Turizm sektörü 2024'te iyi bir rüzgar yakaladı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, "İyi bir hacmimiz, turist potansiyelimiz var. Yüksek sezonda artmasını bekliyoruz. Sektör olarak iyi bir rüzgar yakaladık" dedi.

02/05/2024 12:40
Turizm sektörü 2024'te iyi bir rüzgar yakaladı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı Türkiye'nin 2024 yılı ilk çeyrek turizm verilerini değerlendirdi.

Sektör olarak 2024 yılında başarılı bir performans sergilediklerini dile getiren Girgin, Duvar'da yer alan habere göre, sektörün yaz sezonunda 60 milyon turist 60 Milyar Dolar gelir hedefine doğru ilerlediğini söyledi.

2024 yılı ilk çeyreğinde ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 16,7 artarak 9 milyon 68 bin olduğunu hatırlatan Yiğit Girgin, "Turizm gelirinde ise sektör olarak ilk çeyrekte 8,8 Milyar Dolar ile önemli bir başarı elde ettik. 60 milyon turist ve 60 Milyar Dolar turizm hedefine paralel olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

'KURUN BU SEVİYELERDE SEYRETMESİ MALİYETLERİ ZORLUYOR'

Turizm sektöründe maliyet ve kur hareketliliği gibi iki ana unsurun belirleyici olduğunu kaydeden Girgin, bu verilerin iç ve dış pazardaki talepleri de şekillendirdiğinin altını çizdi. Seçimlerin ardından kurlarda artış beklediklerini fakat artış yaşanmadığını anlatan Yiğit Girgin, "Bizim maliyetlerimiz euro bazlı olduğu için düşük kur politikası bizim için avantaj sağlamıyor. Maliyetlerimiz arttığı için bu farkı yurt içi ve yurtdışı fiyatlamalara yansıtmak durumunda kalıyoruz.

Kurun bu seviyelerde seyretmesi maliyetleri zorluyor. Fiyat politikası turist profilini de belirliyor. Maliyetin sektör üzerinde yarattığı baskı fiyatları ve müşteri tercihlerini de belirliyor. Geçen sene yapılan fiyatların bu sene daha dengeli olduğunu ve yerli yabancı turisti memnun edecek bir seviyede olduğunu rezervasyon artışlarından gözlemleyebiliyoruz. İyi bir hacmimiz, turist potansiyelimiz var. Yüksek sezonda bunun daha da artmasını bekliyoruz. Şu anda sektör olarak iyi bir rüzgar yakaladık" diye konuştu.

'TURİZMDE FARKLI ALTERNATİFLER SUNUYORUZ'

Türkiye'nin deniz, kum ve güneş üçgeninin ötesine geçmiş bir turizm modeli uygulamaya başladığını belirten Girgin, sektör olarak tarih, gastronomi, spor ve sağlık turizmi gibi farklı alternatifleri de birlikte sunduklarını vurguladı.

Yiğit Girgin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışında pek çok bölgede over turizm dediğimiz İtalya, Hollanda ve İspanya başta olmak üzere Avrupa'nın pek çok tatil merkezinde daha fazla turist gelmesini istemeyen yerel halkın başlattığı protestolar Türk turizmi için faydalı olabilir. Ayrıca vize uygulamaları bizim ülkemiz için ve yabancı turist için pozitif bir etki yaratabilir.

Bizim deniz, kum ve güneşten çok fazla bahsetmemize gerek yok. Turizmi 12 aya yaymak için çeşitlendirmeye başladık. Bodrum ve Antalya'da golf potansiyeli ve diğer spor branşlarındaki kamp organizasyonları önemli turizm fırsatları olarak dikkat çekiyor"


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.