Kayıt dışı işçi çalıştırmış turizm işletmelerine, teşvik kapısı kapandı...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, kayıt dışı işçi çalıştıran şirketlerin, ekonomik krizden kurtulmak amacıyla uygulamaya konulan 5 puanlık sigorta primi indirimi hakkından yararlandırılmayacağını söyledi. Erol, yaptığı yazılı açıklamada, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında iş yerlerinde denetimler yaptıklarını ifade etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kayıt dışı işçi çalıştırmış turizm işletmelerine, teşvik kapısı kapandı...

SGK Antalya İl Müdürlüğüne aylık ortalama 51 bin 700 iş yerinden bildirge alındığını belirten Selim Erol, 10 aylık dönemde 10 bin 450 işverenin 5 puanlık sigorta primi indiriminden yararlandığını kaydetti.

Erol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Teşvik indiriminden yararlanan işverenlerimizin 5 puanlık indirimden yararlanmaya devam edebilmeleri için sigortasız eleman çalıştırmamaları gerekir. Yapılan denetimlerde bazı işverenlerimizin teşvikten yararlanmış olmasına rağmen, sigortasız eleman çalıştırdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle de yaklaşık 1 yıl boyunca yararlanacakları 5 puanlık sigorta primi indiriminden faydalanamayacaklardır. Denetimlerde Antalya'da önemli bir yere sahip olan bir otelin sigortasız eleman çalıştırdığı tespit edilmiştir. Turizm sezonunda aylık ortalama 600-650 kişi çalıştıran bu otelin, SGK'ya aylık ortalama 230 bin TL sigortalı primi tahakkuk ettirilmiştir. Bu şirket aylık ortalama 38?40 bin TL teşvik indiriminden yararlanmaktaydı. Sigortasız eleman çalıştırdıkları için teşvik indiriminden 1 yıl boyunca yararlanamayacaklardır. Bu nedenle de bu iş yerinin yıllık kaybı 480-500 bin TL'dir.''

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir iş yerinde de sigortasız işçi çalıştırıldığı tespit edildiğini ifade eden Erol, 400 kişi çalıştıran bu işletmenin, SGK'ya 160 bin TL sigorta primi ödediğini vurguladı. Bu şirketin de aylık ortalama 26 bin TL teşvik indiriminden yararlandığını anımsatan Selim Erol, şöyle devam etti:

''Bu şirket de sigortasız işçi çalıştırdıkları için teşvik indiriminden 1 yıl boyunca yararlanamayacak. Bu iş yerinin yıllık kaybı 310 bin TL olmuştur. Kayıt dışı eleman çalıştıran işverenler, daha önce yararlanmış oldukları 5 puanlık indirimden, ortalama yüzde 18'lik prim indirimden bir yıl boyunca yararlanma haklarını kaybetmiş olmaktadırlar.

Bu denetimleri vatandaşımızın sosyal güvenliklerinin sağlanması ve çalışanların yasal haklarının muntazaman temini için yapmaktayız. İşverenlerin sigortasız eleman çalıştırma lüksü bulunmamaktadır.''

Erol, yılbaşından bu yana yapılan denetimlerde, 5 puanlık sigorta primi indiriminden yararlanan, ancak kayıt dışı işçi çalıştıran 144 şirket tespit edildiğini de sözlerine ekledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.