Açıkgöz, "Otelcinin maliyetleri çok arttı"...

Kendisi de konaklama tesisleri işleten Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, meslektaşlarının her geçen yıl daha zor maddi koşullarla boğuşmak zorunda kaldığını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Açıkgöz, "Otelcinin maliyetleri çok arttı"...

Bölgedeki otellerin tamamına yakınının gelirlerini döviz üzerinden elde ettiğini hatırlatan GETOB Başkanı Açıkgöz, "Buna karşılık maliyet masraflarını TL’yle ödüyorlar. TL’nin döviz karşısındaki, yaklaşık 8 yıllık geçmişine bakıldığında herhangi bir büyük sapma görülmedi. Yatak başına turistten alınan fiyat da artmadığı gibi düştü. Dolayısıyla otelcilerin 8 yıldır gelirleri artmıyor, hatta bir çoğunun azalıyor. Öte yandan, gerek girdi, gerek enerji, gerekse vergi maliyetleri katlanarak arttı. Özellikle alkollü içeceklere uygulanan ÖTV artık çok yüksek boyutlara, yüzde 300’e kadar ulaştı. Bu durum özellikle ’her şey dahil’ sistemiyle çalışan otelcileri maddi olarak çok yıpratıyor" dedi.

 

Tesis sahiplerinin neticede fiyatı ne olursa olsun, müşterilerine ürünü sunmak zorunda olduğuna işaret eden Açıkgöz, "Diğer sistemlerle çalışan otellerde ise turist, kendisi için giderek pahalı olan aynı ürünü ya satın almama ya da daha az tüketme yoluna gidiyor. Konaklama tesisi işletmecileri turist sayısından çok, maliyetlerini düşürme derdiyle uğraşmak zorunda kaldılar. Artık otelci için de fazla müşteri, daha çok kazanç anlamına gelmiyor" diye konuştu. (Milliyet)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.