Turizm Hainleri haberine cevap var...

Kim bu turizm hainleri haberimiz turizm sektöründe büyük yankı buldu. Antalya'lı turizmci Raşit Araz'ın habere verdiği tepkiyi aynen yayınlıyoruz...

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm Hainleri haberine cevap var...

Kimdi bu hainler? 
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Oteller ve benzeri Konaklama Yerleri sahiplerinden oluşan 40. Meslek Komitesinde yapılan bir tartışmanın ATSO dergisi Vizyon’da yayınlanmasına istinaden verilen haberde bu hainler “Acenteler” ve “rehberler” olarak gösteriliyor. Gerekçe ise Acentelerin ve Rehberlerin şehre inmek isteyen turistleri korkutarak şehre inmelerini önlemeleri olarak gösteriliyor.
 

ATSO 40. Meslek komitesinde bu tartışmayı yapanlara biraz daha yakından bakalım.  Şampiyon Tatil Köyü’nü temsilen Osman Ayık, Gül Otellerini temsilen Yeliz Gül Ege, Catamaran Oteli temsilen Erdal Tontu, IC Otellerini temsilen Abdullah Keleş, Rama Otel’i temsilen Mehmet İçli,  Letoonia Oteli temsilen Bozkurt Atilla ve Cender Oteli temsilen Mehmet Yaman Cender’den oluşan komite turistlerin bireysel olarak tesis dışına çıkmamalarının nedenini bulmuş. Bunu da turistlerden gelen şikâyetlerle güzelce belgelemiş. 
Bu “otel Kurtları”na göre, turistler bireysel olarak ören yerlerine gitmek, şehir merkezine çıkmak, şehir merkezinde alış veriş yapmak istiyorlarmış,  bu isteklerine karşılık acenteler ve rehberler turistleri “şehir merkezinde gasp edilebilirsiniz, can ve mal güvenliğiniz yok” diyerek korkutuyorlarmış. Ayrıca kaçak rehberler de bu işi yapıyormuş.  Bu kaçak rehberlerin çoğu lisanssızmış, sadece yabancı dil biliyorlar diye acenteler tarafından çalıştırılıyorlarmış. 

Gazetenin üçüncü sayfasında,  kendisinin Hasan Cemalvari bir fotoğrafını bulunduğu köşesinde yazan gazetenin İmtiyaz sahibi, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Başyazarı ise, bu Acenteleri, Rehberleri ve “sertifikasız rehber çalıştıran diğer acenteleri!  “Utanmazcasına yedikleri ekmek teknesine bilmem ne yapmakla” itham etmektedir.  Bu yazara göre, bu insanlar “Antalya Haini”, “Ahlaksızdırlar”. Yazarımız Polisi de göreve çağırmaktadır.  Bu tesislere yolcu getiren Acenteleri ve yetkililerinin polis tarafından ifadeye çağrılmalarını istemektedir.
Daha fazla para kazanmak için bu hainleri! Çalıştıran Acentelerden başlamak gerektiğini iddia ederek polisi göreve çağırmaktadır.  Bununla yetinmemiş ve cezalarını da belirlemiştir. “6 aydan başlamak üzere hapis cezası”.  
Yukarıda isimlerini ve otellerini verdiğim kişiler ayrıca “Her şey Dâhil sisteminin turistlerin şehrimizin güzelliklerini görme isteğini engelleyemeyeceği, ancak acentelerin ve rehberlerin turistlere yalan bilgiler vermesinden dolayı kendilerini güvende hissetmemeleri nedeniyle şehre bireysel olarak gelemediklerini” iddia etmişlerdir. 
Bu iddiada bulunanlar yalan söylemektedirler. Evet, Turist şehre ne alış veriş için ne de gezmek için gelmemektedir. Bunun başlıca sebebi otellerin uyguladığı “Her Şey Dâhil” sistemidir.  Diğer bir sebebi de ulaşımın olmamasıdır. Üstelik bu sorun sadece Antalya şehir merkezine ait değildir.
Kemer, Belek, Side gibi bölgelerde aynı sorunla boğuşmaktadır. Bu konuda acenteler defalarca uyarılar yapmış, yazılar yazmış, görüşlerini kamuoyuna anlatmaya çalışmışlardır. Keza Rehberler de örgütleri aracılığıyla defalarca bu konuları iletmişlerdir. Şimdi kalkıp, kendi yarattıkları “Her Şey Dâhil” ucubesiyle uğraşmak yerine, pislik atacak yerler arayanlara TURSAB ve REHBERLER ODASININ uygun cevapları olmalıdır.

Eğer turisti şehre indirmeyenler, yazarın dediği gibi “Antalya Haini” ve “Ahlaksızsalar”, bunlar ne Acenteler ne de Rehberlerdir. Bunlar acımasızca, karlarına kar katmakla uğraşan uluslar arası tekeller ve onlarla işbirliği halindeki otel patronlarıdır. Dünyanın en güzel sahillerini, dünyanın en zengin arkeolojik bölgesini üç otuz paraya “Her Şey Dâhil” sistemiyle satan Uluslararası Tekeller ve Otel Patronları güneşi balçıkla sıvayamazlar. Devletten arazi al, kredi al otel yap sonra yaptığın oteli bir elin parmaklarını geçmeyen uluslar arası tekellere pazarla, onların dayattıkları “Her Şey Dâhil” sistemini uygula, işçi ücretlerini düşür, her kış yüz binlerce işçiyi aylarca kapıya koy, kaliteyi düşür, hizmet standartlarını düşür.

