Antalya'ya otel yapmanın anlamı yok...

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sahil şeridinde artık boş yer kalmadığını belirterek, "Bir sürü yanlış yaptık. Sahil doldu. Kemer ve Antalya'ya otel yapmanın değeri yok. Anadolu'ya yönelmemiz lazım" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya'ya otel yapmanın anlamı yok...

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’de sahil şeridinde alan kalmadığını söyledi. Başaran, “Sahil bandında bir sürü yanlış yaptık, sahil doldu, tıkandı. Kemer ve Antalya’ya otel yapmanın değeri yok. Bizim nitelikli turiste ihtiyacımız var. Anadolu’ya yönelmemiz lazım. Kütahya, Mardin, Diyarbakır’ı unuttuk” diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ‘Bursa turizm kenti mi? sanayi kenti mi?’ konulu panelde Bursa turizminin geleceği masaya yatırıldı. Panele konuşmacı olarak katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2001 yılında Türkiye’de yurt içi ve dışında gezen insan sayısının 556 bin kişi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “2013 yılında 6 milyon kişi yurt dışına çıktı. 13 milyon insanımız gezmekte. 2023 yılında 35 milyon insanımızı gezdirmeye çalışıyoruz.

Türkiye’nin ekonomisi gelişiyor. Bu da turizme yansıyor. Bu gün yabancı ülkelere ‘vize kolaylık gösterirseniz geliriz’ diyoruz. İtalya geçen sene bizi 5 defa çağırmış. Almanya bize en fazla turist gönderen ülke 3 defa bizi çağırıyor. Türkiye müşteri bekleyen bir ülke değil. İyi müşteriler gönderiyoruz. Bugün Yunanistan’ı ayağa kaldıran Türkler olmuştur. Küçükken biz Yunanistan’ı düşman olarak görmüştük.
 
Bugün düşmanlığımız yok. Sınırların kalktığı, sınır tanımayan bir turizmin nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Türkiye 2000 yılında uçakta 8 bin koltuğu olan bir ülkeydi. Şimdi ise 85 bin koltuğu var. 7 bin tane seyahat acentası var. Biz artık nitelikli bir turist istiyoruz. Burada bizlere büyük görevler düşüyor.”
 
AYASOFYA’DA ZİYARETÇİ SAYISI 5 MİLYONA DAYANDI
 
Bir kentin benlikleri ve kültürüyle asla uğraşılmaması gerektiğini altını çizen Ulusoy, "Bursa sağlıklı yaşlanma için de güzel bir yer. Bugün Bursa’nın geleceğinde turizmin önemli bir şans var. Kongre turizmi konusunda İstanbul bunu başarabildi. 1993’te bir kongre yapılmayan İstanbul, şu an dünyada kongre sıralamasında onuncu. Haliç Kongre Merkezi, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi, bakanlığımız ve TÜRSAB ile yaptığımız Kuşadası’nda Efes Kongre Merkezi yapılıyor.
 
Bu kongre merkezlerimiz yurt dışından gıpta ile bakılıyor. Türkiye’deki müzelerin idaresi bizde. Ayasofya’da girişler 5 milyona dayandı. Topkapı ise 6 milyona dayandı. Yaşadığımız ve elde etiğimiz rakamlar. Terörden arındırılmış bir ortamın yaşatılmasında herkese görev düşmekte. Dünyaya açılan pencere turizm ile açılır.”
 
ARTIK ANADOLU’YA YÖNELMEMİZ LAZIM
 
Turizm yaparken de doğaya mutlaka sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Başaran Ulusoy, şöyle devam etti: "20. yüzyıl, insan odaklı. Savaşlar, terör, hastalıklar, salgınlar hepsi insan tarafında yapılmış. Eğer doğaya sahip çıkarsak, doğa kültürünüz yoksa o zaman küresel ısınmanın getirdiği sıkıntı ve dert bizi yaralayacaktır. Ben Bursa’yı şanslı görüyorum. 2030 -2040’a geldiğimiz zaman küresel ısınma Antalya’ya en fazla zarar verecek.
 
Güney Ege kıyıları zarar görecek. Karadeniz yaylaları, o Uludağ, Kirazlıyayla, aranacak yerler olacak. Bunların altını çizerek söylüyorum. Bilim adamları da bunu söylüyor. Karadeniz’de bin 250 kilometre sahili var. Ama çöp denizi haline geldi. Doğa katlediliyor. Çevre ve doğa bilinci Bursa’da yerleşik olduğunu görüyorum. Biz yapılaşmayı ve sahil bandında bir sürü yanlış yaptık.
 
Sahil doldu, tıkandı, artık alan yok. Kemer ve Antalya’ya otel yapmanın değeri yok. Bizim nitelikli turiste ihtiyacımız var. Anadolu’ya yönelmemiz lazım. Kütahya, Mardin, Diyarbakır’ı unuttuk. Bırakın artık sahil şeridini. Bursa, bu girdaba kendini sokmadan nitelikli konaklama merkezlerine sahip olmalıdır.”
 
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, Bursa’nın sanayide Türkiye başkenti olduğu gibi turizmde aynı başarıyı yakalamanın mümkün olduğunu belirterek, “Sanayide Türkiye’nin başkentiyiz. Turizmde niye olmasın. 1. Teşvik bölgesinde yen alan Bursa’yı önemli turizm merkezlerinden biri haline getirerek, hem sanayide hem turizmde markalaşabiliriz. Dünya seyahat ve Turizm Konseyi’nin raporuna göre 2012 yılında Türkiye’de 36 milyon civarında yabancı turist ziyaret etti.
 
Bu rakamlarla Türkiye dünyada 6. sırada. Ama Bursa ise 535 bin turist ziyaretçisi ile yüzde 1,4 pay alabildi. Bu düşündürücüdür. Geliştirilmesi planlanan 9 tematik bölgeden biri olan ve İznik’i kapsayan Sögüt Kültür Turizm Gelişim Bölgesi ile Gemlik ve Mudanya ilçelerini kapsayan Güney Marmara koridoru önemli imkanlar sunmaktadır” dedi.
 
DOLULUK ORANI YÜZDE 60
 
Bursa’daki otellerin doluluk oranının ancak yüzde 60 olduğunu ifade eden İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Turistlerin kalış gecesi bile 2 günü geçmiyor. Otel doluluk oranlarının büyük bir bölümünü de sanayi ve iş turizmi için gelenlerin oluşturduğundan hareketle sanayinin kültür ve turizmi destekleyen bir yapısı olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Turizm sektöründe daha fazla pay almak istiyorsak, Bursa’nın turizm master planını da ortaya koyup tüm kurumları senkronizasyon içinde orak bir yol izlemesini sağlamamız gerekir.”
 
Panele konuşmacı olarak katılan Bursalı iş adamları Hüseyin Özdilek, Faik Çelik ve Hüseyin Durmaz da sanayinin Bursa için olmazsa olmazlardan olduğunun altını çizerek, sanayi ile turizmi birlikte götürmek gerektiğini söyledi. (Cihan)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.