Akademik Turizm Söyleşileri-4 (Gazi Üniversitesi)

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

“Akademik Turizm Söyleşilerimiz” olanca hızıyla devam ediyor. Bu defaki durağımız ise Gazi Üniversitesi. Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından olan Gazi Üniversitesi’nin bir özelliği de turizm alanında Türkiye’de ilk olarak açılan turizm fakültelerinden birine sahip olması. Sohbetimizi Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Nevzat Aypek hocamız ile gerçekleştirdik. İşte Türkiye’nin ilk turizm fakültesinden detaylar, Ankara üzerine paylaşımlar ve sektörle ilişkiler üzerine Nevzat Hocamızla paylaştıklarımız…

 

 

Türkiye’nin ilk turizm fakültelerinden biri olarak Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin üstlendiği rol ve ortaya koyduğu performans hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?

 

G.Ü. Turizm Fakültesi, Türk Turizmi için bilgi üretmek, politikalar oluşturmak, mevcut politikaları geliştirmek ve bilim olduğu tartışmalarının yoğunlaştığı turizm için bilim adamları, araştırmacılar, akademisyenler ve sektör için yeterli bilgi/beceriye sahip uygulamacılar yetiştirmek misyonunu üstlenmiştir. Nitekim bu misyon, Turizm Fakültelerinin kuruluşunun itici gücüdür.

 

Turizm İşletmeciliği, Rekreasyon Yönetimi, Turizm Rehberliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri / programlarına kabul ettiği 570 öğrencisi ile lisans seviyesinde birinci sınıf eğitimini Haziran 2011 ayı itibariyle tamamlayacaktır. Turizm İşletmeciliği yüksek lisans ve doktora programları ile Rekreasyon Yönetimi ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programları açma tekliflerini ilgili kurullardan geçirerek süreci başlatmış olup, Turizm Rehberliği yüksek lisans programı hazırlıklarını sürdürmektedir.

 

Henüz birinci yaşını kutlamış olan G.Ü. Turizm Fakültesi, özellikle Ankara’da mülki ve mahalli idare üst yöneticileri, turizm sektörü sivil toplum örgütleri yöneticileri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile girdiği iletişim ve yaptığı işbirlikleri ile bir turistik destinasyon olarak Ankara şehri için farkındalık yaratmak ve pazarlamak için başlatılan planlama çalışmalarının merkezinde olup, uygulama adımlarını yönlendirmekte ve takip etmektedir. Nitekim, son bir yıl içinde başlamış olan “Ankara Turizm Seferberliği”nin önemli paydaşlarından birisi olmuştur.

 

Henüz akademik kadroya sahip olmayan G.Ü. Turizm Fakültesi, faaliyetini G.Ü.Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi bünyesinde ve söz konusu fakülte akademik kadrosunun katkısı ve fakülte yönetiminin özverili çalışmaları ile gerçekleştirmektedir. Yüksek bir performans sergilediği kanaatindeyim.

 

 

Türk turizminin başkenti tartışmalarında Antalya- İstanbul ayrımı yapılırken neden acaba Ankara kendine bu tartışmada daha fazla yer bulamıyor? Ankara’da turizm sizce hak ettiği noktada mı? Başkent Ankara’nın artıları ve eksileri sizce neler?

 

