THY, Rusya'dan Meksika'ya bilet satışını durdurdu

Rusya Tur Operatörleri Birliği, Türk Havayolları'nın Rus şehirlerinden Meksika'ya bilet satışını durdurduğunu açıkladı. Ancak THY'nin internet sitesini kullanan yolcular İstanbul çıkışlı olmak kaydıyla bütün Latin Amerika ülkelerine bilet alabiliyor.

25/04/2024 12:21
THY, Rusya'dan Meksika'ya bilet satışını durdurdu

Öte yandan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da konuyla ilgili bir açıklama yaparak THY'nin tavrının kabul edilemez olduğunu söyledi. Rusya'dan gelen yoğun şikayetler üzerine Türk Hava Yolları, Türkiye üzerinden transit olarak Latin Amerika'ya seyahat eden Ruslar için geçeri uyarı notunu bir notu Rusçaya çevirdi. 

RBC'nın aktardığına göre Türk havayolu şirketi Türk Hava Yolları, uyarı bilgisinin İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanmasından yakaşık iki ay sonra Latin Amerika'ya seyahat eden yolcular için Rusça bilgi vermeye başladı.

Açıklamada Karakas (Venezuela), Mexico City ve Cancun (Meksika), Bogota (Kolombiya), Havana (Küba) ve Sao Paulo (Brezilya) havalimanlarına yapılan uçuşlarda yolculara uygulanabilecek ek talepler  listeliyor.

Moskovski Komsomolets gazetesi haberi, "THY Rus yolculara lütufta bulundu" ironik başlığıyla duyurdu

Öte yandan Rusya'da devlet başkanlığına bağlı İnsan Hakları Konseyi, THY'nin bazı uçuşlara Rusyalı yolcuları almamasıyla ilgili olarak Türk büyükelçiliğine başvuruda bulundu. Konseyden yapılan açıklamaya göre Büyükelçi Tanju Bilgiç'e yapılan başvuruda "THY'nin Rusya vatandaşlarına karşı Rusofob nitelikte ve kaba davranışlarda bulunulduğundan endişe edildiği" dile getirildi.

Bu arada Rusya'nın Meksika Büyükelçiliği basın sözcüsü Andrey Zemski, RIA Novosti'ye verdiği röportajda, diplomatik misyonun Rusların Latin Amerika'ya uçuşunun engellendiği vakalarından haberdar olduğunu ve  Meksikalı yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi. Türkrus'ta yer alan habere göre Zemski, "Meksika genel olarak, birçok insanın burayı geçiş ülkesi olarak kullanması da dahil olmak üzere, ülkede kötüleşen göç sorunu nedeniyle yabancılar için daha sıkı sınır kontrolünü gerekli görüyor" dedi.

Rus turistler aktarma noktası olarak BAE, Orta Asya veya Küba bağlantılarını tercih etmeye başlayacak

ABD Gümrük ve Sınır Koruma kurumu verilerine göre, geçen yıl 2,8 milyondan fazla insan Meksika sınırını geçerek ABD'ye yasa dışı giriş yaptı. Bu, ülke tarihinde rekor oldu. Fox News'e göre yalnızca Aralık 2023'te Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne giren yasa dışı göçmenlerin sayısı 300 bin kişiyi aştı.

Kommersant'ın haberine göre THY'nin Rusları İstanbul'dan transferle Latin Amerika'ya taşımayı reddetmesi, Rus turistlerin aktarma noktası olarak BAE, Orta Asya veya Küba bağlantılarını tercih etmeye zorlamaya başladı. Uzmanlar, bunun Rusya'dan Meksika'ya turist akışında yüzde 30-40 oranında azaltacağını  tahmin ediyor.

Önceki gelişmeler:

Türk Hava Yolları'nın Latin Amerika ülkelerine pek çok Rusya vatandaşının uçuşuna izin vermemesi nedeniyle son bir kaç haftadır tırmanan gerginlik yeni bir aşamaya geldi. Türkiye'deki Rusya Büyükelçiliği, vatandaşlarına "uçuşlara erişimin engellendiğini belgelemek için THY'den yazılı bir talepte bulunmalarını ve uğradıkları zararın karşılanması için ikamet ettikleri yerde tazminat talebiyle dava açmalarını" tavsiye etti.

Diplomatik misyondan RIA Novosti'ye yapılan açıkamada Türk Hava Yolları'nın, diplomatik yollardan defalarca talep edilmesine rağmen, İstanbul üzerinden Latin Amerika ülkeleri uçuşlarına aktarma yapan transit Rus yolculara yönelik uçuşları engellemeye devam ettiği kaydetti. Rus yetkililer, "Havayolu yetkilileri ya ret nedenlerine ilişkin net bir açıklama yapmıyor ya da ilgili devletlerin belirlediği giriş kurallarına atıfta bulunuyor" bilgisini verdi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Ruslara "Türk Hava Yolları'nın hizmetlerinden yararlanmanın uygun olup olmadığı konusunda düşünmelerini" tavsiye etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.