Antalya, Konaklama Vergisi istiyor...

Antalya Ticaret Borsası´nın (ATB) hazırladığı "Kent Anketi", turizm sektöründe ortaya çıkan görüşleri tartışma konusu haline getirdi. "Turizmde konaklama vergisi alınsın" görüşü masaya yatırıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya, Konaklama Vergisi istiyor...

ATB yönetim kurulu, meclis ve meslek komitesi üyeleriyle yüz yüze yapılan ankette, "Antalya´da yıllık 60 miyon turist gecelemesinin yapıldığı biliniyorken, kentimiz için konaklama vergisi alınması fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu ve verilen yanıtlar ön plana çıkarken, "Vergi kesinlikle alınmalı" cevabını veren kişi sayısının oranı yüzde 79 olarak belirlendi.

Anketteki en dikkat çekici ve tartışılması gereken tespitin konaklama vergisi olduğunu kaydeden ATB Başkanı Ali Çandır, "Bu kentte yıllık geceleme oranı 60 milyon. Biz her turistten 1 Euro alsak yerel yönetimlere aktaracağımız 60 milyon Euro bütçemiz olur. Bu kaynakla hem sektörün hizmet kalitesi artar, hem de kentimiz her alanda kendini geliştirir" diye konuştu.

Anketten çıkan sonuçları siyasi partilere ve meslek odaları ile paylaştıklarını dile getiren Çandır, "Turist hedefini her geçen gün artıran bir kentte neden konaklama vergisi alınmasın? Biz rekabeti olumsuz yönde etkileyecek vergi yüklerinden bahsetmiyoruz. Turistten alınacak 1 Euro´luk vergi kimseyi rahatsız etmez. Ancak bu kaynak yerel yönetimlerin hizmet olanaklarını inanılmaz seviyelere getirebilir" dedi.

Sürecin olgunlaştırılması için mutlaka sektör temsilcilerinin bir araya gelerek konuyu tartışması gerektiğinin altını çizen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ise şöyle dedi: "Antalya hala nüfusuna göre değerlendiriliyor ve merkezi bütçeden bu nüfus oranına göre kaynak alıyor. Biz bunun doğru bir yaklaşım olmadığını defalarca söyledik. Antalya turizmle büyüyen bir kent ve bu özelliği ile değerlendirilmeli.

Tabii konaklama vergisini konuşurken bu çalışmanın diğer ülkelerle olan turizm rekabetimizi nasıl etkileyeceğine de bakılmalı. Yapılacak yanlış bir uygulama telafisi olmayan sonuçlar yaratabilir. Ayrıca vergi alınsa dahi bu verginin merkezi bütçeye gitmeden direk olarak yerel yönetimler tarafından kullanılması sağlanmalı. Yerel yönetimlerin bu bütçeyi hangi alanlarda, ne şekilde kullanılacağına da dikkat edilmeli. Ancak bu şartlar sağlanırsa sektör ve kentimiz bu çalışmadan olumlu yönden etkilenir."

Turizmin başkenti Antalya´da konaklama vergisinin yeniden gündeme gelmesi konusunda Hürriyet´e konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Şu aşamada benim beyanda bulunmam doğru olmaz, çünkü benim bağlayıcı bir görevim var. Ancak turizm sektörü temsilcilerimiz, ATSO veya ATB bu konudaki taleplerini, beklentilerini, fikirlerini benimle paylaşırsa, ben gerek Sayın Başbakanımız gerekse Sayın Bakanımıza durumu iletirim. Sektörle zaten sürekli temas halindeyiz. Bu konudaki talepler resmi olarak gündeme getirilebilir" dedi. (Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.