Antalya bu kış Hintli turist ağırlayacak

Türkiye’nin İstanbul Havalimanı’ndan sonra en fazla dış hat yolcusuna ev sahipliği yapan meydanı Antalya, bu sene kış aylarında Hindistan’dan yolcu ağırlamaya hazırlanıyor.

16/07/2019 14:40
Antalya bu kış Hintli turist ağırlayacak

Habertürk yazarı Güntay Şimşek, turizmi 12 aya çıkarmak için uzak pazarlarda tanıtım çalışmalarına ağırlık veren Antalya'nın, bu yıl kış sezonunda Hintli turistleri ağırlayacağını yazdı. Şimşek'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Türkiye’nin İstanbul Havalimanı’ndan sonra en fazla dış hat yolcusuna ev sahipliği yapan meydanı Antalya, bu sene kış aylarında Hindistan’dan yolcu ağırlamaya hazırlanıyor. Bu sene tarihte ilk defa Haziran’da 5 milyon yolcuya ulaşılmış. Geçen yıl 12.6 milyon olan yolcu sayısının da bu sene %10-15 aralığında artarak 15 milyona yaklaşması bekleniyor.

Geçen hafta Antalya Havalimanı’nı ziyaret ettim. Terminallerini, pistleri, apronu, CIP salonunu her tarafı dolaştım. Havalimanı şu an Avrupa’nın ilk beş terminal işletmecisi içinde yer alan TAV ve Fraport tarafından işletiliyor. Genel müdürler Deniz Varol (TAV) ve Bilgihan Yılmaz (Fraport) görüştüm.

Varol, geçen yıl TAV’ın Antalya’da işletmeci olmasıyla Medine Havalimanı’nda gelmiş, çekirdekten TAV kökenli bir yönetici. Havalimanı operasyonlarında tarafında uzman. Yılmaz ise Alman Fraport tarafından Nisan ayında atanan Türk kökenli Alman bir genel müdür. Ayrıca Fraport’un ilk defa bu göreve bir Türk kökenli genel müdür atadığını da belirteyim. 7

Yılmaz, Fraport’a finans ve planlama üzerine uzmanlaşmış bir isim. İki eş genel müdürün birbirlerini tamamlayan yönleri var. Merak ettim sordum ve uyumlu çalıştıkları cevabını aldım. Antalya Havalimanı’nın Türkiye’nin ilk özelleştirilen meydan olması sebebiyle kurumsal kültürün oluşmasının da bunda etkisi olduğunu ifade ettiler.

6 ay dolu, 6 ay boş olur mu?

Yaz sezonundaki 6 aylık yoğunluğu, kış sezonuna nasıl taşımayı düşündüklerini, planlarını ve çalışmalarını ilk ağızdan öğrendim. Fraport TAV ekiplerinin Hindistan pazarda Antalya’yı tanıtma faaliyeti yürüttüklerine dikkat çeken genel müdürler, kışın da meydanın trafiğini artırmak için çaba gösterdiklerini söylediler.

Yürütülen çalışmalarla havalimanının 700 bin olan kış trafiği geçen yıl 1 milyon 200 bine çıkarılmış. Kışın havayollarına teşvik uygulayarak düşük sezonda yolcularını artırdıklarını ifade eden Deniz Varol, 2019’da geçen yıldan daha fazla yolcu ağırlayacaklarını, havayollarına terminal ve meydan operasyonlarında kendi gelirlerinden feragat ederek, indirim yaptıklarını söyledi.

Avrupa’nın 14’ncü büyüğü

Avrupa’nın 14’ncü büyük meydanı olduklarına dikkat çeken Bilgihan Yılmaz, yolcu trafiğinin %80’inin 6 aylık yaz sezonunda yapıldığını, kendilerinden önceki 13 havalimanında bayrak taşıyıcı havayolları olduğunu, ama Antalya’da böyle bir durum olmadan bu başarıya ulaştıklarını belirtti.

Antalya Havalimanı’na yapılan seferlerin %97’si charter uçuşlardan oluşuyor ve Haziran sonu itibariyle aşılması beklenen yolcu rakamı 32 milyon. 2018’e göre İngiltere’den beklenen büyüme ise %28. Ama asıl ümitlendiren Almanya pazarı. Rusya’dan sonra en fazla Almanya’dan misafir ağırlayan Antalya Havalimanı, bu yıl %20’lik büyümeyle Almanların kendi rekorlarını kırmasını bekliyor.    

Yazının devamı için: https://www.haberturk.com/antalya-bu-kis-hintlileri-agirlayacak-2504438-ekonomi

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.