Antalya turizmde afet bölgesi ilan edilmek istiyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 36'ncı Grup Oteller ve Konaklama Yerleri Meslek Komitesi, 2020 yılında koronavirüs nedeniyle büyük zararın oluştuğu turizm sektörüne yönelik rapor hazırladı. Raporda, bu yıl için 16 milyon turist öngörülürken, gerçekleşen sayının 3.5 milyonda kaldığı, sektördeki daralma oranının yüzde 91 olduğu açıklandı. Bu kapsamda Antalya bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesi talep edildi.

20/11/2020 11:52
Antalya turizmde afet bölgesi ilan edilmek istiyor

Antalya'da 2019 yılında kente gelen 15.6 milyon ve 2020 yılı için öngörülen 16 milyon turist sayılarına dikkat çekilen raporda, konaklama sektörü tesislerindeki bütün masraf, bakım, onarım yenileme veya modernizasyon çalışmalarının da gelmesi beklenen 16 milyon turiste göre yapıldığı belirtildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle 2020'de gelen turist sayısının 3.5 milyon civarında kaldığına dikkat çekilen raporda, turizm sektörünün bu yıl yaşadığı durum 'doğal afet' olarak yorumlandı. Bir portakal veya fındık bahçesi satın almış veya kiralamış birinin, hasat zamanı geldiğinde oluşan bir sel felaketi nedeniyle ürününün yüzde 90'dan fazlasını kaybetmesine benzetilen durumun, tartışmasız bir afet olduğu vurgulandı.

BİR YIL FAİZSİZ ERTELEME TALEBİ

Raporda, turizmdeki daralma oranının yüzde 91'i aştığı da kaydedildi. Bu sonuca göre turizmdeki yüzde 90 üzeri daralmanın Antalya için bir afet durumu olduğu vurgulandı. Komite üyeleri, bu kapsamda Antalya bölgesinin afet bölgesi ilan edilerek turizm sektöründeki müteşebbis işletmelerin yatırım kaynaklı kira, vergi, SGK, elektrik, su ve bunun gibi

borçlarının 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmesinin işletmeleri koruyacağı, afet sonrası sektörün hızla toparlanmasına büyük destek vereceği talebinde bulundu. Bu işletmecilerin korunmasının Türk turizminin geleceği olduğu da belirtilen raporda, 2021-2022 yıllarını kapsayan sistemli bir kalkınma planı hazırlanması da istendi. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.