240 yıllık Beylerbeyi Hamamı, 6 Milyon 700 Bin Lira'ya satılık...

1778 yılında Beylerbeyi Camii'ni yapacak işçilerin yıkanabilmesi için inşa edilen Beylerbeyi Hamamı, çevresindeki üç yapıyla birlikte 6 Milyon 700 Bin Lira'ya satışa çıkarıldı. Bir dönüme yakın arazi üzerinde dört binadan oluşan hamam, tarihi eser statüsüne sahip olmasına rağmen, İstanbul'da Boğaziçi hattında bulunması nedeniyle butik otel ya da restoran işletmecilerine göz kırpıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
240 yıllık Beylerbeyi Hamamı, 6 Milyon 700 Bin Lira'ya satılık...

Geçen yılın ortalarında izale-i şuyu (bir mülk üzerindeki ortaklığı bitirme) davasının sonuçlanmasıyla satılığa çıkarılan hamamın işletmecisi bir kadın, Türkan Bal. Tarihi hamamın işletmesini son 10 yıldır kayınbiraderiyle dönüşümlü olarak sürdüren Türkan Bal, hamamın en büyük hissedarı.

 

Hamam aile mirası...

Hamamdaki payı ona eşinden ve kayınvalidesinden miras. Ankaralı olan Bal, aynı zamanda Emekli Sandığı'ndan emekli bir memur. Hamamla alakası eşinin ailesinden geliyor. Kayınpederi Nevzat Bal, İstanbul'a göçtükten sonra önce Aziziye Hamamı'nda çalışıyor. Yani çekirdekten hamamcı. Aile, 1965'te Beylerbeyi Hamamı'nı satın aldıktan sonra da mesleğini bu mekanda sürdürüyor.

Türkan Hanım'ın hamamdaki görevi ise yaklaşık 32 yıl önce başlıyor. Hamamın kadınlar bölümünde kasaya geçerek yavaş yavaş işe ısınıyor. 10 yıl önce eşini kaybedince de tek başına işin başına geçiyor. Türkan Bal, o günleri şöyle anlatıyor:

"Oğlum 9 yaşındaydı. Babam başta olmak üzere herkesten yardım istemeye başladım; ama baktım olmuyor. İnat ettim bu hamamı işlettim. Yeri geldi erkek tarafında da durdum. Ama sonunda öğrendim bu işi."

Bu süreçte, hem eniştesi hem de Ağa Hamamı'nın işletmecisi olan İstanbul Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz, Türkan Bal'ı cesaretlendiren birkaç kişiden biri olmuş. Yılmaz, "Bu senin ekmeğin. Erkekler çıplak gezmiyor. Kim seni ayıplar" demiş. O günlerdeki sıkıntılarını hala unutmadığını söyleyen Türkan Bal, belki de kendisi için en korkutucu süreç olan "erkek hamamı" işletmeciliği sürecinde bile hiç sıkıntı çekmemiş. "

Ali Yılmaz baldızı Türkan Bal hakkında "Tek başına başardı. Güzel de yaptı. Öyle kolay değil bu işler, erkeğin yapamadığı işi yaptı. Helal olsun ona" diyor.

 

Özel müşterileri var...

Bayram, arife ve özel günlerin ortalaması alındığında günde yaklaşık 100 müşteriye hizmet verdiğini söyleyen Bal, Beylerbeyi Hamamı'nın bir özelliğinin de sanat ve iş dünyasından müşterilere hitap etmesi olduğunu söylüyor. Bal, başta Ülker, Topbaş, Koç ve Sabancı ailesinden olmak üzere iş dünyasından birçok tanınmış ismin hamamın müdavimleri arasında olduğunu da söyleyerek "Müzeyyen Senar da gelirdi" diyor.

Kendisi için büyük öneme sahip hamamı satışının nedenini ise "Artık maliyeti karşılayamıyoruz. 8 ortak için gelir getiren bir işletme olmaktan çıktı. Bu yüzden artık bırakmak istiyorum" diye açıklayan Bal, satıştan elde edeceği gelirle başka bir yerde restoran işletmeyi düşündüğünü söylüyor.

 

Boğazda gayrimenkul çok değerli...

Beylerbeyi Hamamı'nın satışından sorumlu emlakçı Ulvi Özcan'a göre de hamamın değeri yüksek. Boğaziçi hattının SİT alanı olduğunu söyleyen Özcan, yapılaşmaya izin olmadığını bu nedenle mevcut gayrimenkullerin çok değerlendiğini anlatıyor. "Bina hamam olarak kullanılmayabilir. Hamamın dışında cadde üzerindeki kagir ve ahşap evler de restore ediliyor. Bu mülkler, bankalara ve showroom'lara kiraya verilebilir" diyor. (Referans)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.