Antalya-Moskova hattı dünya birincisi oldu

Türkiye’nin sınırlarını kademeli olarak bazı ülkeler açması dünya birinciliği getirdi. Antalya-Moskova hattı sunulan koltuk kapasitesinde uluslararası alanda ilk sırada yer aldı. İstanbul-Londra üçüncü, İstanbul-Moskova dördüncü oldu.

26/09/2020 19:36
Antalya-Moskova hattı dünya birincisi oldu

Küresel olarak oldukça büyük düşüşler yaşayan havacılıkta iç hat seferlerinde özellikle haziran ayından itibaren iyileşme işaretleri görülüyor. Ancak Covid-19 vaka sayılarının yeniden yükselmeye başlamasıyla ülkelerin seyahat kısıtlaması getirmesi, uluslararası uçuşlarda düşüş eğilimene yol açtı.

Cirium verilerine göre, günlük uluslararası uçuşların küresel yedi günlük hareketli ortalama toplamı 31 Ağustos’tan bu yana binden fazla düşerek 23 Eylül’de 8 bin 400’ün altına geriledi. Bu, yedi günlük hareketli ortalamadaki düşüş 364’ıncı güne kıyasla yaklaşık yüzde 75’e ulaştığı anlamına geliyor.

İş seyahatlerinin neredeyse hiç yapılamadığı Covid-19 salgını döneminde özellikle turistik uçuşlar önem kazandı. Bu durum da uluslararası alanda en iyi performansı gösteren 20 rotayı şekillendirdi.

Türkiye’den Antalya ve İstanbul en iyiler arasında

Haber Aero’nun derlediği bilgilere göre, Türkiye sınırlarını kademeli olarak yurt dışına açarak, salgın döneminde havacılığın hareketlenmesine destek sağladı. Bu nedenle Antalya-Moskova hattı yılın 38’inci haftası itibarı ile sunulan koltuk sayısı olarak en iyi performans gösteren rota oldu.

Antalya-Moskova hattı en iyi 20 arasında geçen yıla göre koltuk kapasitesini arttıran tek uluslararası rota oldu. Özellikle Rus turistlerin tercihi olan Antalya’ya geçen yılın aynı döneminde 60 bin koltuk sunulurken, bu yıl 80 bine yakın kapasite ile hizmet verildi.

İkinci en fazla koltuk kapasitesi sunulan rota Faro (Portekiz) ile Londra olurken, İstanbul-Londra üçüncü, İstanbul-Moskova ise dördüncü sırada yer aldı. Ayrıca Antalya-Kiev rotası da en iyi performans gösteren 18’inci rota olarak listeye girdi.

Londra öne çıktı

İngiltere’nin karantina uygulamasını gevşetmesi, Londra’ya yapılan seferlerin fazla olmasını sağladı. Bu nedenle Londra 11 şehirle yaptığı uçuşlarda en iyi 20 uluslararası rotada en fazla koltuk sunulan şehirlerden biri oldu.

En fazla kayıp Hong Kong-Taipei hattında

Seyahat kısıtlamaları ve karantina uygulamaları,geçen yıla göre koltuk kapasitesinde büyük üşüşlere yol açtı. 2019’a göre en fazla düşüş, 110 binden fazla sefer kaybıyla Hong Kong-Taipei rotasında yaşandı. Bangkok-Singapur, Jakarta-Kuala Lumpur, Bangkok-Kuala Lumpur ve Osaka-Seul gibi bazı rotalarda ise neredeyse hiç sefer yapılamadı.

İç hatlarda artış eğilimi sürüyor

Bununla birlikte, 12 Eylül’de 33 bin 500 olan küresel iç hat sefer sayıları 23 Eylül’de 35 binin biraz altında gerçekleşerek yükselme eğilimini sürdürdü. Bölgelere göre haftalık trendlere bakıldığında, Avrupa 23 Eylül için toplam uçuş varışlarında yaklaşık yüzde 5 düşüş kaydetti.

Yaklaşık 26 bin 200 adetlik küresel yolcu uçağı filosu yaklaşık yüzde 32’sinin park pozisyonunda olmaya devam ediyor.

38'inci hafta itibarı ile en iyi performans gösteren uluslararası rotalar:

Antalya-Moskova

Faro-Londra

İstanbul-Londra

İstanbul-Moskova

Londra-Milano

Doha-Londra

Atina-Londra

Dublin-Londra

Lizbon-Londra

Hong Kong-Taipei

Şikago-Tokyo

Dubai-Londra

Londra-Malaga

Lizbon-Paris

Amsterdam-Londra

Bangkok-Hong Kong

Londra-New York

Antalya-Kiev

Paris-Porto

Şanghay-Taipei


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.