Vizesiz Avrupa için son karar, Adalet Divanı'nın...

Türklere vize sorunu Avrupa Adalet Divanı’na havale edildi. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi, Türklerin Almanya’ya aile ziyareti ve turistik seyahatlerde vizeden muaf olup olmadığını Avrupa Adalet Divanı’nın sonuca bağlamasını kararlaştırdı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Vizesiz Avrupa için son karar, Adalet Divanı'nın...
Bir davayı örnek olarak Avrupa Adalet Divanı’na havale etti. Dava avukatı Stuttgartlı Prof. Rolf Guttmann, bu soruna artık Avrupa Adalet Divanı’nın karar vereceğini ve bu kararın temsili olacağını vurguladı.
 
Avukat Prof. Rolf Gutmann davayla ilgili şunları söyledi: “22 Ekim 2007 yılından beri vizeyle ilgili bir davaya bakıyorum. Benim müvekkilim Leyla İcim Demirkan’ın annesi Almanya’da yaşıyor ve üvey babası Alman. Üvey baba ağır hasta ve Türkiye’ye gidemiyor. Bu durumda müvekkilim Almanya’ya gelmek istedi. Ankara’da Alman Büyükelçiliği’ne 2007’de vize başvurusu yaptı. Ancak bu başvurusu Almanya’da kalacağı kuşkusuyla reddedildi.
 
Vize almadan gelmek istedi, ancak buna da izin verilmedi. Bunun üzerine Berlin İdari Mahkemesi’nde dava açtık. Berlin İdari Mahkemesi 22 Ekim 2009’da Türklere vize muafiyeti olmadığına karar verdi. Biz bu karara itiraz ettik. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi bunun üzerine davayı Avrupa Adalet Divanı’na havale etti.”
 
İki yıl sürer...
 
Rolf Gutmann, ‘aslında bu konuya Avrupa Adalet Divanı daha önce ‘Soysal Davası’yla karar vermedi mi’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Burada konu aktif hizmet sunumuyla ilgiliydi. Turistlerde ise hizmet alımı söz konusu. Aktif hizmet sunumu demek hizmet vermek anlamına geliyor. Turistler ise hizmet vermiyor, hizmet alıyor. İkisi arasında fark var. Avrupa Adalet Divanı’nın vize muafiyeti kararı, hizmet sunumu hakkındaydı. Hukuki gerekçeler çok güçlü. Vize şartı için hukuki gerekçeler ise çok zayıf.” (Celal Özcan-Milliyet)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.