Arap turist Karadeniz'den sonra Çanakkale'de
Çanakkaleli turizmciler, Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği (OTSAD) Genel Başkanı Hüseyin Kırk ve OTSAD üyeleri ile Kolin Hotel’ de bir araya geldi.

Kolin Otel Genel Müdürü Mehmet Satar'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, geniş katılımla gerçekleşti. 2016 yılından bu yana Çanakkale’yi Ortadoğu pazarında tanıtmayı ve bölgeye yönelik eylem planının hazırlanması devamında gelinen noktada Çanakkale’nin Karadeniz’ den sonra Ortadoğu pazarında gözde olmasının nedenleri ve cazibe noktalarının konuşulduğu toplantıda, 2019 yaz sezonu ve gelecek dönemler için ortak paydada gerçekleştirilecek eylem plan detayları görüşüldü.
Kolin Hotel Genel Müdürü Mehmet Satar, “Tarihi, kültürel, doğal ve manevi değerleri ile Çanakkale, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı; Troya Antik Kenti başta olmak üzere birçok arkeolojik değer ve kültürel varlık; Aristoteles’in felsefe okulu ile Assos; sahip olduğu üzüm bağları sayesinde kimliğinin önemli unsurlarından biri olan bağcılık ile ön plana çıkan, bakir tabiatı ile Bozcaada; bozulmamış doğası ve organik ürünlerle harmanlanmış, çok kültürlülüğün ahengine sahip Gökçeada; sahip olduğu zengin flora-fauna varlığı, bozulmamış doğası ve günübirlik ziyaretçileri ile Kazdağları; barındırdığı zengin canlı türleri ile Saros Körfezi, Çanakkale’nin önemli değerleri arasında yer alıyor" dedi.
Çanakkale’nin dört mevsim turizm potansiyeli var
Çanakkale’nin dört mevsim turizm potansiyeli ile sahip olduğu kıyı şeridi ve adalarının; tarihi, kültürel ve manevi değerlerini; biyolojik çeşitliliği ve jeotermal kaynakları ile güçlü bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Satar, doğal, kültürel ve tarihi öğelerin bütünleştiği Çanakkale’ nin,dört mevsim turizm potansiyelinin değerlendirilip yıl boyu eko turizm ve turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği bir il özelliğinde olduğunu söyledi.
Genel Müdür Mehmet Satar, turizm yatırımlarının birinci adresi Çanakkale'nin sadece deniz-kum-güneş üçlüsü ile değil; yeşilin rahatlatıcı etkisi ile bütünleşen tarihi ve kültürel değerleri ile birçok turizm faaliyetine ev sahipliği yaptığını, yıl boyunca ağırladığı ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin turizm sektörü açısından öne çıkan illeri arasında bulunan şehrin, farklı turizm türlerinde ve potansiyel pazarlarda yatırım yapmayı planlayan girişimcilere çeşitli fırsatlar sunduğunu, gün geçtikçe değişen turizm anlayışı kıyı turizminin yanı sıra alternatif turizm çeşitlerinin de gelişmesinde etkili olduğunun ve Çanakkale’nin sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin bitki örtüsü ve elverişli iklim koşulları ile eko turizm potansiyeli yüksek olan iller arasında yer aldığını tüm pazarlarda duyurulması için el birliği ile çaba gösterdiklerini belirtti.
2019 yaz sezonunda Arap turistleri ağırlamaya başlayacağız
OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk da, “2019 yaz sezonunda Arap turistleri ağırlamaya başlayacağız” diye konuştu. Ortadoğulu turistlerin Çanakkale’ye getirilmesine yönelik eylem planı hazırlanması ve yol haritası çizilmesi yönünde karar alınmıştı. Toplantının ardından OTSAD Genel Başkan Hüseyin Kırk, “Bildiğiniz üzere 2016 yılından itibaren Çanakkale Turizminde azalma oldu. Çanakkale’ye gelen bir turist sayısı 550-600 bin civarındayken, 2016 yılında 250 bine geriledi. Bunu biz gördüğümüz vakit özellikle Orta Doğu pazarının da son yıllarda ülkemizde rekor kırdığı bir döneme denk geldi.
