Afyon'da Termal Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğal kaynak suyu olarak geçen ‘termal sular’ aslında dünyada olduğu gibi Türkiye’nin birçok farklı noktasında oldukça fazla sayıda çıkıyor. Termal otel seçerken dikkat edilmesi gerekenleri listelemeden önce termal kavramını tanımlayarak başlamakta yarar var.

29/09/2022 16:39
Afyon'da Termal Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Termal, yer altından çıkan ve sıcaklığı 20 derece ile 110 derece arasında değişen doğal kaynak sularına verilen bir isim. Bu aynı zamanda sıcak kaplıca suları şeklinde de geçebiliyor. Termal suların bulunduğu bölgeler çok eski zamanlardan bu yana çeşme ve hamamlarla donatılıyor. Bugüne baktığımızda ise devreye artık konforlu ve lüks tesisler giriyor. Afyon termal otelleri de listenin ilk sıralarında yer alıyor.

Termal Suların Şifası Nereden Geliyor?

Termal sular aslında vücuda faydalı olan çok fazla mineral, tuz ve radyoaktif maddeleri barındırıyor. Dolayısıyla eklem ağrıları ya da genel anlamda cilt hastalıklarının tedavisi amacıyla tercih ediliyor. Bu bağlamda termal sular alternatif bir tedavi yöntemi olarak görülüyor. Termal otellere seyahat etmeden önce sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla doktorunuza danışmanızda yarar var.

Termal sular hakkında genel bir bilgi edindikten sonra şimdi termal otel seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine yakından bakalım.

1- Rahatsızlık Türüne Göre Seçim

Termal otellerin sunduğu olanaklar genel olarak birbirleriyle büyük benzerlik taşıyor. Ancak yine de önemli kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Termal sular da birbirlerinden ayrıldığı için seçim yaparken daha çok sağlık problemlerini göz etmek şart. Yani aslında işletmeyle görüşüp oteli ve termal suların özelliklerini öğrenip buna göre seçim yapmak en mantıklısı. Çünkü bazı tesisler tamamen cilt hastalıkları konusuna ağırlık verirken bazıları ise tamamen eklem ağrılarına yöneliyor.

2- Su Sıcaklığı

Termal otellerde su sıcaklığı da çok önemli bir faktör. Zira az önce de bahsettiğimiz gibi bu tesislerdeki suyun sıcaklığı 20 dereceden 110 derecelere kadar çıkabiliyor. Özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin çok yüksek sıcaklıklardaki sulara girmesi risk oluşturabiliyor. Dolayısıyla termal otel seçerken bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

3- Hijyen

Termal otellerin büyük bir bölümü hijyen konusunda epey hassas. Ancak yine de temizlikle ilgili genel bir araştırma yapıp termal otellerin yorumlarına göz atabilirsiniz. Özellikle sıcak su alanlarının belirli periyotlarla sürekli olarak temizleniyor olması çok önemli.

4- Sağlık Bakanlığı Onayı

Tesislerin Sağlık Bakanlığı onayı olması gerekiyor. Bununla alakalı işletmelere onaylı sertifika belgelerinin olup olmadığını sorabilirsiniz. Halihazırdaki termal otellerin hemen hepsinde zaten bu sertifika mevcut ama yine de konuyla alakalı bilgi almakta yarar var.

5- Fizik Tedavi Merkezleri

Şifalı termal sulara gidiş amacınız romatizma ya da benzer eklem rahatsızlıklarıysa otellerde fizik tedavi merkezlerinin yer alıp almaması sizin için büyük önem taşıyor demektir. Araştırma yaparken bu faktörü de göz önünde bulundurabilir, tercihinizi fizik tedavi merkezi olanlardan yana yapabilirsiniz.

6- Kahvaltı ve Diğer Ekstra Seçenekler

Termal otellerde genellikle ‘kahvaltı dahil’ seçenekler yer alıyor. Fakat yine de ‘oda kahvaltı’ gibi imkanları araştırabilir, otel odanızdaki konforunuzu artırabilirsiniz. Buna ek olarak yine aynı şekilde öğle yemeği ve akşam yemeği için de tesislerle görüşülebilir; bazı oteller tüm hizmetler fiyata dahil ediliyor. Bazı tesislerde spor salonları, oyun alanları ve benzer ek faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği özel alanlar da var. Eğer sizin için bunlar önemliyse seçim sırasında değerlendirebilirsiniz.

Türkiye’nin hemen her yerinde termal otel seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Bunlardan biri de ulaşım. Bazı bölgelerde termal oteller dağlara ya da yamaçlara kurulabiliyor; ulaşım seçeneklerini bilmek de önemli. Seçim yaparken durumunuza bağlı olarak daha merkezi konumları göz önünde bulundurabilirsiniz. Afyon otelleri sayfasından tüm kriterlerinize uygun seçenekleri listeleyip genel bir değerlendirme yapabilirsiniz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.