Türk turizmciler, Yunanistan'da seri alımlara hazırlanıyor...

Türk turizmciler, 300 Milyar Euro’luk borcuyla batma noktasına gelen Yunanistan'da, şirket alımı için harekete geçti. Turizm işletmeleri ilk hedefte... Komşumuz Yunanistan 300 Milyar Euro’yu bulan kamu borcu nedeniyle iflasın eşiğine gelirken, kriz Türk firmalarına fırsatlar doğuruyor. Türk firmaları yatırımların durma noktasına geldiği Yunanistan'da, ortaklık ve satın almalar için harekete geçti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk turizmciler, Yunanistan'da seri alımlara hazırlanıyor...

Birçok Türk işadamı kendi sektörlerindeki firmaları yakın takibe aldı. Kriz dolayısıyla zor durumda olan birçok Yunan firması Türklerin olabilir ya da Türk ortak edinebilir. Komşudaki gözde sektörler ise turizm, finans ve bilişim olarak sıralanıyor.

 

BU KEZ SIRA TÜRKLER'DE...

Öte yandan 2001 krizi ile nasıl çokuluslu bankalar Türkiye'de fırsat kolladılarsa, Türk bankacılarının da Yunanistan'da atağa kalkmaları bekleniyor. Özellikle Garanti, Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası gibi bankaların Yunanistan'da satın alabilecekleri finans kuruluşlarını araştırdıkları belirtiliyor. Yunanistan'da faaliyette bulunan Karaköy Güllüoğlu, İpekyol, İstikbal, Jolly Tur gibi firmalarımız da, yeni fırsatların peşine düştü.

 

PAZARTESİ ATİNA'DAYIM...

Karaköy Güllüoğlu Başkanı Nadir Güllü, Yunanistan'da yeni fırsatları kolladıklarını belirterek, "Atina'da bulunmak istediğimiz 2 nokta var. Pazartesi gidip, bu noktaların fiyatlarını araştıracağım. İlk fırsatta Atina'da 2 yeni mağaza açacağız" dedi.

 

LÜKS GEMİLERİNE TALİBİZ...

Jolly Tur'un kurucusu Sinan Vardar, Yunanistan'ın kruvaziyer gemilerde çok geliştiğini belirtip, "Bu lüks gemiler bizim için fırsat. Jolly Tur olarak biz onlardan kruvaziyer gemi almaya talibiz. Şu anda krizden dolayı fiyatların düşeceği konuşuluyor. Bu konuda araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Yurt dışında kapattıkları turizm büroları da bizim için fırsat olabilir" dedi.

 

MAĞAZA AÇMAK İSTİYORUZ...

 İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murad Kızıltaş, 2009 yılının başında Yunanistan'daki mağazalarını kapattıklarını hatırlatıp, "Bu kriz geri dönmek için fırsat olabilir. Kriz Yunanistan'daki dengeleri değiştirecektir. Yunanistan'daki fırsatları da kolluyoruz. Orada tekrar mağaza açmak için, araştırma yapıp, kriz sonrası düğmeye basacağız" diye konuştu.

 

FIRSATLARI KOLLUYORUZ...

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, 3 yıldır Yunanistan pazarında olduklarını söyleyerek, "Şu an 8 mağazamız var. Bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz" dedi. Yunanistan'daki fırsatları görmek için, 1 yıl krizin bitmesini bekleyeceklerini anlatan Yalçın Ayaydın, "Bir yılın sonunda fırsatlara bakıp, yeni mağazalar açmak istiyoruz" diye konuştu.

 

TİCARET 3 YILDA 2'YE KATLANIR...

Yunan-Türk Ticaret Odası Yunan tarafı Başkanı Panagiotis Koutsikos, Türk- Yunan toplam ticaret hacminin 10 yılda 20 kat artarak 3 milyar Euro’ya yükseldiğini kaydetti. İki ülkenin daha fazla iş yapması gerektiğini vurgulayan Koutsikos, "Ben ticaretin 3 yılda 6 milyar euroya çıkacağına inanıyorum" dedi.

 

TURİZM VE TAŞIMACILIK ÖNEMLİ...

Akdeniz Odalar Birliği Başkanı da olan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Yunanistan'da bu ortamda Türk firmaları için ortaklık ve satın alma fırsatları doğduğunu belirtti. Yalçıntaş, özellikle turizm ve taşımacılık sektörlerinde Türk firmaları için fırsatlar olduğunu söyledi.

 

ORTAKLIKLAR ARTACAKTIR...

 Yunan-Türk İşbirliği Konseyi Başkanı Selim Egeli, komşudaki krizin yeni ortaklıkların başlangıcı olabileceğini belirterek, "Hizmet, gemicilik, hazır giyim, ve elektronik sektöründe bizim firmalarımız Yunanistan'a rahatlıkla gidip yeni ortaklıklar kurabilirler" dedi. Egeli, denizcilik, turizm, banka ve sigorta sektörlerinde de satın almalar beklediğini belirtti.

 

AB'NİN KAMBURU...

Avrupa Birliği bütçesinden en fazla pay alan ülkelerin başında gelen Yunanistan, 2008 yılındaki 2.3 milyar dolarlık katkısına karşılık, bütçeden 8.5 milyar Euro aldı. 1981 yılında birliğe üye olan ve AB'nin 'kara deliği' olarak nitelendirilen ülke, 2007'de de 5.4 milyar Euro yardım aldı. 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.