Akyaka, Alaçatı'nın tahtını fena sallıyor

Tıpkı Alaçatı’nın 10 sene önceki hali gibi... Bakir bir doğa, yeni yeni açılan butik oteller, gurme restoranlar, şık barlar... Alternatif sporlar, adı duyulmadık uğraşlar... İsteyene aletli pilates, isteyene orman yogası var.

31/12/2019 23:40
Akyaka, Alaçatı'nın tahtını fena sallıyor

Nasıl ki şehir kaçkınları bir dönem Alaçatı’ya hücum etmişti, şimdi Cihangir’in, Karaköy’ün, Nişantaşı’nın cool sakinleri arasında Akyaka’ya ‘kaçma’ merakı var. Kimi görseniz ya yeni gelmiş, ya yeni gidecek ya da “Bu Akyaka neresi Allah aşkına?” diye soruyor.

Hadi Lale Manço, Tansa Mermerci öteden beri Akyakacı. Peki Timuçin Esen, Engin Altan Düzyatan, Nehir Erdoğan’a ne demeli? Acun, ekibine orada otel kapatıyor; Arda Turan’dan ayrılan Sinem Kobal Alaçatı’nın popüler beach’leri yerine soluğu Akyaka’nın gözden uzak sahillerinde alıyor. Memleketin en iyi rehberlerinden Saffet Emre Tonguç Akyaka için “müstakbel Alaçatı” diyor. Alaçatı’yı Alaçatı yapanlardan Haldun Demirhisar artık Akyaka’da bir şeyler yapmayı planlıyor.

Alaçatı’nın ahşap cumbalarına karşı, Akyaka’nın ahşap balkonları...

Alaçatı’nın rüzgâr sörfüne karşı, Akyaka’nın uçurtma sörfü... Görünen o ki Alaçatı’ya çok dişli bir rakip geliyor. Ama sorsanız, bu rekabetin de benzetmenin de lafından bile hoşlanmıyor.

Dünya Kitesurf sıralamasında 8.’liğe kadar yükselen Bilge Öztürk Akyaka’nın gediklilerinden ama burayı herkes öğrensin istemiyor.

Savaş Bankal sahildeki sekiz kite okulundan Kite Base’in ortaklarından. Yazın kite, kışın snowboard hocalığı yapıyor. Pek adım attığı söylenemez yaz-kış bir board’ın üstünde.

Spor bitince artık parti zamanı. Sahildeki akşamüstü partilerine civardaki bütün okulların öğrencileri katılıyor.

Tabii Yalçın Hocaoğlu gibi makine mühendisiyseniz... Otosan’da çalışıyordu, 2009’da Akyaka’ya yerleşip ilk yerli kite markamız Toros’u kurdu. Bugüne kadar kişiye özel 100 kite imal etti. Akyaka’ya sezonda 2 bin kitesurf’çü geliyor. Malzemelerini Akyaka’dan kiralıyor ya da satın alıyorlar. Ortalama bir takım 2 bin lira.

Kite’tan başka ne yapılır?

Sakar’da yamaç paraşütü

Dalaman Çayı’nda rafting

Saklıgöl’de kano turu

Toparlar Şelalesi’nde yürüyüş

Padok Tesisleri’nde at binme

Pilates mi dediniz? Sizi Azmakhan’ın kapalı spor salonuna alalım. Bu hareketi yapmanız şart değil, zaten onu yapan buraya yerleşmiş eski bir balerin. Yoga mı? O da ‘a la Akyaka’: Salon değil, orman yogası moda.

Kimi açık havada kite altında, kimi padokta at sırtında. Yılmaz Erdoğan yaz sıcağında kapalı manej sevenlerden...

Sokaklarda tek tük de olsa cool kafelere, havalı arabalara rastlıyorsunuz.

Alaçatı’nın ahşap cumbalı taş evleri varsa Akyaka’nın ahşap oymalı balkonlu-teraslı konak mimarisi var. Nail Çakırhan’ın evinin (üstte, solda) 1983’te Ağahan ödülünü alması Akyaka’da yapılan bütün evlere esin kaynağı olmuş. Mimari konusunda ahali de pek bilinçli. TOKİ’nin yapmayı planladığı sekiz katlı apartmanlara hep birlikte direndiler.

Bakirliğini kaybedecek diye korkuyorum

ESRA ÇORUH

15-20 sene önce toprak yolla ulaşılan Türkbükü’nün ya da İzmir’lilerin bile gitmediği Alaçatı’nın özlemini duyarken Akyaka’yı keşfettik. Sabah SUP (stand up paddle) üzerinde yogayla güne başlamak

Sabah SUP (stand up paddle) üzerinde yogayla güne başlamak, sonra Azmak’ta kahvaltı, rüzgârın başlamasıyla kite sahiline koşup kitesurf yapmak, günü yine Azmak’ın içine kurulan masada ayaklar buz gibi suda rakı-balık keyfi yaparak bitirmek... Alaçatı tatilcilerinin pek anlayacağı bir şey değil... Ancak birkaç yıldır Akyaka’nın popülerleşmesiyle bakirliğini kaybedeceğinden korkmuyor da değilim. 10 yıl önce Alaçatı’nın da bugünkü halini hayal edemezdik. Umarım Akyaka popülerleşmez ve birkaç yıl sonra da bu sefer ‘eski Akyaka’dan bahsetmeyiz.

