Kayıt dışı yatak sorunu mercek altında...

İstanbul İl Kultur Turizm Müdürlüğü yaptığı geniş kapsamlı bir araştırmada sayıları gittikçe artan kayıt dışı yatak kapasitesini mercek altına aldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kayıt dışı yatak sorunu mercek altında...
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, tarafından yayınlanan konuyla ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul’da çok sayıda kayıt dışı konaklama mekanı olduğu bilinmektedir. İstanbul turizmi açısından ciddi bir problem haline gelmekte olan bu durumla ilgili İl Müdürlüğümüz bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmuş ve konu tüm boyutlarıyla incelenmiştir.

Görüşmeler ve incelemeler neticesinde rakamsal tespitler yapmanın zor olduğu görünmektedir. Sistem ağırlıklı olarak internet üzerinden rezervasyon alma yolu ile işlemektedir. Bir kısmıysa emlak büroları üzerinden yapılmaktadır. İnternette arama motorlarına “rent a room, rent a flat - in İstanbul’ diye girildiğinde bir hayli internet sitesi ile karşılaşılmaktadır. Bu web sitelerinde dairelerin veya odaların günlük olarak da kiraya verildiğini görmekteyiz. Ancak bunların ne tür işletmecilik altında yapıldığı belli olmamaktadır.

Otelcilerle yapılan kısmi görüşmelerde, bu tür işletmelere karşı olmadıkları ancak bunların denetim altına alınması gerektiği düşüncesinde oldukları görülmüştür. Kiralık mekanların hem hijyenik hem de güvenlik açısından denetim altına alınması gerektiği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Bu tür işletmelerin denetim altına alınmasının en kolay yöntemi de belediyeler tarafından verilen işyeri açma ruhsatı ile kayıt altına girmelerini sağlamak olacaktır. Çünkü işyeri çalıştırma ruhsatı alındığında belediye bu işyeri ile ilgili hem itfaiye raporu istemekte hem de sağlık il müdürlüğünden bir rapor talep etmektedir.

Dolayısıyla bu faaliyetler, gerek işletme sahibi bilgileri gerekse bu tür rapor ve izinlerle birçok yönden kayıt altına girecektir. Şu andaki durumda ise bazı işletmeler kayıt altında olup bazıları hakkında hiçbir bilgi yoktur. Bu mali açıdan da kayıt dışı bir durumdur. Kısa vadede en iyi çözüm yukarıda bahsettiğimiz şekil olan Belediyelerin devreye girerek buraları iş yeri olarak görmeleri ve gereğini yapmalarıdır.


Bazı uygulamalarda Beyoğlu Belediyesi’nin denetim yaptığı ve bu tür yerleri kapattığı da bilinmektedir. Böylece belediyelerle bir ekip oluşturularak bilinçli şekilde olayın üzerine gitmek gerekmektedir. Sıkı denetim faaliyetleri bu tür kayıt dışı konaklama mekanlarını önlemek açısından şu an için en iyi yöntemdir.
Bu nedenlerle İstanbul turizminde güven unsurunun devamlılığını sağlama açısından kayıt dışılığa son vermek gerekmektedir.

İstanbul’a gelen misafirlerimiz öncelikle Bakanlığımız tarafından standartları belirlenen ve denetlenen konaklama tesislerinde sonra belediye belgeli otellerde kalmaları önem taşımaktadır. Denetimsiz konaklamalar ise her zaman problem üretmeye hazır mekanlar anlamına gelmektedir."



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.