Kapadokya, özel yasa istiyor...

Kapadokya bölgesinin Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Göreme beldesinde dev bir peribacasının yıkılması, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kapadokya, özel yasa istiyor...

"Peribacalarının iyi korunması için bu şart"...

 

Bölgedeki yerel yöneticiler ve turizmciler, doğa harikası peribacalarının daha iyi korunabilmesi için Özel Kapadokya Yasası çıkarılmasını istedi. Nevşehir'in Göreme beldesinde geçtiğimiz günlerde 25 metre yüksekliğe sahip bir peribacasının yıkılmasının ardından, bölgedeki yerel yöneticiler bir araya geldi.

 
Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, ilçeye bağlı Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, merkez ilçeye bağlı Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü ve Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ile İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdülkadir Tatar, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, Kapadokya Scal Kulüp Başkanı Murat Özgüç ile TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Keçeci'nin katıldığı toplantıda, peribacalarının daha iyi korunabilmesi için alınması gereken tedbirler görüşüldü.

 

Toplantı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen ve alınan kararları açıklayan TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Keçeci, coğrafi yapısı ve kültürel değerleri ile dünyanın dört bir yanından insanların ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin Türkiye'nin en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

 
Dünya Kültür Mirası olan Kapadokya bölgesinin bu cazibesinin birtakım sorumluluklar yüklediğini ve bu sorumlulukların yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin olduğu kadar bireylere de düştüğünü kaydeden Keçeci, bölgede verilen hizmetin kalitesini artırarak daha iyi noktalara ulaşma gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.
 
Bir doğa harikası olan peribacalarının oluşumunun binlerce yıl almasına karşın koruma ve onarım olmadığı zaman doğanın yok edici gücüne direnemediklerini vurgulayan TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Keçeci, "Binlerce yılda oluşan bu doğa ve tarih varlığı, bir anda yok olabilmektedir. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız peribacası çökmesi olayı bizleri üzmüştür. Fakat en sevindirici tarafı ise bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. Yaşanan bu olay bir ilk değil, son da olmayacaktır.

 

Sadece ülkemize ve bölgemize ait olan, UNESCO tarafından da Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen bu peribacalarını koruyup gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin asli vazifesidir" dedi.

 

Bu kapsamda bölgedeki yerel yöneticiler ve sivil toplum örgütleri olarak peribacalarının daha iyi korunabilmesi için alınması gereken tedbirleri kararlaştırdıklarını ve ilk olarak Özel Kapadokya Yasası'nın bir an önce çıkarılmasını istediklerini söyleyen Keçeci; bunun yanında peribacalarının mülkiyetinin bir an önce yerel yönetimlere devredilmesini, peribacalarının ve kaya oyma mekanların röleve, statik ve projelerinin ekonomik anlamda desteklenmesini, bu konuda yapılacak çalışmaların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından öncelikli olarak ele alınıp acil olarak sonuçlandırılmasını, sınırları içerisinde peribacası olan yerel yönetimlerin teknik personel olarak da merkezi yönetim tarafından desteklenmesini, peribacaları ve kaya oyma mekanlar özel mülk içerisinde dahi olsa yerel yönetimlere koruma amaçlı müdahale yapma yetkisi verilmesini, ayrıca bu görevlerin zamanında ve tam yapılabilmesi için, bölgede bulunan ören yeri ve müze gelirlerinden yerel yönetimlere ayrılacak bir fon ile bu projelerin finanse edilmesini istediklerini açıkladı.

 

Keçeci, bu taleplerini önümüzdeki günlerde oluşturacakları bir heyetle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çeşitli bakanlıklara ileteceklerini sözlerine ekledi. (İHA) 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.