Gastronomi turizminin gelişmesinde en büyük engel ne?

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu işbirliğinde düzenlenen "Turizmin Sigortası: Gastronomi Paneli" Bilgi Üniversitesi'nin Santralistanbul Kampüsü'nde gerçekleşti.

31/12/2019 23:40
Gastronomi turizminin gelişmesinde en büyük engel ne?

"Turizmin Sigortası: Gastronomi Paneli"nde ortaya çıkan ortak kanı, İspanya'nın uyguladığı "Tasting Spain" projesinin Türkiye'ye uyarlanması oldu. Türkiye'nin gastronomik potansiyeli ve bu potansiyelin yerli ve yabancı pazarlarla buluşturulmasının yolları tartışıldığı panelin moderatörlüğünü TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu yaptı. Panele, Gazeteci - Yazar Nedim Atilla, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilistan Shipman ve Yeme İçme Profesyonelleri Derneği Başkanı Necdet Koç konuşmacı olarak katıldı.

ANADOLU'DA 22 FARKLI LEZZET COĞRAFYASI VAR

Panelde ilk olarak söz alan Nedim Atilla, Mutfak Dostları Derneği olarak yaptıkları araştırmada Anadolu'da 22 farklı lezzet coğrafyası belirlediklerini aktararak, öncelikle bu zengin ve eşsiz yerel lezzetlerin turizm alanında daha etkili bir şekilde kullanılabilmesi için evlerde hazırlanan yemeklerin lokanta ve restoranların mönülerinde daha fazla yer almasını ve bu yöndeki girişimlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

ACENTALARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Türkiye'de gastronomi turizminin gelişmesi için seyahat acentelerine önemli görevler düştüğünü ifade eden Atilla, "Herşey dahil" paketlerinin gastronomi turizminin gelişmesinde en büyük engel olduğunu; otellerin en azından mönülerini yerel lezzetlerle zenginleştirmeleri gerektiğini, turistlerin otel dışında yerel lezzetlerle tanışmalarına imkan sağlanmasını önemle vurguladı.

Butik ve küçük ölçekli yerel uygulamalarla gastronomi turizminin gelişmeyeceğini belirten Nedim Atilla, kültür turizmiyle gastronomi turizminin bir arada değerlendirilip; Anadolu tarihinin zengin arkeolojik mirasını, zengin mutfak kültürüyle bir arada sunulabilecek turların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

GASTRONOMİ TURİZMİ NEDEN GELİŞEMEDİ?

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, konuşmasının başında dernek bünyesinde gastronomi turizminin tüm aktörlerini bir çatı altında toplamaya çalıştıklarını, yeni kurulan bir dernek olmalarına karşın yurt dışında 5 ülkede temsilciliklerinin bulunduğunu ve Türk mutfağını uluslararası arenada tanıtmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Türkiye'de gastronomi turizminin yeterince gelişmemesini iki önemli nedene bağlayan Boztepe, bunların birincisinin bugüne kadar Anadolu lezzetlerinin doğru ve etkin bir şekilde sunulmaması, temsilde ve icraatlardaki eksiklik; ikinci nedenin ise yabancı hayranlığı sonucu kendi mutfak kültürümüze gerekli önemi göstermemiz olduğunu ifade etti.

KalDer (Türkiye Kalite Derneği) kapsamında restoranların kalite standartlarının denetimi için bir mekanizma oluşturmaya yönelik çalışma başlattıklarını belirten Boztepe; diğer yandan Avrupa'da Türk mutfağıyla özdeşleşmiş dönerin belli standartlara ulaştırılması için de çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

ÇÖZÜM GENÇLERDE

Gastronomi turizminin akademik boyutuna dikkat çeken Dilistan Shipman ise, Türk ve Anadolu mutfağının tanıtımına katkı sağlaması açısından bölüm öğrencilerinin yurt dışına gönderilerek, farklı ülkelerde Türk mutfağının tanıtımında elçilik görevi görebileceğine değindi. Bu tarz uygulamaların hayata geçirilebilmesi için yetkili mercilerin mali destekte bulunması gerektiğini belirten Shipman; yurtdışında gastronomi öğrencilerinin Türk mutfağının tanıtımına önemli bir katkı sağlayacaklarını savundu. Shipman, "Türk gastromisinin bir disiplin haline gelip, dünyaya açılabilmesi için gençlerimizi yetiştirmek gerekir" ded.

ŞARAP VE YEREL İÇECEKLER DE ALINMALI

Panelde son olarak söz alan Yeme İçme Profesyonelleri Derneği Başkanı Necdet Koç ise, gastronomi turizmi denildiğinde akla ilk olarak yemek kültürü ve yiyeceklerin akla geldiğini bunun dışında içeceklerin de bu kapsamda değerlendirilmesi ve bunlara da önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Koç, bütüncül bir bakış açısıyla bakıldığında Türkiye'de önemli potansiyele sahip olan şarapçılığın ve diğer yerel içeceklerin de gastronomi turizmi alanında öne çıkartılacak değerler olduğuna değindi.

TÜRK GASTRONOMİSİ İÇİN BASK MODELİ

Türkiye'de gastronomi turizminin nasıl geliştirilebileceği sorusuna İspanya modelini örnek veren Koç, İspanya'nın 80'li yıllarda gastronomi turizmi alanında önemli çalışmalar yürüterek bunların meyvelerini 2000'li yılların başında toplamaya başladığını ifade etti.

Günümüzde Michelin Yıldızı'na sahip birçok restoranın bulunduğu İspanya'nın Bask ve Girona Bölgeleri'nin dünyada gastronomi turizminin en önemli merkezleri olduğunu belirten Koç, İspanya'nın bu konuma ulaşmasında önemli rol oynayan "Tasting Spain" projesini örnek gösterdi.

TASTING SPAIN-TASTING TURKEY

Türkiye'de gastronomi turizminin geliştirilmesi için "Tasting Spain" projesini turizmcilerin ve kamu yöneticilerinin çok iyi okuyup, değerlendirerek uygulamaya geçirmeleri gerektiğini ifade eden Koç; siyasi ve ekonomik benzerlikler nedeniyle de İspanya'nın, Türkiye'ye gastronomi turizminde en önemli rol modeli olacağının altını çizdi.

İspanya'nın 2015 yılında 67 milyon 800 bin turist ağırladığı, turizm gelirinin de 53 milyar Euro olduğu bilgisini veren Koç, bu gelirin 7,2 milyar Euro'sunun sadece gastronomi turizminden elde edildiğini aktardı. İspanya'nın bu başarıyı yerel mutfağını dünyaya tanıtarak yakaladığının altını çizen Necdet Koç, Tasting Spain projesinin detaylarını anlattı. Tasting Spain'in başında bir belediye başkanının bulunduğunu söyleyen Koç, Türkiye'de de benzer bir proje yapılarak kamunun gücünü almak gerektiğini vurguladı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.