İşte turizmin en büyüğü...

İş hayatına Almanya'dan turist taşıyarak başlayan Ayhan Bektaş, turizmdeki 20'nci yılında Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi yönetimine seçildi. Bektaş'ın kurduğu OTI ise, bugün 18 şirketinde 3 bin 200 kişi çalıştıran, 2 Milyar Dolar cirolu dev bir holding....

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İşte turizmin en büyüğü...

Kerem Köfteoğlu

Almanya'da temel eğitimini aldığım analitik düşünme tarzı, Akdeniz Üniversitesi'nden aldırım mühendislik eğitimiyle iyice perçinlendi.  Almanca bilmenin de avantajını kullanarak, Türkiye'de yeni yeni gelişmeye başlayan turizm sektörüne planlı, programlı girdi.
 
İş hayatını başarı öyküsüne dönüştüren girişimcilerin serüveni bazen bir tesadüfle başlayabiliyor. Bazen de OTI (Odeon Tourism International) Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş'ın öyküsünde olduğu gibi  belli bir plan doğrultusunda adım adım ilerliyor. Almanya'da, Kayseri'den giden işçi bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Bektaş, liseye kadar bu ülkede okudu.
 
Yüksekokul için geldiği Antalya'da ise, Akdeniz Üniversitesi inşaat Bölümü'nü kazanıp inşaat mühendisi olarak mezun oldu. 1990'daki mezuniyetinin ardından birkaç yıl bir inşaat firmasında mühendis olarak çalıştı. Turizmin yükselen sektör olduğunu gördüğü ve Antalya'ya gelen Almanların dilini iyi konuştuğu için olsa gerek, 1992'de bu alana yönelmeye karar verdi...
 
Ayhan Bektaş'tan bu kararının nasıl bir sonuca yol açtığını, bundan sonraki plan ve hedeferini öğrendik...
 
Öncelikle turizme nasıl yöneldiniz, tesadüfen mi oldu?
 
Hayır, tesadüfen olmadı. Almanya'da temel eğitimini aldığım analitik düşünme tarzı, Akdeniz Üniversitesi'nden aldırım mühendislik eğitimiyle iyice perçinlendi. Böyle olunca gelişmelere mühendis gözüyle bakmaya başlıyorsunuz. Almanca bilmenin de avantajını kullanarak, Türkiye'de yeni yeni gelişmeye başlayan turizm sektörüne planlı, programlı girdim.
 
Önce hangi şirketi kurarak turizme adım attınız?
 
Üniversitede öğrenci olduğum 1988'de dil avantajımdan dolayı Alman turistlere rehberlik yapıyordum. Böylece yeni gelişmekte olan turizm sektörüyle tanışmış oldum. Üniversiteyi bitirdiğim yıl Körfez Savaşı patladı ve turizme ciddi darbe vurdu. Bu dönemde bir inşaat firmasında çalıştım. 1992 yılına geldiğimizde Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nde okuyan kardeşim Ahmet, Coşkun Yurt ve birkaç girişimciyle birlikte bir seyahat acentesi kurduk.
 
Diğer ortaklar ayrılınca kardeşim ve Coşkun Bey’le şirketin adını Odeon Tours (Eski Yunan'da müzisyenlerin konser verdiği basamaklı yer) olarak değiştirip, Almanya odaklı olarak yolumuza devam ettik.
 
Riskli olmasına rağmen Rusya pazarına da yöneldiniz. O pazarda başarıyı nasıl yakaladınız?
 
1993 yılında Rusya pazarına girdiğimizde hem potansiyelin hem de oradaki zorlukların farkındaydık. Satış sistemi, teknik şartlar ve mantalite bakımından Rusya'daki turizm potansiyelinin kolay kolay harekete geçmeyeceğini biliyorduk. Tüm bu zorluklara rağmen, Coşkun Bey radikal bir kararla Rusya'ya yerleşti. Böylece 1994'te halen pazarın liderleri arasında bulunan tur operatörü şirketimiz Coral, Moskova'da faaliyetlerine başladı. Bence Rusya başarısının sırrı, Coşkun Bey’in aldığı radikal karardır..
 
Odeon Tours ve Coral'dan sonra hangi şirketleri kurdunuz?
 
2000-2005 yılları arasında Polonya'da pazarın liderleri arasında yer alan Wezyr Holiday Service'i, Rusya'da da Blue Sky satış acentemizi kurarak bu ülkelerden turist taşıma işini hızlandırdık. Daha sonra yine Rusya'da diğer tur operatörü şirketimiz Sunmar'ı kurduk. 2005'te bünyesinde Otium Hotels Zeynep ve Otium Hotels Art bulunan Otium Hotels International'ı kurduk. Aynı yıl özel güvenlik hizmeti vermek üzere OGD Güvenlik ve Danışmanlık'ı kurduk.
 
Holdingleşme kararını ne zaman aldınız?
 
2006 yılma geldiğimizde, bünyesinde dokuz iştiraki olan ve 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayan şirketler topluluğumuzu OTI Holding çatısı altında topladık. Aynı yıl Coral, Rusya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne turist taşımaya başladı. Odeon Tours da iç pazardaki faaliyetlerine... 2007'de kişiye özel VIP seyahat hizmetleri sunan A Class acentesini satın aldık. Bir yıl sonra da bu kez otel zincirimize Otium Club Side'yi ekledik. Havacılık şirketimiz Royal Flight'ı geçen yıl ekim ayında kurduk. İşe dört uçakla başlamıştık. Şimdi filomuzdaki uçak sayısı yediye çıktı.
 

Seyahat acentası,  Rusya'daki Tur operatörlüğü ve otelcilik derken havacılığa da girerek turizmdeki sacayağını tamamladınız. Havacılıktaki kısa ve orta vadeli hedefleriniz nedir?

Otium Club Side tur operatörü iştirakimiz Coral Travel için charter uçuşlar yapıyor. Royal Flight, başta Türkiye, Mısır ve Yunanistan olmak üzere 5-6 kaynak pazardan 26 destinasyona yaklaşık 2 milyon yolcu taşıdı. Uzak destinasyonlara uygun uçaklar sipariş ettik. Bu uçakları 2014'te teslim alınca, mevcut destinasyonlarımıza ek olarak Uzakdoğu'ya da uçup yolcu sayımızı 2.5 milyona çıkaracağız.

Turizm dışında başka bir alana yatırım yapacak mısınız?

Öncelikle turizmdeki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye'de 2-3 tesisle görüşme halindeyiz. Bu anlaşmaları 2013 yılında tamamlayıp tesis sayımızı 5’e, yatak kapasitemizi de 2 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Güneş enerjisi alanında da bir yatırım planlıyoruz. Bu işe en azından otellerimizin enerjisini sağlamak için girmek istiyoruz.

Holding bünyesindeki şirket sayısı kaça ulaştı? Bu yılki ciro hedefiniz ne kadar ?

OTI Holding bünyesindeki şirket sayısı lS'e, çalışan sayısı ise 3 bin 200'e ulaştı. Bu sayı, orta vadede devreye girecek yeni yatırımlarımızla 5 bini bulacak. Bu yıl ciromuzu 2 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. 2013 ciromuzu ise yüzde 13 artırmayı planlıyoruz.

WTTC yönetimindeki iki Türk'ten biri...

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Özaltın Holding bünyesindeki Gloria Hotels 8 Resort Yöneticisi Öznur Özdemir Özaltın'la birlikte Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) yönetimine seçildi. Farklı kıtalardan konuklara hizmet sunarken yüksek kalitede sürdürülebilir hizmete ve yüksek derecede müşteri memnuniyetine büyük önem verdiklerini vurgulayan Bektaş, WTTC'nin bir sonraki toplantısının Türkiye'de yapılması için bütün gayretleriyle çalışacaklarını vurguluyor

Genç  Şarapovalar yetiştirecek...

OTI Holding, dört yıldır "Odeon Tours Genç Raketler" (Odeon Tours Young Racquets] adıyla bir organizasyon düzenliyor. İlk yıl Rusya'dan 9-12 yaş tenis altyapı sporcuları, antrenörler ve kulüp yöneticileri Antalya'da ağırlandı. Sonra bunlara Beyaz Rusya, Ukrayna ve Polonya'dan sporcular eklendi. Ayhan Bektaş, Türkiye'den tıpkı Maria Şarapova gibi yetenekli tenisçiler yetişmesine katkı sağlamayı amaçlayan etkinlikle ilgili şu bilgileri veriyor:

"Turnuvaya Türkiye Tenis Federasyonu [TTF] Milli Takım antrenörleri ve misafir ülkelerin tenis federasyonlarından üst düzey temsilciler katılıyor. Yabancı raketleri Türkiye'deki tenis altyapı sporcularıyla bir araya getiriyoruz. Altyapı sporcularımızın yurtdışı tecrübeleri yok. Yabancı oyuncularla aynı kortta idman yapıp maç yapmak kendilerine güvenlerini artırıyor. Bu amaç doğrultusunda çıtayı yükselterek 2012'den itibaren 'Genç Raketler' etkinliğimizi uluslararası boyuta taşıdık. Turnuvamızı 12 veya 14 yaş seviyesinde resmi bir uluslararası turnuva haline getirmek istiyoruz."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.