Alman Otelciler Birliği Booking’e açılan toplu davayı destekleme kararı aldı

Booking.com geçen 10 yıl boyunca "En iyi fiyat şartı" uygulamak suretiyle, otellerin başka kanalları kullanarak daha uygun fiyattan oda sunmalarına izin vermiyordu. Alman Otelciler Birliği (IHA), Booking'e karșı tazminat talebinde bulunan 2.000 șirketi desteklediğini açıkladı.

11/04/2021 21:54
Alman Otelciler Birliği Booking’e açılan toplu davayı destekleme kararı aldı

Haber Çeviri: Ercan Atak/Almanya- [email protected]

2 bin şirket Booking.com'a tazminat davası açtı. Toplu dava, IHA tarafından destekleniyor. 2004'ten bu yana Booking.com, kendisiyle çalışan otellerin, başka herhangi bir pazarlama kanalından daha uygun fiyatlarla oda sunmalarını yasaklayan "En iyi fiyat şartı" uyguluyordu.

Booking.com, bu şartı dikte ederek kendi iş modelini rekabet hukukuna aykırı bir biçimde herhangi bir rekabete karşı koruma altına aldı ve bunun sonucunda şirket, otelcilerden konaklama ücretinin yüzde 50'sine kadar varan oranlarda rezervasyon komisyonu toplama imkanı buldu.

Booking.com, sürpriz bir şekilde müzakere masasını terk etti

Almanya Oteller Birliği (IHA) şimdi mahkeme önünde tazminat talebinde bulunmaya yönelik ortak girişime katılan yaklaşık 2.000 oteli destekliyor. Aslında yapıcı bir havada aylarca süren uzlaşma görüşmelerinden sonra, Booking.com, geçen yıl ekim ayı sonunda sürpriz bir şekilde müzakere

masasını terk etti ve 'Bu konuda sorumluluğunun olmadığının belirlenmesi' için Amsterdam'daki bir mahkeme nezdinde eyleme katılan 66 oteli kendi inisiyatifi ile dava etti. "Bu durumda diğer 2000 otel için Berlin Bölge Mahkemesi'nde toplu bir dava açmaktan başka seçenek kalmamıştı", diye açıklıyor Almanya Oteller Birliği (IHA) başkanı Otto Lindner.

Booking.com'a karşı 2013 yılında açılan antitröst davası

Federal Kartel Ofisi 2013 yılında, Almanya Oteller Birliği'nin (IHA) şikayeti üzerine, rekabet hukukuna aykırı nitelikteki en iyi fiyat şartının kullanılması nedeniyle Booking.com'a karşı antitröst işlemleri başlattı. Hem Federal Kartel Ofisi hem de Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi, görülen paralel davada, en iyi fiyat şartının Alman ve Avrupa antitröst hukuku ile bağdaşmadığını kesin olarak tespit ettikten sonra, Booking.com nihayet Almanya'daki iş koşullarından en iyi fiyat şartını 2015 yılında kaldırmıştı.

"Ancak o tarihe kadar Booking.com 10 yıldan fazla bir süredir en iyi fiyat şartını uygulamış ve bu şekilde otel rezervasyon portalları ile otel sektörünün doğrudan pazarlama faaliyeti arasındaki rekabeti ciddi bir şekilde sınırlamıştı. Böylece sadece rezervasyon portalları arasındaki komisyon rekabeti fiilen durdurulmadı, diğer şeylerin yanı sıra, otellerin henüz yeni başlamış olan kendi internet sayfaları üzerinden pazarlama faaliyetleri önemli ölçüde engellendi.

Şikayet eden oteller için maliyet riski yok

Almanya Oteller Birliği (IHA) başkanı Markus Luthe göre, "en iyi fiyat şartı uygulaması nedeniyle rezervasyon komisyonları 2004 yılından bu yana sadece en yüksek seviyede tutulmakla kalmadı, yıllar içinde önemli ölçüde arttı. "Berlin ve Amsterdam'daki yetkili mahkemelerin önünde şimdi, otellerin Booking.com'a karşı tazminat taleplerinin Alman ve Avrupa antitröst hukuku ilkelerine göre yerine getirilmesini istiyoruz.

Tek başına hareket etseler pek çok otel için bu tür taleplerde bulunulması yasaklayıcı maliyetler ve riskleri de yanında getireceğinden, otel dernekleri çıkarları bir araya getirdi ve dava finansmanı yoluyla otellerin yasal anlaşmazlıklardan doğabilecek maliyet veya maliyet risklerine karşı ayakta kalmalarını sağladı.

Booking.com beyanları reddediyor

Booking.com bu konuda bir açıklama yaptı. Platform operatörü, şu açıklamayı yaptı: "IHA'nın iddialarına kesinlikle katılmıyoruz ve daha öncesinde açık yapıcı bir diyaloga girmeye istekli olmamıza rağmen, IHA, endişeleri için maddi ya da yasal gerekçeleri yeterli ölçüde ele alma istekliliğini göstermeden uygunsuz ve dayanaksız iddialarında ısrar etti.

IHA tarafından itiraz edilen eșitlik maddeleri, ortaklarımıza sunduğumuz tüm katma değer ve hizmetleri temin etmemizi sağlamakla kalmıyor. Ayrıca Booking.com'da listeye girmeye karar veren ya da karar vermiş olan tüm ortaklarımız tarafından da bunlar biliniyor. Bu sayede ortaklarımıza dünyanın her yerinden müşteri sağlıyoruz. Aynı iş imkanını elde etmek için kendi konaklama yerlerinin reklamını kendileri yaptıkları takdirde karşılaşacakları maliyetten çok daha düşük bir fiyata.

Özellikle de, Booking.com ve konaklama ortaklarımız dahil tüm seyahat sektörü üzerinde muazzam bir etkisi olan bu emsalsiz zamanlarda, hepimiz buna odaklanmaya devam etmeli ve sektörümüzü yeniden inşa etmeye her zamankinden daha çok kendimizi vermeliyiz. Gereksiz ve masraflı davalardan kaçınmada ve çabalarımızı seyahat sektörünün yeniden inşaasına yöneltmede hepimizin çıkarı bulunmaktadır."

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.