Asansör konuşmaları 

Profesyonel mecralarda asansör konuşmaları ile ilgili eğitimler çılgınca son sürat devam ediyor. İş insanları artık iletişimin ve daha hızlı iş yaratmanın peşine düştü. “speed networking” akımı yayılmaya başladı.

Aykut Bakay Aykut Bakay 29/10/2020 22:30
Asansör konuşmaları 

Asansörle seyahat süresi kadar zaman diliminde kendini tanıtma ve isteklerinizi çok iyi anlatabilme. Yani hız…

“Asansör konuşmaları” ya da İngilizce deyimiyle “Elevator Pitch”, son dönemde iş dünyasında oldukça sık konuşulmaya başlandı. Profesyonel mecralarda asansör konuşmaları konusu ile ilgili eğitimler son sürat devam ediyor. İş insanları artık iletişimin ve daha hızlı iş yaratmanın peşine düştüler. “speed networking” akımı yayılmaya başladı.

Hayat çok hızlı, koşup gidiyor

Hayat çok hızlı, koşup gidiyor… Zaman çok değerli… Kaçırılan fırsatlar bir anda elden kayıp gidiyor, zaman kaybı... İş dünyasında yeni yüzyılın trendi “networking” yani iş ağı oluşturma, bilgi paylaşma, karşılıklı fayda sağlama, potansiyel yaratma ve potansiyeli yakalama amaçlı iletişim. Farklı alanlarda da olsa, ne kadar çok kişiyle tanışma ve iletişim gerçekleşirse, o kadar başarı…

Böyle olunca karşılaştığınız bir kişiye 60 saniyede kendinizi ve fikrinizi nasıl anlatırsınız? Hadi bakalım deneyin. İlk başlarda biraz zorlansanız da, öncesinde pratik ve hazırlık yapmayla bu gayet kolay. Özellikle yolda, fuarda, konferans seminer ve davetlerde, asansörde karşınıza çıkan, sizin için önemli birine kendinizden ve projelerinizden bahsetmeniz çok da zor olmayacaktır.

Otel satış departmanında

Eğer doğru cümlelerle kendinizi tanıtıp, hedefinizi, neler yaptığınızı ve ne amaçladığınızı iyi anlatırsanız, istediğinizi kolayca elde edebilirsiniz. Ya da kalabalık bir ortamda bir ucundan diğerine bir sürü insanla tanışıp, güzel bir kitle oluşturmak çok da zor değil.

Bu tarz hızlı tanışmalar sürekli iletişimde kalan ve ticari ilişkileri geliştirmek isteyen özellikle otel satış departmanında çalışanların iletişim becerilerini kuvvetlendirmek için ideal bir yoldur.

Uzun zamandır peşinden koştuğunuz ama bir türlü denk getiremediğiniz birisini karşınızda gördünüz, kelimeler boğazınızda düğümlendi, ne söyleyecektiniz unuttunuz. Keşke şöyle konuşsaydım, şunu da ekleseydim dememek için, önceden hazırlamak, hem içten ve samimi hem de sizi doğal tanımlayacaktır. Rastgele konuşmak sizi fırsattan uzaklaştıracak ve o tarihi karşılaşma başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Asansör konuşmasında her şey o kadar basit ki,

  • Kim olduğunuz söyleyin; ad ve soyad,
  • Biraz kendinizle ve yaptığınız işle ilgili konuşun,
  • Amacınız ne, kimlere, hangi kitlelere hitap ediyorsunuz, biraz anlatın,
  • Niye farklısınız, avantajınız ne ve vaadiniz ne,  bundan söz edin,
  • Soru sorun,
  • İletişim bilgilerinizi paylaşın,
  • Nazik bir şekilde konuyu kapatın ve tekrar görüşmeyi dileyin.

Hepsi maksimum 60 saniyeyi geçmemeli. Görüşme esnasında mutlaka göz kontağı, ses tonu ve vücut diliniz de konuşmalarınızı desteklesin, yabancı kelimeler yerine daha basit ve anlaşılır cümleler tercih edin.

Yeni çağın mottosu,“iletişmek” ne de olsa.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.