Ondan sonra da “Turist şehre inmiyor çünkü acenteler engelliyor de. Buna kargalar güler.  Eğer polis göreve çağrılacaksa bu otel patronlarının için çağrılmalıdır, eğer ceza verilecekse bu patronlara ve onlara destek olan üst düzey bürokrat ve siyasetçilere verilmelidir.

Bu yalan iddia sahiplerinin birkaçının otellerinde uyguladıkları Her Şey Dâhil sistemine bir göz atmak bile şehre neden turist gelmediğini gösteren kanıtlardır. Örneğin Letoonia Hotel; Kahvaltı, Brunch, Öğle Yemeği, Snack, Beş Çayı, Akşam Yemeği,  gece Snack,24 saat yerli alkollü ve bazı yabancı içkiler, gene 24 saat alkolsüz içecekler, odalarda bulunan milibarlardaki içecekler ücretsizdir. 

Plaj, şezlong, şemsiye, havlu, yüzme havuzları ve kaydıraklar, aerobik, Okçuluk, Badminton, Streching, Jimnastik, Step, Yoga, Tenis vs ile su jimnastiği, Kaydırak, Catamaran ve Sörfler ücretsizdir.  Gün boyu animasyonlar ve gece showlar, 4-8 yaş arası çocuklar için Mini Club, 8-12 yaş arası çocuklar için Kids Club ve 12-16 yaş arası çocuklar için Junior Club, Sauna, Buhar Odası, Türk Hamamı ücretsizdir. Otel içinde 8 adet bar ve 6 adet restaurant ücretsizdir. 
Bir başkası; Şampiyon Tatil Köyü, Gündüz tenis kortları, masa tenisi, dart, plaj voleybolu, mini futbol, su topu oyunları, fitness center,  çocuk kulübü, tüm animasyon aktiviteleri ücretsizdir. Mini bar (Sadece bardakta su), şezlong, minder, güneş şemsiyesi, plaj havlusu, bebek yatağı, mama sandalyesi ücretsizdir. 
 
Sabah 07.00-10.00 arası kahvaltı, 10.00-10.30 arası Geç Kahvaltı,  12.30-14.30 arası öğle yemeği, 12.30-16.00 arası Snack, 16.30-17.30 arası cay, pasta, 19.00-21.30 arası Akşam yemeği, 23.30-24.00 arası Gece çorbası ayrıca tüm yerli alkollü ve alkolsüz içecekler ücretsizdir. Bir başkası; Club Hotel Rama,  07.30-09.30 kahvaltı, 09.30-10.00 Geç kahvaltı, 12.30-14.00 Öğle yemeği, 16.00-17.00 Çay kahve saati, 19.30-21.00 akşam yemeği ve tüm alkollü ve alkolsüz yerli içecekler ücretsizdir. 
Diğerlerini sadece yazıyı uzatmamak adına yazmıyorum. Yoksa Cender Otel hariç, değişik olduklarından değil.  Bütün bunları ücretsiz olarak turiste sun, sonra da “turistin şehre gitmemesinin sorumlusu Acenteler ve Rehberlerdir”  de, bu sadece yalancılık, terbiyesizlik ve açgözlülüktür, başka bir şey değil. 

Her Şey Dâhil sistemi ile Türkiye turizminin canına okuyan bu bir avuç Uluslar arası tekel ve içerideki otel patronları âlemi salak ve kör zannetmektedirler. Artan turist sayısı ve azalan turizm gelirleri ile yabancı gazetelerin mizah eklerine Türkiye’yi konu yapmışlardır.  Turizm işçisi ile kedinin farenin oynadığı gibi oynamaktadırlar.  Türkiye turizmi Her Şey Dâhil sisteminden kurtulmalıdır. Devlet Her Şey Dâhil sistemini uygulamayan otellere vergi indirimi, SSK Prim indirimi ve mali destekler sağlamalıdır. Bu otelleri pazarlayan acentelere prim ve diğer destekleri sağlamalıdır. Ancak bu şekilde bu beladan kurtulabiliriz.

Turistin şehre gelmemesinin diğer bir nedeni ise ulaşımın olmamasıdır. Turisti taşıyacak modern ulaşım araçlarımız yoktur.  Belekten, sahilden otellerin önünden hareket edip, havalimanı ve Deniz limanına kadar gelecek, gene Beldibi ve Tekirova bölgesinden Kemer’e,  Alanya civarındaki Turizm merkezlerinden Alanya’ya, Side civarındaki turistik merkezlerden Side’ye yolcu taşıyacak Tramvay hatlarının yokluğu Turistin şehre gelmeme nedenlerinden birisidir. Alanya-Antalya Tren taşımacılığı ise turizmde taşıma maliyetlerini düşürecek en önemli etken olacaktır.

Turistin şehre gelmemesinin sorumlusu Acenteler ve Rehberler değil, üç, beş Uluslar arası tekel konumundaki tur operatörü, onlara mahkûm hale gelen otel patronlarıdır.  Bunların “garabeti” Her Şey Dâhil sistemi,  kaldırılmalı, şehir içinde pansiyonculuk, Butik otelcilik vs. desteklenmelidir. Çok kısa bir zamanda kurulabilecek raylı sistemlerle de Antalya gerçek bir turizm kenti haline dönüşebilir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.