Otellerde herkes Satış Pazarlama Müdürü… Kime sorsan müdür

Satış mı? Pazarlama mı? Arkadaş herkes Satış Pazarlama Müdürü… Kime sorsan müdür. Otellerde herkes mi Satış pazarlama Müdürü. İsminin önüne koyuyor, havalı bir unvan, tamam. Satış Pazarlama Müdürlüğü mavi boncuk gibi herkese dağıtılıyor. Müdürün haricindeki alt çalışanlar da öyle olmuş, ne iş yapıyorsun?  “Satış pazarlama”…

Aykut Bakay Aykut Bakay 10/12/2023 23:25
Otellerde herkes Satış Pazarlama Müdürü… Kime sorsan müdür

Satış ve pazarlama ayrı iki faaliyettir. Satış bölümü ayrı, pazarlama ise daha farklıdır. Pazarlama ile entegre çalışan satış departmanlarının ayrı görev ve sorumlulukları vardır. Eğer bir çalışan alttaki basamaklarda bulunmamışsa, satış pazarlama direktörü veya satış pazarlama müdürü olamaz.

Sadece satış yapmış birisi pazarlama yapamaz ya da pazarlama yapan kişi satış yapamaz. Her ikisinde de belli tecrübeler gerekir. Eğer bir kişi bu aşamalardan geçtiyse eyvallah.

Peki satış nedir, pazarlama nedir?

Satış, pazarlama faaliyetlerinin sonucunda gelen taleplerin iletişimini sağlarlar. Mesela otel rezervasyonları alırlar ya da bir promasyonla ilgili detayları misafirlere anlatır, onu paraya döndürmeye, satmaya çalışırlar. Yani satışın işi ağırlıklı olarak telefonla iletişim veya işletmeye gelmiş kişilerle birebir iletişimdir.

Pazarlama ve satış ekibi, geliri artırmak için birlikte stratejiler ve iş planları geliştirerek bir otelin gelirini en üst düzeye çıkarmaktan sorumludur.

Pazarlama, satış departmanının hedeflerine ulaşmasını sağlar

Pazarlama, satış departmanının hedeflerine ulaşmasını sağlar. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki pazarlama faaliyetlerinin sonuçlarını toplamak iki üç gün değildir. Yeni açılan otellerde otelin pazarlaması en 3 veya 4 ay dan aşağı olmadığı için, pazarlama ekibi otelin açılmasına 3- 4 ay öncesinden başlar. Otelin sisteminin düzeninin ve pazarlama faaliyetlerinin oturması bir yıldır.

Pazarlama tanıtım faaliyetlerinin genelidir. Yatırımcılar bilmelidir ki otel bir dükkân gibi çalışmaz, ertesi güne iş gelmez. Sonuçlar takip edilerek yavaş yavaş potansiyelin ve ilginin çoğalması izlenir. Çoğu yönetim ekibinin oteli açar açmaz işten ayrılması bu sebeptendir. En çok yapılan hatalardan biri de pazarlamaya bütçe ayrılmamasıdır.

Otel Satış Departmanı:

Rezervasyon durumunu, müsaitlik durumunu, dağıtımı, iptalleri ve ADR'yi yönetir.

Seyahat acentelerine, extranetlere ve OTA'lara ulaşır, dağıtımı yönetir ve tam kapasiteyi hedefler.

Mevsimsel eğilimleri tahmin eder ve buna göre plan yapar.

Gelir Yönetimi uzantısı olarak ön büro ekiplerini dahil eder.

Resepsiyon ekiplerini ve müşteri hizmetleri desteğini alır.

Otel ve misafirleri arasında köprü kurar

Otelin gelecekteki doluluk oranını tahmin etmesine yardımcı olmak için ölçümleri uygular ve yorumlar.

Misafir sadakati oluşturmak için otelin fırsatlarını ve indirimlerini koordine eder.

Otel pazarlama departmanı:

- Marka Reklamcılığı/Pazarlama - pazarlama stratejileri ve planları geliştirme, reklam ajanslarıyla irtibat kurma, medya programları geliştirme ve pazarlama kampanyalarının yürütülmesi.

- Halkla İlişkiler ve İletişim - içerik oluşturma, sosyal medya kanallarını yönetme, editoryal kapsam için medya ile koordinasyon, kilit fikir liderleri ve etkileyicilerle ilişkiler geliştirme, kriz iletişimini yönetme.

- Dijital Pazarlama - online pazarlama/reklam planlarının geliştirilmesi ve yürütülmesi, web sitesinin yönetilmesi, online rezervasyonların ve promosyonların yönlendirilmesi, dijital pazarlama ajansı ile yakın çalışma.

Bunlara açılım yaparsak:

Otel web sitesi pazarlaması

Otel SEO Pazarlaması

Otel ücretli reklam stratejileri

Otel sosyal medyası

Otel meta araması

Online Seyahat Acenteleri (OTA'lar) kampanya ve reklamları

Seyahat satıcıları ve Küresel Dağıtım Sistemleri (GDS)

GDS medya

Otel e-posta pazarlaması

- Aktivasyonlar ve Etkinlikler - tesisi ve tüm hizmetlerini tanıtmak için faaliyetler ve etkinlikler geliştirmek, etkinlikleri başarılı bir şekilde planlamak ve yürütmek, konuk listelerini yönetmek.

Tüm bunları anlayamayan, kabiliyeti olmayan, daha önce başarmamış bir kişi Otel Satış ve Pazarlama Müdürü olamaz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.