2'nci Türkiye Sommelier Yarışması sonuçlandı...

Bu yıl 2'nci kez düzenlenen Türkiye Sommelier Yarışması, şarapseverlere heyecanlı bir gün yaşattı. Her yıl yetenekli gençlere ulaşmayı hedefleyen ve zorlu etaplardan oluşan Türkiye Sommelier Yarışması’nın bu yılki birincisi, Serdar Kömbe oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2'nci Türkiye Sommelier Yarışması sonuçlandı...

Bir restoranda başta şarap olmak üzere tüm içeceklerin tedarikinden, stoklanmasından, menüleştirilmesinden ve satışından sorumlu olan sommelier mesleği, kaliteli turist çekmeyi hedefleyen ülkemizde her geçen gün yaygınlaşıyor. Konuya ilgi duyanların sektörle buluşmasını, sommelier mesleğinin bilinirliliğinin artmasını hedefleyen Türkiye Sommelier Yarışması’nın bu maksatla ikincisi düzenlendi. Her yıl daha kapsamlı şekilde organize edilen Türkiye Sommelier Yarışması çok sayıda yetenekli gence ulaşmayı hedefliyor. 2. Türkiye Sommelier Yarışması’nın organizatörlerinden Chaine des Rotisseurs Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Niso Adato, yaptığı konuşmada “Türkiye'de yeni bir meslek oluşuyor. Bu mesleğe ilgi duyanların kendilerine önemli miktarda bilgi, eğitim, pratik yatırımı yapmaları ve belli yeteneklere sahip olması gerektiriyor. Yarışmamız, bu mesleğe ilgiyi arttırmayı amaçlıyor” dedi.

2. Türkiye Sommelier Yarışması’na katılarak başarılı olanlar; Türkiye yiyecek, içecek ve turizm sektörü içinde tanınmanın yanında, Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda temsil etme imkânı kazanıyor. Aynı mesleğe gönül vermiş yarışmacıların birbirleri ile buluşması, tanışması da bir başka kazanım oluyor.

Bu yıl 23 Haziran’da Grand Hyatt Hotel’de gerçekleştirilen Türkiye Sommelier Yarışması’nda yarışmacılar yine sabahtan akşama kadar süren zorlu aşamalardan geçti. Bağcılık, dünya şarapçılığı ve üzümlerle ilgili yazılı sınav, dört farklı şarabın kör tadımı ve yarışma organizatörleriyle özel mülakattan sonra Serdar Kömbe, Burçak Desombre, Görkem Öztürk 11 yarışmacıdan finale kalan üç isim oldu. Dört aşamadan oluşan final bölümünde, yarışmacılar jürinin gözetiminde kaliteli bir şarabı iki müşteriye servis etti. Jüri üyeleri belirlenen kriterlere göre yarışmacılara puan verdi.

 

Daha sonra yarışmacılar şarap menüsünde hatalı yazılan şarapları buldular ve yemek-şarap eşleştirmesi yaptılar. Son olarak dört farklı içkiyi koklama ve tatma yoluyla yarışmacıların tanıması istendi. Tüm bu aşamalardan sonra birinci olan Serdar Kömbe kasım ayında Türkiye’yi temsilen ASI Avrupa Sommelier Yarışması’nda yarışacak, ayrıca 25-27 Eylül tarihleri arasında Eno Gastronomic eğitimi için Acqua Panna San Pellegrino tarafından İtalya’ya gönderilecek. İkinci olan Burçak Desombre ise ekim ayında Türkiye’yi temsilen İspanya’da yarışacak. Yurt dışında kendi ülkelerinde yapılan yarışmalarda birinci olan gençlerle birlikte yarışma fırsatı yakalayan Serdar Kömbe ve Burçak Desombre; başarılı olmaları halinde dünya çapında tanınacak ve dünyanın önde gelen yiyecek içecek sektörü temsilcileri ile iletişim kurma imkânı sağlayabilecekler.

2. Türkiye Sommelier Yarışması’nı kimler gerçekleştirdi?

Yarışmayı, dünyanın en eski gurme kuruluşu ‘Chaine des Rotisseurs’, Chaine des Rotisseurs’un şarap bölümü olarak da bilinen ‘L’ordre Mondial des Gourmets Degustateurs’ (OMGD), Association de la Sommellerie Internationale’ın (ASI) Türkiye Temsilcisi ‘Türkiye Sommelier Derneği’ (TSD) organize etti. Yarışmaya, Türk şarapçılığını dünyaya tanıtmak amacıyla kurulmuş olan ‘Wines of Turkey’ platformu üyelerinden; Büyülübağ, Doluca, Kavaklıdere, Kocabağ, Kayra, Pamukkale ve Vinkara destek verdi. Acqua Panna San Pellegrino, Adco, Grand Hyatt Hotel, Kayra Wine Center gibi değerli kuruluşlar, yarışmanın sponsorları oldu. Ayrıca Acqua Panna San Pellegrino bütün katılımcılara su, içecek ve yiyecek uyumu üzerine “Water Codex” adlı kitabı, Adco ise ilk üç yarışmacıya mükemmel birer şarap hediye etti. Kayra Wine Center bütün yarışmacılara yarışma öncesi İsa Bal ile bir günlük eğitim sağladı.

 

Yarışmanın jürisinde kimler vardı?

İsa Bal: 2008 ASI Avrupa sommelier şampiyonu, 2010 senesinde dünyanın en iyi üçüncü restoranı seçilen Fat Duck’in baş sommelier’si

Niso Adato: Chaine des Rotisseurs Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, L’ordre Mondial des Gourmets Degustateurs (OMGD) Türkiye Başkanı

Randolph Mays: Türkiye Sommelier Derneği Başkanı

Oğul Türkkan: Chaine des Rotisseurs Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Sommelier Derneği Başkan Yardımcısı

Taner Öğütoğlu: Wines of Turkey Platformu Başkanı

Ayça Budak: Kayra Wine Center Eğitim Müdürü

Kaya Demirer: Topaz restoranları sahibi, Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı

Aydın Yazıcı: Riserva’nin sahibi

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.