Bu anlamda Çanakkale turizmini, Çanakkale’deki turizmcilerle beraber 2015-2016 yılında Cidde’de ilk tanıtan da biz olduk. Bu anlamda Çanakkale’ye Ortadoğulu turistler gelmeye başladı. Bunu aktivitelerle taçlandırmak istedik. Burada Assos ve Edremit’in üstüyle birlikte Kaz Dağları aktiviteleri organize edildi. Kaz Dağlarının bir bölümünde yatırım yapmalarını sağladık. Bundan sonra Çanakkale’yi Ortadoğu’da nasıl tanıtabiliriz eylem planını yaptık ve Katar’da büyük bir çalıştay gerçekleştirildi.
Biz Ortadoğu pazarı olarak neler yapabiliriz?
Bu tanıtımlar bittikten sonra 2018 Troia Yılı ilan edildikten sonra da Çanakkale’ye gözle görülür bir artışla İranlı turistlerin bölgeye gelmesini sağladık. Tarihi yarımada olmasından dolayı Ortadoğulu turistin Çanakkale lokasyonunda mülk edinmesi yasak. Fakat Çanakkale, hem yatırımcının hem turistin gözünde cezbedici bir lokasyon oluyor. Ciddi anlamda büyük bir köprü yapılıyor. Bu köprü yapıldıktan sonra Çanakkale’de muazzam bir şekilde 2023’e kadar hükümetimizin de 2020’den sonraki en büyük projesinin Çanakkale Boğazı olacağına inanıyorum.
2016’dan itibaren uğraş veriyoruz. Biz Ortadoğu pazarı olarak neler yapabiliriz? Çanakkale’ye getirdiğimiz turistleri 2 veya 3 gece, en az 6 geceye kadar konaklamalarını planlıyoruz. Hem tabiat hem de tarihi güzelliklerini görmeleri için aktiviteleri çoğaltmayı planlıyoruz. Gelen turistin burada 3 veya 5 gün konaklamasını sağlayabiliriz. Burada Assos Körfezi ile yukarıda Edremit ve onun üzerinde de muazzam bir tabiata ve oksijen oranının yüksekliğine sahip Kaz Dağları var. Burayı da aktivitelerin arasına koyduğumuz zaman bir haftalık bir tur paketiyle Arap turistleri burada ağırlayabileceğimize inanıyoruz.
Arap turistler Çanakkale’yi tanıyorlar
Kolin Otel ailesine de destekleri için teşekkür ediyoruz. Çanakkaleli turizmci kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Bir teşekkür de Valiliğe etmemiz gerekiyor. Onlar da Suudi Arabistan’da, Kuveyt’te, Katar’da, Bahreyn’de bu çalışmaların içerisine girerek Çanakkale’yi ciddi anlamda tanıttılar.
Şu anda Ortadoğu’daki insanlar, Arap turistler Çanakkale’yi tanıyorlar. Çanakkale’de Arap turistlere hangi hizmeti, hangi destinasyonları ve hangi aktiviteyi yapacağımızın toplantısını yapacağız. Bugün belirlediğimiz kısım da ÇATOD ile beraber turizmci kardeşlerimiz için tanıtımlara ağırlık vereceğiz. Çanakkale Şehitlikten ibaret değildir. Tabiat örtüsü ile ciddi anlamda bir güzelliği var ve bunu ön plana çıkarmamız gerekiyor.
Arap turist yanlış tanınıyor
Gelen turistin yalnızca otelde kalmaması, günlük aktivitelerini yapabilmesi için günlük tura çıkabileceği, en azından 6 veya 7 yerin tespiti ve bu yerlerdeki eksiklerin çıkartılarak ivedilikle giderilmesi için çalışmaların yapılması için konuşuyoruz. 2019 yaz sezonunda Arap turistleri ağırlamaya başlayacağımıza inanıyoruz.
