Amsterdam Belediye Başkanı, 'Vize, karşılıklı engeldir'...

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle İstanbul’a gelen Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisi, Amsterdam ve Rotterdam belediye başkanlarının da katılımı ile düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Amsterdam Belediye Başkanı, 'Vize, karşılıklı engeldir'...

Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Türkiye’nin Brezilya, Çin, Vietnam ve Hindistan gibi hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu ifade ederek, “Hollanda olarak karşılıklı ticaretimizi artırmak için gemimizle birlikte İstanbul’a geldik. Karşılıklı iki ülkenin yatırımcılarının ilgisi gelecek için umut verici” dedi.

Amsterdam Belediye Başkanı Van der Laan: “Türkiye hızlı büyüyor, Hollanda olarak karşılıklı ticaretimizi artırmak için gemimizle geldik.” Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle İstanbul’a gelen Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisi,  Amsterdam ve Rotterdam belediye başkanlarının da katılımı ile düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Türkiye’nin Brezilya, Çin, Vietnam ve Hindistan gibi hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu ifade ederek, “Hollanda olarak karşılıklı ticaretimizi artırmak için gemimizle birlikte İstanbul’a geldik. Karşılıklı iki ülkenin yatırımcılarının ilgisi gelecek için umut verici” dedi.
 
Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan; Türkiye ve Hollanda arasındaki 400 yılık ilişkiler çerçevesinde Roterdam, Amsterdam ve Lahey belediyeleri ile birlikte İstanbul’a geldiklerini belirterek, “Ana amacımız İstanbul ve Hollanda arasında işbirlikleri onun yanı sıra dostluk kurmak” dedi.
 
Brezilya, Çin, Vietnam, Hindistan gibi ekonomileri hızlı büyüyen ülkelerle birlikte Türkiye’ye büyük önem verdiklerini belirten Van der Laan, “Bir hafta sürecek bu etkinliği bu ilişkilerimizi devam ettirebilmek adına yapıyoruz. Türkiye’yi özellikle seçmemizin nedeni daha önceki işbirliklerimiz olmakla birlikte Türkiye’nin ekonomisinde çok büyük bir yol kat etmesinden kaynaklanıyor. Hollanda olarak karşılıklı ticaretimizi artırmak için geldik” diye konuştu.
 
“150 şirket gemiye geldi”...
 
Düzenledikleri seminerlere ilginin büyük olduğunu belirten Van der Laan, “Dün yaklaşık 150 firma ile birlikte gemimiz Stad Amsterdam’da bir seminerimiz vardı. Bu sabah yine aynı şekilde, sanayi ile ilgili firmalar burada bulunmakta, öğleden sonra da finans sektörü ile ilgili firmalar burada olacak. Seminerlerimizi yarısı Türk yarısı Hollandalı olacak şekilde organizasyonumuzu yapıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Ticaret adım adım gerçekleşen bir olay olduğu için Türkiye’ye ne kadar yatırım getireceği konusunda net bir rakam veremeyeceklerini belirten Van der Laan, “Çok olumlu görüşmeler. Bazıları yeni başlıyor bazıları biraz yol almış durumda o yüzden net bir rakam veremiyoruz. Ancak gelecek adına umutluyuz, Türkiye çok cazip bir ülke” dedi.
 
Vize konusuyla ilgili hükümetle görüşmelerin sürdürdüklerini ifade eden Van der Laan, “Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hem sizle iş yapmak istiyoruz diyerek hem böyle bir engel olmasını biz de doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
 
“Hollanda’da 400 bin Türk yaşıyor”...
 
Hollanda’da 400 bin Türk’ün yaşamakta olduğunu ifade eden Van der Laan, “Hepsi ülkemize çok iyi uyum sağlamış durumda ve içlerinde iş kurmuş çok başarılı girişimciler mevcut. Türk insanını çok seviyoruz. Türk insanı gelişmeye açık, aynı zamanda meraklı iletişime açık. Biz Türkiye ile uluslararası çalışmalar da yapmak istiyoruz. Çünkü Türk insanı kolay uyum sağlıyor” diye konuştu.
 
İstanbul’da Hollanda nüfusundan fazla kişinin yaşadığını belirten Laan, “Bu ziyaretimizde İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile tekrar buluştuk. Kendisiyle 2 yıl öncede görüşmemiz olmuştu. Pazar akşamı kendisini Stad Amsterdam’da ağırladık. Kendisi de bizi ziyarete gelecek. Kendisi çok iyi bir başkan, beni cok etkilediğini de söylemek isterim. Bize İstanbul’u helikopterle gezdirdi. Çok etkilendik, İstanbul inanılmaz büyük ve güzel bir şehir. İstanbul nüfusu bizim tüm Hollanda’nın nüfusuna eşit hatta biraz daha çok. İşi zor ama çok başarıyla yapıyor” diye konuştu.
 
“Türkiye’den Avrupa’ya yapılan yatırımın her 3 dolarından 1’i Hollanda’ya yapılıyor”...
 
Hollanda Dış Yatırım Ajansı Direktörü Bas Pulles, Türkiye’ye çok güveniyoruz. Bundan dolayı 2009 yılında İstanbul’a yatırım ajansını açtık. Türkiye’den Avrupaya son 10 yılda 17 milyar dolar yatırım yapıldı. Bunun 4.7 milyar doları Hollanda merkez yapılarak yapıldı” dedi.
 
Hollanda Dış Yatırım Ajansı Direktörü Bas Pulles, Hollanda’nın Türkiye’ye çok güvendiğini belirterek, “Bundan dolayı 2009 yılında Türkiye’ye Hollanda Yatırım ofisi açtık. Türkiye’de çok başarılı girişimciler var Hollanda’ya yatırım yapan. Ayrıca Hollanda’nın sunduğu vergi avantajı sayesinde Türkler Avrupa’ya yapacakları yatırımlarda da Hollanda’yı üst olarak seçiyorlar” dedi.
 
Vergi avantajı konusuyla ilgili olarak Pulles, “Türkiye’den gelen yatırımcılar yatırım yapmadan önce Hollanda’daki vergi dairesiyle oturup, yatırım sonrası ödeyecekleri muhtemel vergileri hesaplattırıyorlar ve bunun üzerinden çeşitli vergi indirimlerine sahip oluyorlar” şeklinde konuştu.
 
“Türkiye’den büyük yatırımcılar geldi”
 
Pulles, son 10 yılda Türkiye’den Avrupa ülkelerine yapılan yatırımların 17 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu yatırımların 4.7 milyar doları Hollanda üzerinden yapıldı. Yani Türkiye’den Avrupa’ya yapılan yatırımın her 3 doların 1 doları Hollanda üzerinden yapılıyor.
 
Stad Amsterdam gemisinde Hollandalı ve Türk yatırımcıların bir araya gelerek, işbirliği imkanlarını konuştuklarını belirten Pulles, “Türkiye’den FG Group ve Delmar Safety şirketi Hollanda’ya yatırım yapan büyük şirketlerden. Yeni yatırımlarında bu toplantılardan sonra gelecektir” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.