Frenzel'den krizdeki Avrupa'ya "Turizm" vurgusu...

WTTC Başkanı Dr. Michael Frenzel ve CEO’su David Scoswill, 27 AB ülkesi liderlerine gönderdikleri uyarı yazısında Avrupa’yı ekonomik krizden çıkaracak ve ekonomik toparlanmayı sağlayacak en önemli sektörün turizm olduğunu vurguladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Frenzel'den krizdeki Avrupa'ya "Turizm" vurgusu...

Yazıda özetle, Avrupa liderlerinin, Avrupa’yı kavuran ekonomik krizden çıkaracak ve ekonomik toparlanmayı sağlayacak en önemli sektörün turizm olduğunu görmeleri ve buna göre kararlar almaları isteniyor.

Avrupa’nın en büyük tur operatörü olan TUI AG’nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı Dr. Michael Frenzel ve WTTC CEO’su David Scoswill’in 27 AB ülkesi liderlerine yazdıkları mektup bugün basına açıklandı.

Mektupta, turizm sektörünün AB genelinde 10 milyon istihdam sağladığını, bu rakamın otomotiv (3,2 milyon), madencilik (3,6 milyon), bankacılık ve finansal hizmetler sektöründen (8,5 milyon) çok daha fazla olduğuna, turizm sektörünün AB genelinde en büyük ‘işveren’ olduğuna dikkat çekildi.

Bu rakamlar dikkate alındığında, destek görmesi şartıyla, yeni istihdam yaratmakta en elverişli sektörün turizm olduğu mektupta hatırlatıldı.

Kendi kalemize gol atmayı bırakalım...

Yazıda Avrupa liderlerinden, “Durgunluk zamanında kendi kalemize gol attıracak vergi darbelerinden” kaçınmaları istenirken, “Bu tür anlamsız darbelerin verimliliği ciddi şekilde düşüreceğini, ekonomik kalkınma ve istihdam yaratmada hayati önem taşıyan turizm sektörünü verimsizleştireceği” söylendi.

Kolay para...

Halen AB liderlerinin turizm sektörüne getirilen ek vergilerle ‘kolay para’ elde edebileceklerini düşünmeleri eleştirildi. Buna göre turizm sektörüne getirilen hiçbir ek vergi yükü, uzun vadede devletin kasasına ek gelir sağlamadı.

WTTC, buna örnek olarak, Birleşik Krallıkta geçen yıl uygulanmaya başlayan ek hava yolcu vergisini hatırlattı: Bu ek vergi yükü nedeniyle Birleşik Krallık 2011 GSMH’sine 4,2 milyar pounda mal olmuş ve 91.000 kişi işlerini kaybetmiş.

Mektupta bahsedilen bir başka örnekte, Hollanda’nın benzer şekilde bir ek hava yolcu vergisi getirdiği, zararlarını görünce hemen bir yıl sonra bu hatadan dönerek, vergiyi iptal ettiği hatırlatılıyor. Hollanda’da bu ek verginin tüketiciye getirdiği bilet fiyat artışı, tüketicinin komşu ülkelerin havalimanlarına gitmesine sebep olmuş ve Hollanda bu nedenle 6 ay içinde 1,2 milyar Euro zarar etmişti.

İrlanda’nın getirdiği ve ‘ayak bastı parası’ olarak da tarif edilen ‘yabancı ziyaretçi konaklama vergisi’ hatırlatılırken, İrlanda’ya gelen yabancı turist sayısının bir sezonda 2 milyon ziyaretçi azalmasıyla, verginin derhal iptal edildiğini, akabinde ziyaretçi sayılarının tekrar arttığı belirtildi.

Destek olunduğunda neler olur…

Turizm sektörünün vergi yükü azaltıldığında çok olumlu ve gelir getirici, istihdam yaratıcı gelişmeler yaşanacağının altı çizilirken, buna örnek olarak Almanya’nın 2010 yılında aldığı karar gösterildi:

Almanya’da otelcilik sektörüne uygulanan KDV’nin 2010 yılında 8 baz puan düşürülmesini takip eden 12 ay içinde, ülkedeki otel sektörünün yarattığı istihdam yüzde 20 artış göstermiş.

Mektupta ayrıca WTTC ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nün ortaklaşa yapılan bir çalışmanın neticesine dikkat çekildi. Bu çalışmaya göre, G20 ülkelerinin kendi aralarındaki vize sorununa bir çözüm bulmaları halinde, turizm sektöründe bir yıl içinde 5 milyon ek istihdam ve ilave 206 milyar dolar turizm gelir elde edeceği hesaplanmış. (Mehmet Perçin)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.