Sabah Gazetesi’nden Betül Alakent ve Turizm Güncel’den Savaş Daş’ın sektöre dair sorularına yanıt verdi. 

“AVRUPA PAZARINDAN GELEN TALEPLER YAVAŞLADI”

2019 turizm hedeflerini değerlendiren TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, yılın ilk 3 ayına ait verilerin yeni bir rekor kırılacağını işaret ettiğine dikkat çekti ancak 50 milyon turist hedefinin tutması için Avrupa pazarında yükselişin devam etmesi gerektiğini de vurguladı. Bağlıkaya; “Dünyanın herhangi bir yerindeki huzursuzluk, tatil seyahatlerini etkiliyor.

Türkiye, yine bir rekor kıracaktır ama istediğimiz 50 milyon turistle ilgili tereddüt var. Avrupa rezervasyonlarında ciddi yavaşlama var. Avrupa’dan gelen turist sayısı 2015 yılını yakalarsa 50 milyon turist hedefine ulaşmak daha kolay olacaktır. Şu ana kadar edindiğimiz izlenim Avrupa pazarı hareketlenmezse 44 – 45 milyon ile yılı kapatacağımız yönünde” dedi.

“KÜLTÜR TURLARINA TALEP 3 KAT ARTTI”

Programa katılan gazeteciler TÜRSAB Başkanı’na dövizdeki yükselişle birlikte artan otel fiyatlarını da sordu. Turist sayısında ve döviz kurlarında yaşanan artışın iç piyasaya yansıdığını belirten Bağlıkaya, bu süreçte kültür turlarına olan talebin 3 kat arttığını belirtti.

Erken rezervasyon yapanların karlı çıktığını vurgulayan TÜRSAB Başkanı, daha uygun fiyatlara tatil yapmak isteyenlere ülkemizdeki, yabancıların yoğun talep göstermediği destinasyonları tercih etmeleri yönünde tavsiyede bulundu.

“YENİ YASANIN MECLİS’E GELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Programın ana gündem maddelerinden biri; yenilenmesi beklenen seyahat acentaları yasası oldu. Yeni yasa çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte, geçen Ocak ayında tamamlandığını belirten Firuz B. Bağlıkaya; “Yasaya mutabakatımız olmadan koyulan ‘Otellerin transfer yapmasıyla ilgili’ ciddi itirazlarımız var.

Bakanımızın o konuda ısrarı var. Biz taleplerimizi ilettik, meslek örgütü olarak itirazımızı dile getirdik. Biz, otelcilerin seyahat acentacılığı faaliyeti yapmasını uygun bulmuyoruz. Son sözü tabi ki Bakanlığımız söyleyecek. Meclis’e nasıl gönderileceği Bakanlığımızın inisiyatifinde” dedi.

İLETİŞİM, İRTİBAT VE DİYALOG İŞİMİZİN YÜZDE 90'IDIR 

Yasayla ilgili Bakanlık ile ilişkilerde bir sıkıntı olup olmadığı sorulduğunda, Bağlıkaya; “İletişim, irtibat ve diyalog, işimizin yüzde 50’si değil, yüzde 90’ıdır. Turizmde başarının anahtarı, kapsamlı iletişimdir. Dikey, yatay, dışlayıcı değil kapsayıcı, eş zamanlı, çok alanlı, hem sektör içinde hem sektörler arasında ahenk, uyum gereklidir.

Bu orkestrayı Bakanımız Mehmet Ersoy’un yönetmesi beklenir. Biz, iletişim kanallarını sürekli açık tutmaya gayret ediyoruz, sonuç almaya gayret ediyoruz. Bilindiği gibi itirazımız olan maddeler var, yanlış hesap Bağdat’tan döner. Tekrar anlatacağız, tekrar anlatacağız, düzeltene kadar anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Bağlıkaya, yeni yasa çalışmasının Bakanımızın beyanatlarına göre bayramdan sonra Meclis’te gündeme gelmesini beklediklerini de belirtti.

“FAALİYETLERİMİZ TÜRSAB SEÇİMİNE ENDEKSLİ DEĞİL”

Firuz B. Bağlıkaya, “Yeni yasanın çıkmaması TÜRSAB seçimlerini etkiler mi?” sorusuna ise, “Yaptığımız hiçbir faaliyetimiz seçime endeksli değil. Seçiliriz seçilmeyiz, o şekilde bakmıyoruz. Biz üyelerimize söz verdiğimiz şekilde yasa önerimizi Bakanlığımıza teslim ettik. Seyahat Acentaları Birliği’nin bundan daha fazla yapabilecek bir şeyi yok.

Bizim yasa çıkarma gücümüz yok. Bakanımızın da benim de bu konuda verdiğimiz sözler var. Son karar Bakanımızın. Yasanın çıkması ile ilgili sıkıntı olacağına inanmıyorum. İyi niyetli mesai harcıyoruz, elimizden geldiği kadar bir şeyleri oldurmaya çalışıyoruz. Takdir edilirse ne mutlu bize, edilmezse canları sağ olsun” dedi.

“15 AYDA 41 BİN DENETİM YAPILDI”

Gazeteciler, Firuz B. Bağlıkaya’ya “TÜRSAB Belgesi ile Uber faaliyeti yapılıyor mu?” sorusunu da yöneltti. “Birlik olarak TÜRSAB belgesi ile taksicilik faaliyeti yapılmasına karşıyız” diyen Firuz Bağlıkaya, 2018 yılından bugüne bu tür faaliyetlerle ilgili TÜRSAB tarafından 41 bin denetim yapıldığına dikkat çekti.

“Biz elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Sıfırlandı mı? Hayır” dedi. Yasa çıktığı zaman ceza miktarları ve yaptırım gücünün artacağını belirten Bağlıkaya, kaçak faaliyetlerle o zaman daha etkin mücadele edilebileceğinin altını çizdi.

“BOOKING SORUNU YAKINDA ÇÖZÜLEBİLİR”

Booking davası ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren Firuz B. Bağlıkaya, kısa sürede sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. Booking yetkilileri ile iletişim halinde olduklarını belirten Firuz B. Bağlıkaya; “Ülkemizdeki yasal zorunlulukları yerine getirerek sisteme dahil olmaları gerekiyor. İletişim halindeyiz.

Sorunun nasıl çözülmesi gerektiği ile ilgili kendilerine tavsiyelerde bulunuyoruz. Bizimle de Bakanlığımızla da irtibata geçtiler. Booking, mahkeme süreçleri dışında da bu işin üstüne düşüyor. Türkiye’de bu işi yapmak istiyorlar. Dolayısıyla çözüm bulunacağını ve sisteme çok yakında gireceklerini düşünüyorum” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.