Alaçatı'dan kim, ne istiyor?

Önce içkili mekanların da aralarında bulunduğu il özel idaresine ait taşınmazlar Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Haklı olarak kıyamet koptu. Sonra Ergenli Mahallesi’ndeki kaplıca tesisleri Diyanet’e verildi. Şimdi de gözde turizm beldesinin başı, taş ocaklarıyla dertte. Doğal olarak akla, 'Alaçatı'dan kim, ne istiyor?' sorusu geliyor.

31/12/2019 23:40
Alaçatı'dan kim, ne istiyor?

Çeşme'de bulunan taş ocakları çevreye, tarıma ve turizme zarar verdiği gerekçesi ile büyük tepkilere neden oluyor. Turizmciler, Alaçatı'da faaliyet gösteren taş madeninin sektörü baltalamasından endişeli olduklarını dile getirdi.

Çeşme Alaçatı'da bir yanda Dünya Sörf Şampiyonası yapılırken, diğer yanda madenciler dağları oyarak taş ocakları işletiyor. Görüntü kirliliğinin yanısıra, iş makineleri ve kamyonların çıkardığı gürültü kirliliği, çıkan tozlarla da çevre kirliliği oluşuyor. Turizmciler bu durumun hem çevreyi mahvettiğini hem de turizmi baltaladığını belirtti. Ayrıca Çeşme'nin Germiyan Mahallesi'nde, ilçenin içme ve kullanma suyunun temin edildiği alanda da yeni bir taş ocağının faaliyete geçti. Uzmanlar bu durumun halk sağlığını önemli oranda tehdit ettiğini vurguluyor.

Sözcü gazetesinden Gökmen Ulu'nun haberine göre, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, taş ocağı faaliyetlerini tam bir doğa faciası olarak niteliyor. Başından itibaren bu uygulamaya karşı olduğunu belirten Dalgıç, bu konuda belediyenin yetkisi olmadığını, ruhsatların ilgili bakanlıkça verildiğini söyledi. Dalgıç, "Taş ocaklarına tümden karşı değiliz. Başka yerlerde olabilir. Turizm merkezlerinde olmaması gerektiğini vurguluyoruz.

Bu plansızlıkla gidilir ise turizm merkezleri çok daha büyük zararlar görecek. Orası Çeşme Yarımadası'nın tek geçiş noktasında bulunuyor. Acilen kapatılarak, taş ocağı alanının rehabilite edilmesi gerek. Sadece Alaçatı'da değil, Germiyan Mahallesi'ndeki tek su kaynağımızın olduğu alanda da malesef taş ocağına ruhsat verildi. Baraja yağmur sularının aktığı, içme ve kullanma suyu temin ettiğimiz bölgede faaliyet gösteren taş ocağı büyük zararlar verdi" dedi.

Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, "Sahil bandında taş ocaklarının ne işi var. Şehir merkezine RES dikerseniz, taş ocakları açarsanız, turizm merkezleri niteliğini kaybeder. Tatil yapmaya gelen insanlar bu görüntü kirliliğine katlanmak, o tozları solumak zorunda değil. Turistik bölgelerde taş ocaklarının faaliyet göstermesi baştan beri yanlış. Kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu uygulamaların gözden geçirilmesini istiyoruz. Madencilik ile turizm birarada olmaz" diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.