Ankara'dan Tuz Gölü'ne Foto Safari
Küresel salgın nedeniyle, Ankara’da evlere kapandığımız günlerin ertesinde, herkesin kendisini dışarıya attığı Haziran ayı günlerinin birinde, biz de makinaları boynumuza takıp, Tuz Gölü’ndeki flamingoları fotoğraflamak için yollara düştük.
Flamingoların, Akdeniz havzasındaki en büyük yumurtlama alanlarının bulunduğu Tuz Gölü kıyısına ulaşmadan önce; Kulu, Düden Gölü kıyısına ulaşıyoruz. Gölde flamingoları görünce seviniyor ve makinaları alıp göl kıyısına atıyoruz kendimizi.
Fotoğraf sanatının ustası, gazeteci Recep Peker Tanıtkan ile turizm yazarı ve fotoğrafçısı Olay Salcan’nın güçlü objektifleriyle uzaktan çekebildikleri pozları, ben küçük makinayla olabildiğince yaklaşarak çekebildim. Birkaç poz flamingonun resmini çektim ama yine de üstatlara çektiklerimi göstermemezlik etmedim.
Kırmızı renge bürünmüş Tuz Gölü... Müthiş manzara
Daha fazla flamingo fotoğrafını Tuz Gölü'nün kıyılarında çekeceğimizi düşündüğümüzden, 'Düden Gölü kıyısında fazla zaman harcamayalım' diyerek, yola devam ediyoruz.
Tuz Gölü'nün, Ankara'nın Şereflikoçhisar kıyısındaki mola noktasına yaklaştığımızda, gölün kırmızı renge bürünmüş haliyle karşı karşıya geliyoruz. Müthiş bir manzara. Kışın buz mavisine, yazın beyaza bürünen Tuz Gölü'nün kırmızıya bürünmüş halini nihayet yakalıyorum ben de.
Gölün buz mavisi ve beyazından sonra kırmızısının fotoğrafını çekebildiğim için seviniyorum
Tuz Gölü'nün güney sahilinde bir tür su yosunun belirmesiyle mayıs ayından temmuz ayına kadar olan bir dönemde oluşan bu kırmızılık, su seviyesinin düşmesiyle kayboluyormuş. Gölün buz mavisi ve beyazından sonra kırmızısının fotoğrafını çekebildiğim için seviniyorum.
Göl kıyısında yürüyüş yapıp, güneşin batışını fotoğraladığım Şereflikoçhisar’ın mola noktasına sapıp, yürüyüşü tekrarlamak ve tuzdan üretilen kremler, sabunlar ve hediyelik eşyalar satılan kafeteryada bir kahve molası vermek istiyorum. Ama Recep üstat 'Gidecek çok yayla var' diyerek, gideceğimiz güzergahın çizili olduğu söyleyip, yaylaların listesini gösteriyor. Eskil’e doğru devam ediyoruz.
Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırlarında 7414 km2'lik alana yayılıyor
Ülkemizin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırlarında 7414 km2'lik alana yayılıyor. Tuz ihtiyacımızın %40'nın üretildiği tuz üretim istasyonlarına sahip göl, aynı zamanda 85 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Biz bu kuşlardan, gölün Eskil ilçesi kıyılarındaki kuluçka alanlarının yer aldığı 5-6 bin civarında adacıklarda konaklayan flamingoların peşindeyiz.
Aksaray’ı geçip Eskil’in yaylalarına varmadan önce, Sultanhanı’nda Kervansarayı gezmek ve fotoğrafını çekmek kısa bir mola veriyoruz. Selçuklular'dan kalma, 1229 yılında Sultan 1'inci Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmış kervansarayın, yazlık ve kışlık olmak üzere iki bölümü var. Yazlık bölümün avlusunda köşk mescidinin bulunduğu yapı, büyüklüğü ve görkemi bir kale görüntüsü veriyor.
Galerilerinin ihtişamı, insanın kayboldum hissine kapılmasına neden oluyor
Kışlık bölümdeki galerilerinin ihtişamı, insanın kayboldum hissine kapılmasına neden oluyor. Yazlık avlunun etrafında kervansarayın mutfak, yemekhane, oturma ve yatakhane alanları ile hamam yer alıyor. Ziyaretçi yokluğu dikkat çekse de, kervansaray ilçenin çekim merkezi olmuş.
Sultan Hanı'ndan sonra Aksray -Konya ana yolundan ayrılıp, Eskil yoluna sapıyoruz. Eskil ve Gölyazı’nın Tuz Gölü kıyısındaki yaylalarına giderken internet bağlantısının sık sık kesilmesi nedeniyle, navigasyon ile bağlantı kopuyor. Ama arabadaki haritanın varlığını hatırlayınca, rahatlıyoruz. Eskil’in Toson, Aktaş, Karakaş, Koçlar, Karakulluk ve Gölyazı’nın Uçar yayalasına gidip fotoğraf çekeceğiz.
Düden Gölü'nde çektiğimiz flamingo kareleriyle yetinmek zorunda kaldık
Yaylalara gitmek için kıvrıla kıvrıla yollarda yükseklere çıkan, yaylaları dağların yamacında görmeye alışan ben, ilk saptığımız yayla levhasını bir ovanın sonunda, bir otlakta görünce, hayal kırıklığına uğruyorum. En son uğradığımız Uçar yaylasında da, göl suyunun çekilmesi sonucu göl kıyısına ulaşamayınca, Düden Gölü'nde çektiğimiz flamingo kareleriyle yetinmek zorunda kaldığımızı kabul ediyoruz.
Cihanbeyli’ye doğru yol kenarındaki tarlalarda çektiğimiz, yüzünü batan güneşe dönen ay çiçekleri kareler ile avunduğumuzu düşünürken, yolumuzu kesen, birbiri ardına otlaklardan dönen koyun ve keçi sürülerini fotoğraflayabilmemiz, halk arasında allı turna denen flamingolar peşinde Tuz Gölü'nün etrafını turlayan ama istediğini bulamayan bizlere, en büyük ödül oluyordu.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: