THY'den uçuş korkusu için kurs

Türk Hava Yolları (THY) Havacılık Akademisi tarafından uçuş korkusu (aerofobi) yaşayan vatandaşlara yönelik düzenlenen kursta yüzde 90 başarı oranı yakalandığı açıklandı.

31/12/2019 23:40
THY'den uçuş korkusu için kurs

THY Havacılık Akademisi'nde düzenlenen iki günlük kurslara katılan her kesimden vatandaşlar, kursun ilk günü pilotlar ve psikologlar eşliğinde korkularını yenmek için simülatör eğitimi alıyor. Kursun son gününde ise kursiyerler uzman ekiple belirlenen herhangi bir destinasyona gerçek uçuş yaparak, uçuş korkularının üstesinden geliyor.

YÜZDE 90'I UÇUŞ KORKUSUNU YENDİ

Proje yöneticisi Davut Atay, Türkiye'de ve dünyada birçok insanın tedirginlik ve hissettikleri korkudan dolayı uçağa binemediklerini belirtti. Bu nedenle 2007 yılında "Uçuş Korkusunu Yenme" programını başlattıklarını aktaran Atay, her ay düzenledikleri kurslarla insanlara bu korkularını yenmelerinde yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Atay, bugüne kadar kurslara katılanların yüzde 90'ının rahat bir şekilde uçmaya başladığının altını çizerek, "Kursiyerler, program bittikten sonra sürekli uçtukları destinasyonları bizimle paylaşıyorlar. Arkadaşlarımızı arayarak, 'Yarın Paris'e veya Almanya'ya uçuyorum' gibi ifadeler kullanıyorlar. Bu tabi ki mutluluk verici" dedi.

İKİNCİ GÜN GERÇEK UÇUŞ

İlk başladığında 3 günlük olan kursların, şu anda 2 gün üzerinden devam ettiğini dile getiren Atay, ilk gün bir uçak pilotunun uçuşla ilgili bilgiler, teknisyenin de uçuşla ilgili teknik bilgiler verdiğini dile getirdi. Atay, psikolog tarafından verilen 3 saatlik egzersizin ardından, simülatörle uçuş yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kursun 2. gününde gerçek bir uçuş gerçekleştiriyoruz. Sabah İstanbul'dan Antalya'ya uçuyoruz. Burada yemek yeniyor ve şehir turu düzenleniyor. Akşam üzeri de genellikle İstanbul'a dönüş yapıyoruz. Katılımcılarımız daha sonra bizimle sürekli uçan yolcularımız haline geliyorlar. Bu bizim için çok memnuniyet verici. Program bittikten sonra da onları yalnız bırakmıyoruz. Sürekli onlarla irtibat halindeyiz. THY Eğitim Başkanlığı olarak böyle bir sosyal projenin içerisinde yer aldığımız için ayrıca mutluluk duyuyoruz."

EĞİTİM 2 GÜN SÜRÜYOR

Dünya'da THY gibi bu konuda eğitim veren 1-2 kurum daha olduğunu aktaran Atay, onların eğitimleri bir kaç saat sürerken, kendilerinin profesyonelce 2 gün eğitim verdiğini vurguladı.

Atay, kursun İngilizce versiyonunu hazırlama aşamasında olduklarının altını çizerek, "THY Havacılık Akademisi olarak, sadece Türkiye'deki uçamayan vatandaşlara değil, dünyadaki uçamayan insanlara da hizmet verebilmek istiyoruz" diye konuştu.

20 YILLIK UÇUŞ FOBİSİ BİTTİ

Programın reklam ve tanıtım şefi Ayşe Vural da verilen eğitim sayesinde kurs kapsamında yapılan gerçek uçuşta, uçağın koridorunda oynayanlar ve göbek atanlar dahi olduğunu vurgulayarak, "Geçen programa katılıp da bize İtalya, İspanya ve Antalya'dan resimler gönderenler var. Bunlar bizi gerçekten mutlu ediyor. Çok güzel ve başarılı bir program sunduğumuzu anlıyoruz. Dolayısıyla bu programı geliştirmek ve onlara daha çok yararlı olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Kursa katılan Zeki Sözer de 1993 yılında Özbekistan'dan Türkiye'ye dönerken 4 saat boyunca uçuş korkusu yaşadığını belirterek, bu zamana kadar hep bu korkuyla yaşadığını söyledi. Artık uçağa rahat bir şekilde binebileceğini dile getiren Sözer, "Uçmak özgürlüktür. Hele bu zamanda THY'nin bu fiyatlarıyla. Gidip görmek lazım" diye konuştu.

      


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.