Alacağı için tahliye isteyen Bakanlık, borçlu çıktı

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın işletmecisi UKTAŞ’ı tahliye istemiyle icraya veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, kongre merkezinin içinde kullandığı ofislerin kirasını, 7 yıldır ödemediği ortaya çıktı.  

14/02/2020 10:06
Alacağı için tahliye isteyen Bakanlık, borçlu çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Vakfı (TURSAV), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve turizm sektöründen şirketlerin yer aldığı 142 ortaklı UKTAŞ’ın Genel Kurul’u 13 Şubat 2020 Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı. Yeni yönetim kurulunun seçildiği genel kurulda, şirketin ve kongre merkezinin geleceğiyle ilgili önemli kararlar alındı.

Genel kurulda, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın işletmecisi UKTAŞ’tan 1 Milyon 600 Bin TL’lik alacağı olan ve bunun için tahliye istemli icra takibi başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, kongre merkezinde kullandığı 400 metrekarelik ofisin kirasını 7 yıldır ödemediği ortaya çıktı.

Bakanlık’tan “Geçmiş dönemler dahil”, kiralar istenecek

UKTAŞ ortakları, genel kurulda yeni yönetime, yedi yıldır kullandığı ofisin kirasını ödemeyen Bakanlık’tan “geçmiş dönemler dahil”, kiraların alınması için yetki verdi.

Arazisi İBB’ye ait olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin işletmesi, kurulduğundan buyana, aralarında kongre sektörünün önde gelen acentalarının da bulunduğu 142 ortaklı UKTAŞ tarafından yapılıyor. Kongre turizminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na olan kiralarını ödeyemeyen UKTAŞ’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 1 Milyon 600 bin TL, İBB’ye ise, 75 Bin Dolar borcu bulunuyor.

İBB, alacağı için tahliye istemedi

Arazi sahibi İBB’nin UKTAŞ’tan alacağı için icra takibinde bulunduğu, fakat tahliye talebinde bulunmadığı öğrenildi.

UKTAŞ’ın bugüne kadar, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ne 18 Milyon Dolar civarında yatırım yaptığını belirten ortaklar, tahliye halinde, kendilerinin ve sektörün zarara uğrayacağını dile getirdi.

Ceylan Pirinçcioğlu: Ayrı gemilerde olduğumuzu hissettik

Genel Kurul’da Bakanlıkla UKTAŞ ortakları arasında yaşananları yorumlayan yönetim Kurulu Üyesi Ceylan Pirinçcioğlu, “Bakanlıktan, ilk defa ayrı gemilerdeymişiz gibi bir tavırla karşılaştık” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 7 yıl boyunca kira vermeden kullandığı ofise de değinen Pirinçcioğlu, “Kongre merkezinde 250 metrekarelik alanı kullanan İtalyan Ticaret Odası, bugüne kadar 1 Milyon Euro’ya yakın kira ödedi. Bakanlığın kullandığı ofisin de en az bu kadar ederi var” diye konuştu.

“Bakanlık başımızın tacı, ama…”

Genel kurulda, yönetim kuruluna verilen kira isteme yetkisine de değinen Pirinçcioğlu, “Bakanlık başımızın tacı… Daha önce böyle bir şey gündeme gelmemişti. Fakat ihtar çekip tahliyemizi isteyince doğal olarak böylesi bir durum gündeme geldi” dedi.

Türkiye’nin kongre pazarında ilk beşi hedeflerken yaşanan krizler nedeniyle 80’li sıralara düştüğünü hatırlatan Pirinçcioğlu, “Böylesi bir süreçte Bakanlığın bize destek olması lazımdı. Kullandıkları ofislerin tefrişi bile tarafımızdan yapıldı. Yediklerinin içtiklerinin bile UKTAŞ’a borç olarak kalması doğru değil. Bakanlık için her şeyi yapmamız lazım, ama şu anki ekonomik imkanlar müsait değil” diye konuştu…

“Bakanlık yetkililerinin tavırlarından üzüntü duyduk”

Bakanlıktan kira isteme önerisini, Bakanlık temsilcileri hariç UKTAŞ’taki tüm pay sahiplerinin kabul ettiğini belirten Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Boynueğri ise, “İBB’nin de bizden alacağı var. Onlar tahliye istemezken, Bakanlığın tahliye istemesi bizi üzdü” diye konuştu.

Bakanlığın görevlendirdiği hukukçunun gündeme dair her konuda ısrarla polemik yarattığını anlatan Selçuk Boynueğri, “Lütfi Kırdar’da iş yapan yönetim kurulu üyelerinin kim olduğunu sordular. Biz başka yerlerde daha fazla para kazanacağımız işleri, daha az kazanmak uğruna, Lütfi Kırdar’a taşırken, bu tür sorularla karşı karşıya kalmış olmaktan büyük üzüntü duyduk” dedi.

Yönetimin Huzur Hakkı da kaldırıldı

Genel Kurul’da şirketin içinde bulunduğu mali durum göz önünde bulundurularak, yönetim kurulu üyelerine ödenen “huzur hakkının” kaldırılması için verilen önerge de kabul edildi. 

UKTAŞ’ın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:

Firuz Barbaros Bağlıkaya

Selçuk Boynueğri

Cengiz Korkmaz

Ceylan Pirinçcioğlu

Ali Güreli

Babür Arslan

Tülin Sipahiler

Nadir Uzun

Coşkun Yılmaz

Veysel Kazan

Bakanlığın yönetimdeki üye sayısı 3’ten 2’ye düştü

UKTAŞ Genel Kurulunda, geçmiş yıllarda, iyi niyet göstergesi olarak, yönetimde Bakanlığa 3 üye verilirken, bu kez yasal sınır olan iki kişide kalındı.

TÜRSAB’ın yönetim için önerdiği 8 kişi yüksek oy alarak seçilirken, Bakanlık temsilcisi iki kişiye olur verilip, üçüncü kişi için oy verilmedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.