Akyaka’da, Alaçatı’daki gibi burnunuzun dibinde her türlü medeni ihtiyacınızı giderebileceğiniz İzmir gibi bir metropol yok.

Burası citta slow. Yani yavaş şehir. Alaçatı’nın sabah 5’te gidilen after mekânlarını Akyaka’da aramayın, gece 12’den sonra müzik yasak.

Taze balık, lezzetli kokteyller, güzel lokantalar var ama Alaçatı’nın çeşitliliği, fine dining halleri için Akyaka’ya daha çok yol alması gerekiyor

NESİ FAZLA?

Akyaka, Alaçatı’dan çok daha yeşil. Alaçatı’nın boz tepelerine mukabil, Akyaka okaliptüs ve çınar ormanlarıyla çevrili.

Beş sene önce 25 lira olan apart kiraları şimdi 200 lira ama konaklama, yeme-içme fiyatları Alaçatı’yla kıyaslandığında hâlâ daha masum, daha naif.

Tıpkı Alaçatı’nın 10 sene önceki hali gibi: İnsanlar evlerinin, arabalarının kapısını kilitlemeden çıkıp gidebiliyorlar.

Azmak’ta rakı-balığın adresi çok: Nadir Usta’nın Yeri, Halil’in Yeri, Kordon, Vira Vira... Üzerinde tekne gezisi ve kanoing yapılan azmaklarda su sıcaklığı yaz-kış 14 derece. Orfoz Restoran’ın olayı, suyun içine 11 dakikada masa kurabilmesi. Alaçatı’daki balıkçı kedilerinin yerini burada ördekler almış. Kedi gibi sürtünme huyu yok. Ama devamlı lafa karışıyor.

Nerede ne yenir?

Sakız Büfe’de kahvaltı

Akçapınar Büfe’de tost

Yörük Ali Lokantası’nda kuru fasulye

Sarnıç Restoran’da tombul köfte

Otel No:22’de hamburger

Selanik’te ev yemekleri

Üzümkızı Meyhanesi’nde meze

Olive Farm’ın cafe-shop’unda sabundan zeytinyağına aradığınız yöre ürünlerini bulabilir; Hülya Koçyiğit, Can Ataklı gibi ünlülerle karşılaşabilirsiniz.

Citta slow yani yavaş şehir olduğu için gece 12’den sonra müzik yasak ama sanmayın ki Akyaka’da gece hayatı yok. En popüler yerlerden biri Sottovento. Akşamüstü pizza, gece kokteyl için gidiliyor. İşletme, Godet’nin eski DJ’i Emre’ye, kokteyller İzmirli Çağrı’ya emanet. En popüleri dört beyazla yapılan Tokyo Tea. İsteyene daha rock ağırlıklı çalan Ka Bar da var, arayana daha popüler tıngırdatan Anchore da.

Sarnıç Restoran’dan bir tanesi adam doyuran dev köfteler...

Uçurtma meraklılarının en gözde yerlerinden biri Otel No:22. Odalar sezon boyunca full. Barı Riders In akşamüstü kite dönüşü sosyalleşme mekânı. Lokantaları Bite Burger ise hamburgerleri ve sadece bu bölgede satılan yerel birası Gara Guzu ile meşhur. Sahipleri Doruk ve Senem Tırman buraya kite aşkına gelmişler, bir daha dönememişler. Cumartesileri DJ partileri, pazarları ‘etini al gel’ var. Onlar dev bir mangal yakıp, mezeleri veriyorlar. Siz etinizi götürüp kendiniz pişiriyorsunuz.

Sokaktan tanıdık simalar

Sokaklarda, plajlarda dolaşırken etrafınıza iyi bakın. Yakın zamana kadar Alaçatı’da görmeye alıştığınız birçok ünlüyle karşılaşabilirsiniz

Acun Ilıcalı

Acun Medya ekibi için Akyaka’daki Kerme Ottoman Oteli kapatıyor: Bkz. Hülya Avşar’la Akyaka hatırası...

Sinem Kobal

Arda Turan’dan ayrıldıktan sonra Sinem Kobal da popüler Alaçatı beach’leri yerine soluğu Akyaka’da alanlardan.

Nehir Erdoğan

Ekstrem sporlar kadar Olive Farm’ın yemeklerine de düşkün.

Hande Subaşı

Plajdaki akşamüstü partilerinin vazgeçilmez siması.

Tansa Mermerci

Mermerci ailesi Akyaka’da okul bile yaptırmış.

Umut Elçioğlu

Gelip gitmek kesmeyince toptan Akyaka’ya yerleşmeye karar verdi.

Engin Altan Düzyatan

İki yıl önce keşfetti, Akyaka müdavimi oldu.

Lale Manço

Akyaka’yı ilk keşfedenlerden, beldenin en kıdemlilerinden.

Kaan Urgancıoğlu

Kite’a gerçekten yeteneği var ve işi çok ciddiye alıyor.

Timuçin Esen

İlk kite eğitimini üç sene önce aldı.

Ertuğrul Özkök

Eşi Tansu Hanım’la Akyaka’ya yakın bir ev yaptırdılar.

Alp Kırşan

İçindeki Japon’u serbest bırakıp Akyaka’da her şeyin fotoğrafını çekiyor.

(Savaş Özbey-Hürriyet)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.