Yarım kalmış oteller turizme kazandırılıyor

KKTC ekonomisi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanması süretiyle yarım kalmış otellerin tamamlanması ve bu otellerin faaliyete geçebilmesi için uygulanması öngörülen ‘faiz destekli kredi programı’ Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

31/12/2019 23:40
Yarım kalmış oteller turizme kazandırılıyor

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı programın koordinatörlüğünü yürütürken, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti de 2.500.000 TL kaynak ayırarak, programa katkı sağlayacak.

Program, Lefkoşa ve Gazimağusa Surlariçi bölgesi için önemli

Ülke ekonomisine ivme kazandırılması amacı ile hazırlanan faiz destekli kredi programı ile komple yeni yatırım olan ve inşası devam eden konaklamalı turizm yatırımlarından fiziki olarak en az %50 seviyesinde tamamlanmış olanlar, işletmeye açılmış ancak finansman sıkıntısı nedeni ile işletmeye ara vermiş veya turizm amaçları dışında kullanılıp yeniden turizm amaçlı kullanılmasına karar verilen tesislerin yanı sıra, programdan Lefkoşa ve Gazimağusa Surlariçi bölgesindeki butik otel veya turistik pansiyona yönelik yatırımlar da yararlanabilecek.

Şartları yerine getiren işletmeler projeye başvuda bulunabilirler

Kredi imkanından yararlanacak olan projelerin, inşaat iznini ilgili yerel yönetimden almış olması ya da inşaat izni gerektirmeyen gelişmeler ile ilgili olarak ise Turizm Planlama Dairesi’nin uygunluk görüşünün alınmış olması gerekmektedir.

Turistik konaklama tesisine yönelik yapılan müracaat neticesinde, faiz iadesi teşviğinden yararlanacak yatırımcının yatırıma konu tesisin son ödemeden itibaren en geç 6 ay içinde Oteller Encümeni’nden işletme belgesi alma koşulu bulunmaktadır.

Anlaşmalı bankalardan kredi kullanılabilinecek

Bankalarca kullanılacak kredinin faizinin, krediye aylık TR LİBOR + 4 faiz oranı uygulanması, faizin 4+1 (5) puanı destek alt hesabından, TR LİBOR-1 kısmı müşteriden vadesinde tahsil edilmesi ve kredinin vadesinin iki yıla kadar ödemesiz, 48 aya kadar vadeli olarak kullanılması mümkün olabilecektir.

Başbakan Yardımcılığı, söz konusu program için kredi kullandırabilecek 5 banka ile protokol imzaladı. Bu bankalar Asbank, Near East Bank, TC Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası olarak açıklandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.