ATOR: Yurtdışı tatil maliyetleri psikolojik sınırı aştı

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Ruble'nin zayıflaması nedeniyle Ruslar için yurtdışına seyahatin çok daha pahalı hale geldiğini vurgularken, asgari tur fiyatlarının şimdiden 160 Bin Ruble'yi aştığını söyledi.

15/08/2023 23:34
ATOR: Yurtdışı tatil maliyetleri psikolojik sınırı aştı

Gazetecilere konuşan Muradyan, döviz kurundaki dinamikler nedeniyle Rusya’dan yurtdışına seyahat fiyatlarının psikolojik sınırın da ötesine geçerek bir lüks haline geldiğinin altını çizerken, “Artık Bin Dolara iki kişilik bir yere uçmak imkansız, 40-50 Bin Ruble'ye tur yok. Yurtdışı tatili için en az 160-180 Bin Ruble gerekiyor. Daha önce 2 Bin Dolara mal olan ve 110-120 Bin Ruble'ye denk gelen turlar şimdi 200 Bin Ruble'nin üstünde” diye konuştu.

Rus turistlerin Dolar ve Avro'daki artış nedeniyle henüz şok baskısı yaşamadıklarını, ancak seyahat maliyetlerinde dövizle ilişkili artışın öncelikle “Dar bütçeli tüketiciyi” vuracağını ifade eden ATOR Başkan Yardımcısı, bu durumun Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi büyük bir turist akışının beklendiği bölgeleri vuracağının altını çizdi.

Kış turizmini de olumsuz etkileyecek 

Uzman, Ruble'deki değer kaybının bahardan bu yana sürdüğünü hatırlatırken, bölgesel uçuş programlarının bir kısmının da bundan zarar göreceğini, büyük bir turist akınının beklendiği kış programlarına sahip Mısır, Tayland, Sri Lanka ve Kolombo gibi popüler destinasyonlarda turist sayısını olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Muradyan, Rusların bundan sonra daha az seyahat etmeye başlamasına neden olacak döviz kurlarındaki psikolojik sınırın Dolar için 120 Ruble ve Avro için 150 Ruble seviyesi olduğuna değinirken, “Ruble'nin düşme eğilimi devam eder ve Doların 115-120 Ruble ve Avro'nun 140-150 seviyesine çıkması durumunda, yurtdışı seyahatleri artık bir lük haline gelecek.

Bu durumu geçtiğimiz yıl yaşadık. Satış yapısına göre dar bütçeli müşterilerin silinip gittiğini ve ortalama bütçelilerin de zor tatil yapabildiğini görüyoruz.  Bu acı verici ve hassas bir durum ve özellikle kitle segmentine odaklanan tur operatörleri zorluklarla karşılaşacak” ifadelerini kullandı.

Uçak biletleri hala çok pahalı

Muradyan, uçak bileti maliyetinin turistleri hala zor durumda bıraktığına da vurgu yaparken, Rusların herhangi bir yabancı ülkeye tatil için uçak biletine yaklaşık 60-70 Bin Ruble ödemek zorunda kaldığını aktardı.

Bilet fiyatlarının tur maliyetini önemli ölçüde artırdığına değinen ATOR Başkan Yardımcısı, sözlerini, “Askeri operasyonun başlamasından sonra tüm yurtdışı tatil destinasyonları için bilet fiyatlarında benzersiz bir resim gelişti. Destinasyonun Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri veya Tayland olması önemli değil. Bilet fiyatları ortalama 400-600 Dolar seviyesinde ve değişmiyor.

60 ile 70 Bin Rublelik bilet fiyatına konaklama da eklenince en düşük tur fiyatı ortalama 100 Bin ila 120 Bin Rubleye geliyor. Artık yurtdışı turlarında ulaşım bileşeni Rus tüketicinin cebini çok acı bir şekilde yakmaya başladı. Biletler daha önce 300 Dolar civarındaydı ve tur maliyeti 60 ila 70 Bin Ruble'ye ulaşıyordu” diye tamamladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.