Türkiye’ye gelen her üç turistten birini misafir eden ve Türkiye yatak kapasitesinin neredeyse yarısına sahip Antalya ve fethi ile çağ açılıp, çağ kapanan her Bizanslının ve her müslümanın görmek isteyeceği İstanbul ile Ankara’yı mukayese etmesek bile Ankara’nın turizmde bir iddiası olmalıydı. Çünkü Ankara, 938 yıldır Türklerin yönetiminde olan 4000 yıllık şehir. 15.yyda Anadolu Türk Birliğinin yeniden sağlanmasında etkili olan Anadolu Sufilerinden Hacı Bektaş Veli Hz.lerinin doğduğu, yaşadığı, türbesinin, adına yaptırılan altı asırlık Hacı Bayram camiinin bulunduğu şehir. Milli mücadelenin sembolü, kurtuluş savaşına merkezlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve 300 milyonluk Türk dünyasının başkenti olan özel ve güzel bir şehir. Daha birçok özellik sayılabilir. Ankara, turizmde hak ettiği yerde değildir. Ankara’nın turizmde hak ettiği yerde olmamasının birçok somut nedeni sayılabilir. Bana göre esas neden; turizm bilincinin oluşmamış, oluşturulmamış olması ve Ankara’nın turistik değerlerinin farkına varılamaması ve fark ettirilmemesidir. Diğer nedenler ise şöyle sıralanabilir; Ankara 5 milyona yaklaşan büyük bir metropol şehirdir. Metropol kentlerin sorunlarıyla yüz yüzedir. Avrupa başkentlerindeki gibi bir kent meydanına sahip değildir. Ankara’nın merkezi olarak bilinen Kızılay minibüs ve otobüs duraklarının oluşturduğu çevre kirliliği ve trafik sıkışıklığı ile riske edilmiştir. Sahip olunan doğal alanların ve alternatif turizm türlerinin yeterli yatırımlarla teşvik edilmeyip, pazarlanamaması sonucunda rekreasyonel etkinlikler AVM ile sınırlı kalmıştır. Dünya başkentlerinin isimleri ile özdeşleşen simgeleri gibi, Ankara’nın bir simgesi yoktur. Şehir içi toplu ulaşım ağları yeterli değildir ve minibüs gibi ilkel taşıma araçları imaj sorunu yaratıyor. Yöresel mutfağımızın yeterli tanıtımı ve sunumu yapılmamaktadır. Tarihi şehir, eski Ankara, Kale ve civarı altyapı ve güvenlik riski taşımaktadır.

 

Fakültenizin turizm sektörü ile ilişkileri ne aşamada? Ankaralı girişimciler kalifiye işgücü konusunda gerekli desteği sizlere yeterince veriyorlar mı?

 

Sektöre ilişkin sivil toplum örgütleri ve mesleki örgütlerle ilişkilerimiz en üst düzeyde kurulmuş ve yoğun bir şekilde devam ettirilmekle birlikte turizm haftası münasebetiyle yaptığımız etkinlikler kapsamında girişimcilerle de temasa geçilmiş ve gelecekte muhtemel işbirliklerinin ve desteklerin temelleri atılmıştır. Ankara turizmine, konaklama, kongre, acenta, ulaştırma, tanıtım vb. alanlarda katkı sağlayan girişimciler davet edilerek, kategorilerinde en başarılı olanlara ödüller verilmiştir. Bu vesile ile samimi ilişkiler kurulduğu kanaatindeyim. Sektör taleplerimizi büyük bir heyecanla karşılamakta ve üniversite sektör işbirliği zirveye tırmanacak kıvamdadır. Keza, G.Ü. Turizm Fakültesi de sektörün danışmanlık, eğitim vb. taleplerini özel sektör yaklaşımı ile esnek bir yapıda hızlı bir şekilde karşılamaktadır.

 

 

 

Prof.Dr.Nevzat AYPEK

1961 Ankara doğumlu AYPEK, 1985 yılında G.Ü.İİBF İşletme Bölümünden mezun oldu.1998 yılında G.Ü.SBE’nde yüksek lisans ve 1990 yılında İ.Ü.SBE’nde doktora eğitimini tamamladı, 1997 yılında doçent ve 2003 yılında profesör oldu.1987 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Gazi Üniversitesi’nde halen Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesinde öğretim üyesi ve dekan olarak çalışmaya devam etmektedir. Aynı zamanda G.Ü.Turizm Fakültesi dekan vekilidir. Finans bilim dalı öğretim üyesi olan AYPEK; lisans ve lisansüstü seviyelerde turizm finansı ve turizm yatırımlarının değerlendirilmesi dersleri ve tezleri yürütmüş ve yürütmeye devam etmekle birlikte bu alanda yayın çalışmalarını da sürdürmektedir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.