2023'te Avrupa’da otel fiyatları yüzde 10 arttı

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu dünya genelinde otel fiyatlarındaki artışa ilişkin yaptığı değerlendirmede, "IMF verilerine göre, 2023 yılında Avrupa’da otel fiyatları ortalama % 10 artış göstermiştir. Kasım 2023 verilerine göre ise, paket turlar Avrupa’da %13,6 oranında artış kaydetmiştir" dedi.

27/01/2024 15:34
2023'te Avrupa’da otel fiyatları yüzde 10 arttı

Business Travel News Europe’a göre, otel analisti STR’nin sağladığı veriler, dünya genelindeki otellerin ortalama günlük fiyatlarının (ADR) Temmuz ayında 2022’nin aynı ayına kıyasla yüzde 6,3 arttığını ve Avrupa’nın yüzde 13,4 ile en büyük sıçramayı kaydettiğini gösterdi.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu dünya genelinde otel fiyatlarındaki artışa ilişkin yaptığı değerlendirmede; “Küresel bir pandemiden, Rusya ve Ukrayna arasında gelişen çatışma ve sonucunda Rusya enerjisine alternatif bulma zorunluluğu gibi sıra dışı tarihi gelişmeler, tüm dünyada ekonomik dengeleri değiştirdi. Bu keskin değişimlerin ülke ekonomilerine olan etkisi enflasyon, duraklama sektöre de ulaşım, konaklama gibi pek çok seyahat kalemine artış olarak yansıdı.

"2023 yılında Avrupa’da otel fiyatları ortalama % 10 artış göstermiştir"

Ancak dünya genelinde Almanya, Çin gibi üretim imalat odaklı ekonomiler pandemi öncesi toparlanmayı henüz yakalayamamış olmasına rağmen, hizmet, servis odaklı ekonomiler Fransa, İspanya gibi pandemi öncesi ekonomik seyiri yakalamıştır. IMF verilerine göre, 2023 yılında Avrupa’da otel fiyatları ortalama % 10 artış göstermiştir. Kasım 2023 verilerine göre ise, paket turlar Avrupa’da %13,6 oranında artış kaydetmiştir. 

Özellikle konaklama sektöründe yükselen işgücü, enerji maliyetleri Avrupa’da ortalama enflasyon oranının üzerinde seyretmektedir. 2024 yılında genel olarak daha stabil bir seyire girmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisinde de turizmin ekonomiye çarpan etkisi görülmekle beraber geçtiğimiz yıl yaşadığımız büyük felaketin ekonomimize olan etkisi turizm kazanımlarını yeteri kadar yansıtmamıştır. Türkiye ekonomisinde alınan enflasyon önlemleri ile maliyet artışlarının da dengelenmesini bekliyoruz. Bu oranda da tatil fiyatları paralel seyir izleyecektir” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.