Avrupa’da bir Türk Ozanı, Kamil Sayın…

Türkiye’den iş gücü antlaşması gereği, 1960 yılından itibaren Avrupa’nın çeşitli ülkelerine çalışmaya giden vatandaşlarımız beraberlerinde gelenek görenekleri ve Türk mutfağının örnekleriyle, sazı, kemanı, kanunu udu gibi müzik aletleriyle, Türk Müziğini, hatta ozanlık geleneğini de bulundukları ülkelere götürmüşler.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 11/06/2022 09:30
Avrupa’da bir Türk Ozanı, Kamil Sayın…

Almanya ve Belçika’da milli bayramlarımız için düzenlenen organizasyonlarda, ülkemizi tanıtmak için yapılan Türk Günü ve Geceleri, turizm fuarlarındaki folklor ve müzik gösterilerinde vatandaşlarımızın kurdukları dernek ve grupların katkılarının oldukça büyük olduğuna şahit oldum.

Vatandaşlarımızın düğünlerde, kendi aralarında düzenledikleri gecelerde davul zurnalı oyunların yanında, ozanların atışmasının olduğu sazlı sözlü akşamlarda vatandaşlarımız bir araya geliyor ve vatan özlemini de gideriyorlar.

Ozanlardan biri de Belçika, Brüksel’de yaşayan Kamil Sayın. Ankara’ya gelişinde buluşup sohbet ediyoruz. Afyon,  Emirdağ’dan, Belçika’ya 1978 yılında gelen Kamil Sayın, işgücünün yanında eline aldığı sazı ile ozanlığı da beraberinde getirmiş.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde 1955 dünyaya gelmiş, üç yaşında iken baba Musa Kazım Beyin görevi nedeni ile Ankara’ göçmüş aile. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış, Sanat enstitüsünü bitirmiş, iş hayatına EGO ‘da başlamış.

Askerliğimin bitiminden sonra 1978 Martında Babasının yanına   gurbet göçü kervanına katılmış, Belçika’nın Brüksel şehrine yerleşmiş, emekli olmuş halen orada yaşıyor.

Kamil Sayın, ozanlığı, dayısı Âşık Yoksul Divani ile babasının yakın dostları olan Âşık Veysel Şatıroğlu ve Âşık Mahzuni Şerif’li ev sohbetlerinin etkisinde kalmasıyla başlamış. 11 li yaşlarında şiir yazmaya başlar. 1972-1973 Öğrenim yılında Sümer bankın Yerli Malı haftası nedeni ile açmış olduğu yarışmada şiir dalında Liseler arası, Türkiye birinciliğini kazanmış ve ödülünü zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Cevdet Sunay elinden almış.  

Kamil Sayın, Gönül penceresi ve Tasavvufta gerçek isimleri ile iki şiir kitabı yayımlamış, kitapları, Belçika Devlet Bakanı Sayın Rober Delathouver’ın girişimleri ile satın alınarak Belçika’daki kütüphanelere dağıtılmış.

‘Bizler Avrupa’ya turistik gezi amaçlı gelmedik, çalışıp belirli bir birikim yapıp, dönme hayaliyle geldik’diyor Ozan, geçmişe giderek. ‘Hani belgesellerde hep söylerler ya “Bir çift sarı öküz parası kazanıp dönme hayali” Bizimki o diye’ ilave ediyor. ‘Geldiğimiz gün, dönme hayalleri kurmaya başlamıştık bile. Hiç farkında olamamışız yıllar yılları kovalamış. Yıllarca çalışıp çabalayıp biriktirdiklerimizle geldiğimiz, şehirlerde yatırımlar yaptık, Çocukların eğitimi, yuva kurmaları, sonra torunlar, derken kaldık burada. Aldıklarımızı da satmak zorunda kaldık, şeklinde geldikleri durumu özetliyor, Kamil Sayın.

Hayatı ve şiirleri Ankara Gazi üniversitesinin, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans tezine konu olmuş, Kazakistan ve Türkiye ortak çalışması olan, Türk Edebiyatı İsimler sözlüğüne de girmiş. Mart 2019’dan bu yana Bürüksel den yayın yapan, SkyLive Tv’de her hafta “Kamil Sayın ile Dost Meclisi” programını hazırlayıp sunuyor Kamil Sayın.

Belçika ve Avrupa’da Aşık Kamil Sayın’ın Ozanlık geleneğini canlı tutarak, vatandaşlarımız arasında bağın güçlendirilmesine büyük katkı yapan çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi listesine alınmayı hak ettiğini gösteriyor.

Sohbetimiz bana yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın beraberinde götürdükleri kültürel zenginliklerimizin kaybolmadan araştırılması ve arşivlenmesi gerektiğini düşündürdü. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.