10 Avro için 10 Milyon Avro'luk tesisi kapatmak adil değil... Otellere döviz yasağına turizmcilerden tepki

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otellerde müşterilere döviz alım satım işlemi yapılmasını yasakladı. Konu hakkında değerlendirme yapan turizmci-ekonomist Metin Erdem, "Yanlış karar" dedi.

18/05/2022 09:31
10 Avro için 10 Milyon Avro'luk tesisi kapatmak adil  değil... Otellere döviz yasağına turizmcilerden tepki

Türkiye Otelciler Federasyonu'na gönderilen kararda, izin belgesi olmayan işletmelerin ticari amaçla döviz alım satımı yasaklanmış oldu. Ayrıca otellerden, internet sitelerindeki döviz alım satımıyla ilgili ibarelerin kaldırılması istendi. Bu yasağı ihlal eden otellere ilk etapta 1 ay ile 6 ay arasında kapatma cezası verileceği de vurgulandı.

TURİZM SEKTÖRÜ KARARA KARŞI

Alanyalı turizmci ve ekonomist Metin Erdem, bu karara ilişkin yenialanya.com'a yaptığı açıklamada, "Bu kararı doğru bulmuyorum. Yabancı misafirlere küçük ölçekli döviz bozmak, onlara yardımcı olmak, memnun etmeye yönelik bir hizmettir. Otellerin döviz bozmasını yasaklama kararı çok yanlış. Bir yabancı misafire otel personelinin 'Döviz bozmuyoruz' demesi şaşkınlık yaratır.

Otel içerisinde TL ile harcama yapacak yabancı turist, taksiye binip döviz bürosu mu arayacak? Veya dövizle ödeme yapmak isterse, para üstü TL verilirse döviz bozmaya mı girecek? Bu durumda 6 ay tesis kapatmak çok ağır bir yaptırım. 10 Avro için 10 Milyon Avro'luk tesisi kapatmak adil bir durum degildir. Zaten sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz.

Altın yumurtlayan tavuğu kesmenin kimseye faydası olmaz. Sonuçta oteller aldıkları dövizi zaten resmi bürolarda veya bankalarda bozduruyorlar. Yani kayıp olmuyor. Sisteme giriyor. Eğer oteller döviz bozma hizmetini kaldırırsa turist Türkiye'ye TL ile gelir. Yani ülkeye döviz girişi azalır. Bir an önce Turizm Bakanlığı'nın devreye girmesini ve bakanlığın bu yanlıştan dönmesini dilerim" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.