Müzik-Sen, otellerden telif istiyor...

Müzik-Sen: "Otellerin, tatil köylerinin radyo ve televizyon yayınları ile canlı müzik için telif ücreti ödeme yükümlülükleri var."

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Müzik-Sen, otellerden telif istiyor...

Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) Genel Başkanı Mehmet Çırıka, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun'u hükümleri gereğince bir fikir veya sanat eserini yaratan kişiye ya da hak sahiplerine, bu eserden doğan hakları için telif ücreti ödenmesi gerektiğini belirterek, turizm sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmelerin yasaya karşı hile yaptığını öne sürdü.

Çırıka, yaptığı yazılı açıklamada, kanunun hükmü gereğince turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, tatil köyü ve benzeri işletmelerin odalarda ve umumi mahallerdeki radyo ve televizyon yayınları ile canlı müzik icrası (performans) için telif ücreti ödeme yükümlülükleri bulunduğunu belirtti.

Son dönemlerde üyelerinin sendikalarına yaptıkları başvuruların üzücü olduğunu belirten Çırıka, açıklamasında, ''Özellikle Antalya yöresinde faaliyet gösteren birçok otel ve tatil köyü işletmecisinin, canlı performanstan kaynaklanan telif ücretlerini ödememek ve bu yükümlülüklerini işletmelerinde çalışmakta olan müzik sanatçılarına devretmek amacıyla, onları sözleşme imzalamaya zorladıkları ve bu zorlamanın giderek yaygınlaştığı üyelerimizce sendikamıza yapılan başvurulardan öğrenilmiştir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun'u hükümleri gereğince bir fikir veya sanat eserini yaratan kişiye ya da hak sahiplerine, bu eserden doğan hakları için telif ücreti ödenmesi gerekmektedir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmeler yasaya karşı hile yapmaktadır'' ifadelerine yer verdi.

Meslek birliklerinden ya da hak sahibinden kullanım izninin alınması, sözleşme yapılması ve telif ücreti ödenmesi konusundaki yükümlülüklerin işletme veya organizasyon sahibine ait olduğunu bildiren Çırıka, şunları kaydetti: ''Bu yükümlülüğün sözleşmelerle müzik sanatçılarına devredilmesi hukuken olanaklı değildir. Sendikamızca turistik işletmelerin bu uygulaması telif hakları alanında faaliyet gösteren ilgili meslek birlikleri Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği ve Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'ne iletilmiş olup, sorunun anılan meslek birlikleri ile iş birliği içerisinde çözüme kavuşturulması öngörülmektedir. Ayrıca üyelerimize de işletmelerce hazırlanan yasaya aykırı telif sözleşmelerini imzalamamaları, zorlama halinde bu işyerlerinde çalışmamaları ve sahne almamaları konusunda gerekli uyarılar yapılmaktadır.

Dileğimiz, telif haklarının yeterli düzeyde korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin en kısa sürede yapılması ve bu şekilde turizm sektöründe örnekleri görülen çağ dışı anlayış ve uygulamaların yanı sıra, her türlü korsanlığın bir an önce giderilmesidir.''

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.