Turizm sektörünün görünmeyen kahramanları

Bir otelde misafir memnuniyetinin sağlanmasında en önemli görev onlara düşer. En az maaşı onlar alırlar… Beden olarak en çok onlar yıpranırlar…

31/12/2019 23:40
Turizm sektörünün görünmeyen kahramanları

Gülhan Sarıkaya - Executive Housekeeper - Crowne Plaza Istanbul Oryapark

Yaptıkları iş sabır gerektirir…

Bazı insanların görmeye bile tahammül edemedikleri noktaları onlar görür ve temizler…

Peki kimdir bu kahramanlar?

Neden bu mesleği seçmişlerdir, beklentileri nelerdir?

Cevap şüphesiz ki Kat Hizmetleri Departmanı çalışanlarıdır.

Kat hizmetlerinde çalışmayı seçen insanların ilk nedenleri düzenli bir işe sahip olmak, maddi problemlerinin olması, bir mesleklerinin olmamasıdır. Bu nedenledir ki Kat Hizmetlerine başvuran sayısı çoktur. En önemlisi de bu başvuruların arasından doğru seçimleri yapabilmektir. Burada seçimi yapacak kişinin tecrübesi, kişileri tanıyabilme özelliği, doğru kişileri seçerek departmanı ve oteli başarıya götürecek olan doğru ekibi kurabilmesidir. Her işte olduğu gibi kat hizmetleri departmanında da ekip çalışması önemlidir. Her şey ekibin başında ki yöneticinin tercih ve tecrübesiyle başlar. Doğru kurulan sistem, iş takibi, eleman motivasyonu, empati yeteneği tercih sebebidir.

Bu çalışanları her gün yorucu bir tempo bekler. Onları çoğu zaman kimse fark etmez. Oysa bir gün önceden kalan yorgun bedenleri izin günlerini beklerken, onlar konaklamaya gelen misafirlere evlerindeki rahatı, konforu ve temizliği yaşatarak en iyi hizmeti vermeye çalışırlar. Her gün yorucu ve ağır bir tempoyla geçer, gün bittiğinde zihinleri boş yüzlerin de renk kalmamış, sabah aldıkları duştan eser kalmamış, bedenleri saçları dağılmış, makyajları bitmiş evlerine dönerler.

Peki biz yöneticiler bu kadar iyi biliyorsak bu elemanların ne kadar yorulduklarını, ne hissettiklerini onlara biraz yardımcı olmak için neler yapıyoruz?

İşleri kolaylaştırmanın temelinde otel yapılırken sistemin düzgün kurulması, oda malzemelerinin misafirin rahatına ve göz zevkine hitap etmesinin yanı sıra kolay temizlenebilir olmasıdır. Yüzeyler detaysız ve kolay temizlenebilir ise, yataklar kolay çekilebilir ve tekerlekli ise, cam yüzeyler az, kıvrımlı, oymalı mobilyalar yerine düz yüzeyli mobilyalar var ise işin bir kısmını halletmiş oluruz.

Personele tüm bu rahat ortamı sağlayabiliyorsak, günlük eğitimlerini düzenli verebiliyorsak, biraz güler yüz gösterebiliyorsak, bir de ihtiyaçlarında yanlarında olabiliyorsak, mutsuz eleman kalmayacaktır.

Bu yoğun temponun içerisinde sabahın ilk saatlerinde güler yüzlü motive edici bir toplantı, eksiksiz malzemeler ve doğru kimyasallar onların yükünü bir nebze de olsa azaltır. Hazırlanan mutlu ve huzurlu bir ortam mutlu çalışanlar yaratacaktır.

Eğer yönetici tüm bunları elemanlarına sağlayabiliyorsa başarının önüne kim geçebilir ki?


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.