13 soruda Turizm Sertifikasyon Programı 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı, ‘Turizm Sertifikasyon Programı’, turizmcilerde kafa karışıklığına yol açtı. Otel yöneticilerinin kafalarındaki soruları ve onların cevaplarını kaleme aldığım bu yazıda, mevcut karışıklığın giderilmesine katkıda bulunmaya çalıştım.

Murat Toktaş Murat Toktaş 12/05/2020 13:46
13 soruda Turizm Sertifikasyon Programı 

Covid virüsünün hızla yayılması ve tüm dünyayı etkilemesiyle birlikte bütün insanlarda bir tedirginlik oluştu. Artık tüketiciler kendilerini güvende hissetmek istiyor. Bu kapsamda bakanlığımız hazırlamış olduğu ve turizm sektöründe ilk kez hayata geçirilecek olan belgelendirme çalışmasını başlattı.

Bu çalışma ile ilgili açıklamalar ve yayınlar yapılsa da, otel yöneticilerimizden yine de birçok soru geliyor. Ben de bu sorulara cevap vermeye çalıştım. Umarım faydası olur.

Belge alma zorunluluğu var mı?

Belge alıp almamaya, tesis yöneticileri karar verecek. Bu belgeyi alma zorunluluğun yok, isteğe bağlı. Fakat bu hafta yayımlanacak olan genelgeye uyma zorunluluğu var.

Belgelendirmenin amacı nedir?

Bu belgenin amacı, Covid-19 pandemisinin olumsuz etkilerinin sona ereceği döneme hazırlık olarak, turizm işletmelerinin faaliyetlerine yeniden başlayacağı dönemde, tüketicide oluşan Covid-19 bulaşma endişesi, yüksek hijyen ve güvenlik beklentilerini karşılamak üzere yapılması gereken çalışmaları planlayarak, virüsün bulaşmasını önlemeye yöneliktir.

Belge almasam da oteli açabilir miyim?

Belgeniz olmasa da otelinizi açabilirsiniz. Bu konuda bir kısıtlama yok.

Oteller ne zaman açılacak?

Oteller (termal tesisler hariç) Bakanlık tarafından kapatılmadığı için, sizin için ne zaman açmak uygunsa o zaman otelinizi açıp faaliyete başlayabilirsiniz. Bakanlıktan bir haber beklemenize gerek yok.

Bu belgelendirme sadece otelleri mi kapsıyor?

Hayır, sadece oteller için değil. Seyahatin tüm zincirleri için geçerli. Havayolu firmaları, havaalanları, transfer araçları, oteller, restoranlar, müzeler gibi birçok alan içinde geçerli. Her biri için ayrı kriterler var.

Belgenin bana bir faydası olacak mı?

Turistik işletmelerin, tüketicinin beklentilerini karşılayıp, olumlu algı ve rekabet üstünlüğü yakalamaları için bir avantaj sağlayacaktır.

Bu belgeyi aldığımızda misafirlerin nasıl haberdar olacak?

Belge sahibi tesisler bakanlık sitesinde yayımlanacak. Ayrıca en önemli öncelik, şeffaflık. Otelin girişinde görünür yerlerde bulunan panolarda ki karekod'lar okutularak misafirin tesisin ne zaman denetlendiğini, denetim raporlarının sonuçlarını ve tesisin her türlü hijyen çalışmalarına buradan rahatlıkla ulaşabilecek.

Belgeyi alırsam açık büfeler kalkacak mı?

Hayır kalkmayacak. Böyle bir durum yok, sadece açık büfelerde sunum şekli değişiyor. Sunumlar korumalı camın arkasında olacak.

Hamamlar Spa’lar açılacak mı?

Belirlenen bazı kriterlere göre açılacak.

Belgeye kimler başvuru yapabilecek?

Bu Belge, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İşletme veya Yatırım Belgesi almış işletmeleri ve Bakanlık tarafından uygun görülecek işletmeleri kapsar.

Belgeyi kim verecek ve nasıl alınacak?

Turistik işletmeler, belgenin alınması için hazırlanan “Değerlendirme Formu” esasları, iş birliği yaptıkları ulusal veya uluslararası hijyen ve temizlik malzemesi tedarikçisi kuruluş iş birliğinde, Bakanlıkça belirlenen Kurum veya kuruluş tarafından yapılacak denetim sonucunda gerekli şartları taşımaları halinde belgeyi alabilirler. Bu kurumlar bakanlık tarafından açıklanacak.

Belgeyi kim denetleyecek?

Belgeyi aldıktan sonra sık sık kuralla uygun hareket edilip edilmediği denetlenecektir. Bu denetleme bakanlıkça belirlenen kurum veya kuruluş tarafından yapılacak.

Bu belgenin süresi ne kadar olacak bundan sonra hep ihtiyaç olacak mı?

Bu belge kapsamında yapılan düzenlemeler, Covid-19 virüsü bulaşıcı ve etkilerinin azaltılması, ülkemizde yayılmasının durdurulmasına yönelik hükümetimiz tarafından uygulanan tedbirlerin kaldırılmasını takiben tüm hükümleri ile kendiliğinden sona erecektir. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.