Arap gördüğümüz zaman entarili, çarşaflı sanıyoruz ama öyle değil. Dünya genelinde ciddi oranda Arap bayanları, çok sayıda estetik yaptırarak güzelliklerine önem veriyor. Erkeklerde saç ekiminde Arap’lar rekor kırmış durumda… İkincisi Arap kadınlar yapılan reklamların arından Paris’e İngiltere’ye gidip birebir yerlerinden alıyorlar. Oldukça modernler aslında.
Arap turistten korkmayalım
Çanakkaleli esnaflar ve turizm paydaşları olarak kesinlikle değişmeleri, onlara yönelik çalışmaları gerekmiyor. Zaten 14-15 Milyon ile Avrupa’ya en çok Arap turistleri gidiyor. Arap turistten korkmayalım. Ciddi anlamda da paralar harcıyorlar. Biz bunları bu ekonomiye nasıl entegre edebiliriz. Bunun için çalışmamız gerekiyor. Turist gelince araba kiralayacak, otelde kalacak, esnaftan alışveriş yapacak. Direk esnafa faydası olan ve para harcayan turist Arap turisttir. Bu Arap turistler hem Karadeniz’de hem İstanbul, Antalya, Bodrum, Marmaris gibi yerlerde ciddi anlamda para harcıyorlar.
Amacımız; nitelikli, para harcayan, burada ileride yatırım yapabilecek turist getirmek istiyoruz. Belirli yerleri gösterirlerse burada ciddi anlamda yatırım yaparlar. Bizim bir de spor turizmimiz var. 2016-2017-2018 yılları arasında bu ülkeye Arap futbol kulüplerini getirip hem hazırlık maçları yaptırdık hem burada hazırlık idman ve programlarını burada geçirmelerini sağladık. Bir Arap spor kulübü buraya geldiği zaman yaklaşık 200-240 bin dolar arasında para harcıyor.
Biz de Katar’daki bir futbol kulübüyle Çanakkale Dardanelspor’a bir dostluk maçı tertipleyebiliriz. Bu anlamda daha da iyi bir reklam olur. Ancak bunu yapmadan önce biraz Arap turistleri entegre edip burayı tanımalarını ve bu tarihi koklamalarını, bunun yanında da hem gastronomi hem tabiat olarak bu güzellikleri görmelerini istiyoruz.
Karadeniz bunu başardı
Türk insanı için de Cumhuriyet’in kazanımı için de Çanakkale’nin bizde ayrı bir yeri var. Çanakkale, tamamen apayrı bir destinasyon ve lokasyon… Bu gözbebeğimizi mutlaka tüm dünyadaki insanlara anlatmamız, onları buraya davet etmemiz ve özellikle Arap kardeşlerimizin de Çanakkale’yi ve bu tarihi-doğal güzellikleri de koklamalarını, yaşamalarını istiyoruz. 2016’dan itibaren Çanakkale’ye önem vermeye başladık. Çanakkale’yi tarihin, doğal güzelliğin, gastronominin yanı sıra kültürel turizme de hazırlamamız gerekiyor. Arap turistleri de getirirsek daha iyi bir ekonomiyle ve hizmet anlayışıyla bir turizm kentine dönüşme fırsatı verilebilir diye düşünüyorum.
Çanakkaleli turizmcilerin duyarlı olmaları gerekiyor çünkü onlara bir fırsat sunuyoruz. Karadenizli turizmcilere bir fırsat sunduk ve Karadeniz bunu başardı. Çanakkaleli turizmciler, Karadenizlilerden on adım önde çünkü çocukluklarından itibaren turizmin içerisinde ve daha profesyonel turizm yapıyorlar. Bu anlamda da gece turları için de gece turu eğlencesinde yemekli gemi turunun koyulmasını biz istirham ediyoruz. Üyemiz olan DENTUR ile de görüşerek, mevcut gemiyi bir revize edip akşam yemekli eğlence gemisine dönüştürüp orada yapabilir miyiz konuşacağız. Çanakkale’ye Arap turistleri getirmeye çalışacağız ve getireceğiz.” diye konuştu. İstanbul’da düzenlenecek son toplantı ile Çanakkale’de Arap turistlere yönelik eylem planı hazırlanarak yol haritası belirlenecek.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: