Sınırın iki yakasında turizm umudu

2004 yılından bu yana Türkiye'de çeşitli turizm etkinliklerine katılan Ermenistan Seyahat Acenteleri Birliği (AATA) Başkan Yardımcısı Yeğişe Tanaşyan, Türkiye'yi kendilerine birçok Avrupa ülkesinden daha yakın hissettiklerini belirterek, turizmin iki ülke insanının kaynaşmasına büyük faydalarının dokunacağını söyledi.

31/12/2019 23:40
Sınırın iki yakasında turizm umudu

İzmir'de düzenlenen Travel Turkey Fuarında AATA olarak açtıkları stantta AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tanaşyan, Türkiye'de katıldıkları turizm organizasyonları ve fuarlarda yoğun ilgi gördüklerini, insanların Ermenistan'ı merak etmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Türkiye ile turizm ilişkilerini 2004 yılında kurduklarını, bugüne kadar hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını bildiren Tanaşyan, Türk turistler için Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın turistik bölgelerinden oluşan ortak bir destinasyonu tanıtmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yeğişe Tanaşyan, Türkiye'den Ermenistan'a giden turist sayısı düşük olmasına rağmen Ermenistan'dan özellikle Antalya bölgesine çok turistin geldiğini, Ermenistan'da Türk ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek birçok güzelliğin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'den daha fazla sayıda turistin gelmesini istediklerini belirten Tanaşyan, iki ülke arasında protokollerin imzalanmasıyla başlayan yakınlaşmanın umutlarını artırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Biz ülkelerimizi yakınlaştırmaya siyasetçilerden çok önce başladık. Ancak siyasetçilerin çalışmaları bizim çabalarımız için resmi bir çatı ve destek oluşturacak. İki ülke arasında sınırların kalkması, en fazla Türkiye'nin işine yarayacaktır. Mevcut durumda dahi ülkemizden çok sayıda kişi tatil için Akdeniz sahillerini tercih ediyor.

Türk turizmcilerle karşılıklı yaptığımız çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Artık arkadaş olduk. İki ülkenin işbirliğinde büyük potansiyel var. Türkiye'yi kendimize bir çok Avrupa ülkesinden daha yakın ve güvenilir görüyoruz. Bundan sonra daha çok birlikte hareket etmeliyiz. Bundan iki taraf da kazançlı çıkacaktır. Turizm, farklı kültürleri bir araya getirir. Bizim iddiamız iyi turistik ilişkilerin politikacılara destek sağlayacağı yönündedir.''

Tanaşyan, Türkiye'de katıldıkları fuarlarda özellikle Türkiye'den birçok kentin turizm müdürlerinin stantlarını ziyaret ederek, Ermenistan'daki potansiyel ve işbirliği olanaklarını araştırdığını söyledi.

VAN FUARA HAZIRLANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın verdiği destekle gelecek yıllarda bölgesel bir turizm fuarı düzenlemeye hazırlanan Van'da, sınır kapısının açılması halinde doğacak potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla çalışma yapılıyor.

Travel Turkey İzmir Turizm Fuarına bir stantla katılan Van'ın Vali Yardımcısı Halil Berk, kentin İran'dan gelen turistlerin uğrak noktası olduğunu, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi halinde bu ülkeden de önemli miktarda turist gelebileceğini belirtti.

Bölgede bu potansiyele hazırlık yapabilmek amacıyla bir fuarın düzenlenmesinin gündemde olduğunu, bakanlık ve TÜRSAB'ın desteğiyle o coğrafyanın çehresini önemli ölçüde değiştirecek bir fuar organize etmek istediklerini ifade eden Berk, fuar binalarının inşası konusunda Turizm Bakanlığının desteğinin beklendiğini bildirdi.

Van'ın İran ile geniş bir sınırı olmasına rağmen karayolu çıkış kapısının bulunmadığını, Kapıköy sınırının açılması için çalışma yapıldığını kaydeden Berk, Türkiye tarafında hazırlıkların tamamlandığını, İran tarafının beklendiğini söyledi.

Berk, Ermenistan ile sınırın açılması halinde Van'ın özellikle inanç turizmi konusunda büyük avantaj yakalayabileceğini belirterek, ''Restore edilen Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi'ne Ermenistan'dan karayoluyla çok sayıda turist gelecektir'' dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.