Zamk tipi, Network'çü, Size dönüyor olacağım'cı... Otelcilikte bazı satışçı tipleri

Zamk tipi satıcılar, sık sık görüşmek ister, her görüşme için bir bahaneleri vardır. Eğer bir şey bulamazlarsa da “Hayırlı haftalar, kazançlı haftalarcılardır”, “Gününüz aydın, bereketli olsunculardır.”

Aykut Bakay Aykut Bakay 24/02/2024 12:55
Zamk tipi, Network'çü, Size dönüyor olacağım'cı... Otelcilikte bazı satışçı tipleri

1. Zamk Tipi Satıcılar

Sık sık görüşmek ister, her görüşme için bir bahaneleri vardır. Eğer bir şey bulamazlarsa da, “Hayırlı haftalar, kazançlı haftalarcılardır”, “Gününüz aydın, bereketli olsunculardır.” İstediğini almak için maksimum düzeyde telefon, mail, whatapp, olmadı ofis ziyareti şeklinde taciz ederler, işi aldıktan sonra da kimseyi tanımazlar. İlişkileri orada sonlanır. En büyük dezavantajları, ileriye dönük takipsizlik.

2. Networkçu Satışcı

Bu tarz kişiler için kartvizit çok önemlidir. İlk andan itibaren, göz teması başladığında kartlaşmak olmazsa olmazdır. Her toplantıya, davete, kokteyle katılırlar. Kim nerede ne yapıyor bildikleri gibi, karşı tarafın yapabilirlik sınırlarını da bilirler.

Her görüşmeden bir satış durumu çıkarırlar veya network'ünden birilerin işinin halledilmesinde tanıdığın tanıdığı aranır. Herkesle network'e girmezler, iş bitirici güvenilecek kişiler ve ilişkiler önemlidir. Ancak, bağlantıları satışa dönüştürmekte zorlanabilirler.

3. “Size dönüyor olacağım”cı Satışçılar

Senaryo sabitleyiciler, her potansiyel müşteri için aynı satış konuşmasını yaparlar. Görüştükleri kişilerle güvenilir, rahat ve tek tip bir marka deneyimi konuşur, stabilize ve standarttırlar. 

Genel olarak, güzel giyinir, kokular sürer, son modayı takip eder, bol aksesuar kullanır, zincir marka otelin gücünü konuşmalarında da her cümle bir şekilde başarmayı sürdüren ve çoğu zaman irrite edici olan bu satışçılar, marka satışının büyük bir parçası olduğu işletmeler için son derece uygundur. Sonuç olarak marka deneyimini standartlaştırır ancak fırsatları kaçırabilirler.

4. Noktasız satışçılar

Hoş sohbet satış elemanının en güçlü yanı, sıcak, samimi ve ilişki kurmasıdır. İlk izlenimi güçlü yaratırlar. Konuşmaları, müşterileri rahatlatır. Keyif verirler. Bu tür satış temsilcilerinin tek gerçek dezavantajı, "saldırgan" veya zorba olarak görülmeyi tercih etmedikleri için satışları kapatamamalarıdır.

Sürekli anlatırlar, detay konuşurlar. Odadaki bavulluktan, elbise dolabına kadar… Bu detaycılıkları zaman zaman sıkıcı olabilirler. Diğer dezavantajı ise, zamansız ve yersiz konuşurlar. Şirket yetkilisinin uygun olmadığı en yoğun zamanına denk geldiyse bir kabustur.

5. Sipariş Alıcı Satıcılar

Sipariş alıcı satışçılar şirketleri ürün satın almaya ikna etmez, üst satış veya çapraz satış hiç yapmaz; bunun yerine sadece talepleri kaydeder ve aldığı bilgileri ilgili bölüme iletir. Soruları yanıtlamada çok iyi ve herkese yardım etmeye hazır kişilerdir. Ama asla iddialı değildir, sadece talep alır ve iş sürecini takip eder.

6. İş performanslı Satıcılar

Bu tarz çalışkan satış temsilcileri, hala devam eden, bitmeyen işlerin var olduğuna inanırlar, bu da farketmeden kendilerini çalışmaya teşvik eder. Hız onlar için vazgeçilmezdir, konuşmalarını bile alel acele, hızlı hızlı, çabuk çabuk yaparlar. Ancak kafalarında çok fazla iş olduğu için acele hareket etmeleri, konuşmaları bazen karşı tarafa negatif izlenim yaratabilir.

Takip konusunda ustalar, ancak müşteriyi dinlemekte zorlanabilirler. Hedef odaklı, azimli ve cesur ancak küçük ilişkilere odaklanmak yerine sürekli büyük satış yapma beğeni ve takdir eğiliminde olabilirler.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.