Almanlar’dan 6 kez daha az tatile çıkıyoruz...

Alman Seyahat Acentaları Birliği'nin verilerine göre Almanlar yılda 93,6 milyon kez geziye çıkarken TÜİK'in verilerine göre Türkler sadece 16 milyon 232 bin kez çıkıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Almanlar’dan 6 kez daha az tatile çıkıyoruz...

Tatilin kişinin çalışma performansını da artıran zorunlu bir ihtiyaç olduğunu bildiren İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Dr. Koray Akman, kredi kartına taksitli tatilin engellenmesinin pek çok açıdan önemli sıkıntılara yol açacağını söyledi.

Geçenlerde BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in “Tatil bir öncelik olabilir mi, çok da öncelik gibi görünmüyor.” sözlerinin Türkiye’de bulunan 7 bin 318  seyahat acentasında telaş havası oluşturduğunu ifade eden Akman, konuyla ilgili açıklamalarında çarpıcı rakamlara yer verdi.

Seyahat olanaklarının zaten çok kısıtlı olduğunu belirten Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alman Seyahat Acenteleri Birliği verilerine göre Almanlar yılda 93,6 milyon, İngilizler 57 milyon kez seyahat ederken TÜİK verilerine göre Türkler, maalesef 8-10 takside rağmen sadece 16 milyon 232 bin kez seyahat etmektedir. Seyahat eden Türklerin içinden sadece 5 milyon kişisi yurtdışına çıkabilmektedirler. Yurtiçinde seyahate gidenlerin yüzde 70,7’si de zaten tatilini ucuza getirebilmek için gittikleri yerlerde akrabalarının yanında kalmaktadır. Durum gösteriyor ki kredi kartına taksit olanağına rağmen Türkiye'de, yaşadığı şehir dışında başka bir yer görmeden ölen kişilerin sayısı taksitin yasaklanmasıyla birlikte bir hayli artacaktır.”

Kredi kartıyla yapılan alışverişin kayıtdışı ekonomiyi azaltıcı etkisine de değinen Akman, taksit olanağının kalkmasıyla birlikte sektörde senet dönemine geri dönüleceği, bunun da hem vergi kaçaklarının artmasına ve dolayısıyla vergi kaybına hem de ödenmeyen senetlerle ilgili icra takiplerinde patlamaya sebep olacağı ihtimaline dikkati çekti.

Emek yoğun bir sektör olan turizmin istihdam üzerinde doğrudan, dolaylı ve uyarılmış etkileri olduğunu da işaret etti ve “İşsizlik oranının yüzde 9,8 olduğu Türkiye’de, toplam istihdamın yüzde 7,5’ini turizm sektörü tek başına karşılamaktadır. Kredi kartlarına takside getirilecek bir yasaklama seyahat acentelerinin satışlarını olumsuz etkileyecek, bu etki de göle atılan bir taşın oluşturduğu ve birbirini iten halkalar gibi otellerde doluluğun azalmasına ve hattâ turist taşımacılığı yapan firmaların işlerinde bir düşüşe neden olacaktır. Azalan talep karşısında ise istihdam olumsuz etkilenecektir” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.