Ahlat Müzesi ve Karşılama Merkezi açıldı
Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve ilk başkenti Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucu tamamlanan ‘Ahlat Müze ve Karşılama Merkezi’ törenle ziyarete açıldı.

Bitlis’in Ahlat ilçesini bambaşka bir yer haline getireceklerini ve doğunun incisi yapacaklarını söyleyen Bakan Numan Kurtulmuş, “Buradaki tarihi yapıların onarılması için de Bakanlığımız üzerine düşeni yapacaktır. Buradaki tarihi mezarlıklarda daha yapacak çok işimiz var.” dedi.
Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve ilk başkenti Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucu tamamlanan ‘Ahlat Müze ve Karşılama Merkezi’ törenle ziyarete açıldı. Açılışa Bakan Numan Kurtulmuş ile Bitlis Valisi Hüseyin Ustaoğlu katıldı.
İstanbul’dan sonra en fazla yatırım yapılan ilin Bitlis
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Bakanı Numan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada İstanbul’dan sonra en fazla yatırım yapılan ilin Bitlis olduğuna vurgu yaparak, herhangi bir gelişmiş ülkede ne varsa Ahlat’ta da, Van’da da, Bitlis’te de, Hakkari’de ve Şırnak’ta da olacağını söyledi.
Bitlis’in Ahlat ilçesinin tarihine de değinen Bakan Numan Kurtulmuş, büyük bir medeniyetin birikimlerini arkasına alan ilçenin, bu bereketli topraklarında milletin yeni ve büyük medeniyet çıkışlarına başlangıçlık yaptığını kaydetti.
İnsanlar birbirinden ayrılmaya çalışıldı
Bu kadar büyük doğal güzellikleri, olağanüstü zenginlikleri, tarihi geçmişi ve birikimlerine rağmen, bölgede oynanan oyunların bir parçası olarak, insanların birbirinden ayrılmaya çalıştığını belirten Bakan Numan Kurtulmuş, “Kılıçarslan’ın çocuklarıyla Selahaddin Eyyubi’nin, Selahaddin’i Kurdi’nin çocukları birbirlerine düşman yapılmaya çalışıldı.
Tarihi geçmişi, âdeti, geleneği, göreneği, kıblesi ve geleceği bir olan insanların arasına kin, kan ve gözyaşı sokulmaya çalışıldı. Bu oyun büyük bir oyunun parçasıdır. Bu oyun Kerkük’te, Musul’da, Halep’te, Şam’da Rakka’da, Kobani’de oynanan oyunun bir parçasıdır. Ancak bu oyunu bu millet alet olmayacaktır.” dedi.
Turistler Mardin'e geri döndü
Günümüzde Diyarbakır’ın adeta bir diyar-ı huzur haline geldiğini, Mardin’in sokaklarının artık turistlerin ziyaret ettiği o tarihi havasına geri döndüğünü kaydetti. Bu huzuru devam ettireceklerini ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, bölgenin artık kanla, kinle, nefretle anılmayacağını, sevgiyle, barışla, kardeşlikle, kültürle, refahla, gelişmeyle ve turizimle anılacağını söyledi.
İnsanlar arasında hiçbir fark gözetmeksizin herkesi kendi ana dili, kültürü, etnik yapısı ve meşrebi içerisinde ‘Hazreti İnsan’ olarak gördüklerini belirten Bakan Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
Bitlis’in kültürel varlıkları Bakanlığın yatırım programında
“Herkesi eşit ve özgür yurttaşlar olarak telakki ederek, Türkiye’de milletle terör örgütünün arasını ayırıyor, teröre başka muamele, bu milletin çocukları olan, bu ülkenin evlatlarına da kardeşçe, dostça, aynı ailenin fertleri olarak muamele etmeyi bir vatan borcu olarak biliyoruz.”
Çağdaş müzecilik anlayışı ile Ahlat’ın geçmişini günümüze ve geleceğe yansıtan müze 5,5 dönüm alan üzerinde 2 bin 600 metrekarelik bir alanı kapsıyor. İnteraktif uygulamalarıyla ziyaretçilere hizmet edecek olan müzede arkeolojik salonlar ile kent belleği salonları yer alıyor.
Bitlis’in kültürel varlıkları olan Bezirhane, Çifte Hamam, İskenderpaşa Hamamı, Ulucami, Harabe Şehir, Sahil Kalesi Bakanlığın yatırım programında bulunuyor. Bakanlık ayrıca şehir mekrezinde valiliğin başlatmış olduğu uygulamaları da destekliyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: