Bu oteller abartıyor mu?

Tanınmış turizmci Hüseyin Baraner, dünya otelcilik pazarında değişen hizmet ve servis anlayışını yazdı. Baraner, "Dünyanın neredeyse her bölgesinde yüksek sayıda otel bulunması rekabeti de beraberinde getiriyor" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bu oteller abartıyor mu?

"Oteller zaman zaman hem yeni müşteri kazanabilmek, hem de eskilerini tutabilmek, zaman zaman da müşterilere uyguladıkları yüksek fiyatları haklı çıkarabilmek için kendilerini birer yaşam cennetine dönüştürmeye çalışıyorlar.

Bu arada müşteriye birebir verilen hizmet ve "bir müşteriye beş his" yaklaşımı önem kazanıyor. Dünyada bu konudaki son gelişmeleri bazı önemli yayın kuruluşlarından derleyip toparlanarak tercüme olarak sunuyorum.

Üst kategori otelleri misafirlerinin çok özel ihtiyaçları için özel eğitimli uzmanlar istihdam ediyor. Bu uzmanlar misafirlerin aşk hayatlarına destek vermekten tutun, akşamdan kalma durumlarına, özel bir banyoya kadar her konuda misafirlere yardımcı oluyorlar.

Mesela hemen bu yıl Westin Otelleri bir koşucu butler kiraladı ve kentteki maratona katılan konuklarına hizmet verdi. Rosewood Otelleri işi iyice abarttı; New York, Dallas, Menlo Park, Kaliforniya, Vancouver ve Suudi Arabistan’daki otellerinde kalan misafirlerine Koku Butlerleri ile hizmet vermeye başladı. Koku butlerleri bu otellerde konaklayan misafirlerine kolonya ve parfüm seçeneklerini bizzat odalarında sunuyor.

Oteller bu uzmanların misafirin konaklama deneyimine müthiş bir değer kattığını söylüyor. Westin Otellerinin Küresel Marka yöneticisi Brian Povinelli maratoncu uzmanı kiralama nedenlerini şöyle açıklıyor; “ O da bir koşucu olduğu için maratona katılan konuklarımızla kolayca bağlantı kurabilecek ve maratonu başarı ile tamamlamalarına yardımcı olabilecekti.”

Viceroy Riviera Maya Genel Müdürü Pedro Lara ise sabun görevlisinin misafirleri şaşırtmak ve mutlu etmek için bir başka yöntem olduğunu belirtiyor. Exhale Spaları’nın ülke direktörü Laura Benge banyo butler’ının misafirlerin seyahatlerini kolaylaştırdığını söylüyor. Spa grubu yakın bir zamanda banyo butler servisi vermek için Gansevoort Hotel Group ile bir ortaklık oluşturdu.

İşin doğrusunu isterseniz, bu özel hizmetleri bir Holiday Inn’de bulmanız mümkün değildir. Ritz Carlton, Viceroy ve Rosewood gibi, diğrfe lüks segment otellerinin içinde bir parça öne çıkan otellerde bu hizmetlerin bedeli gecelik birkaç yüz dolara kadar çıkabilir. İstediğiniz hizmete göre butlerlara ve diğer yardımcılara 10 ile 20 dolar arasında bir bahşiş bırakmalısınız. Bazı otellerde kimi a la carte hizmetler için yüksek bedeller ödemeniz gerekir. Mesela, Ritz Carlton’da barbekü butler’ından ızgara dersleri almak ve özel bir yemek yemek isteyenler 245 dolar öderler.

İşte otellerin sunduğu yedi benzersiz hizmet...

1. Ertesi gün uzmanı: Ritz-Carlton New Orleans

Dün gece çok sayıda ‘el bombası’ gibi kokteyl içtiniz. Sabah uyandınız, başınız çatlıyor. Güneş ışığına bakamıyorsunuz. New Orleans Ritz-Carlton’da bu işin bir uzmanı var. Akşamdan kalma durumunuza bakarak sizi tekrar canlandıracak bir kokteyl hazırlayabilir. Özel kokteyller arasında Cure Royale vardır, ki şampanya ve creme de cassis karışımıdır ve içince gerçekten bir şeyiniz kalmaz. Hafif bir bloody mary sunabilir. Odanıza baş ağrısı uzmanı bir masöz gönderebilir. Bir bakmışsınız yatak ucunda bir sepet taze meyve var.

2. Sabun uzmanı: Viceroy Riviera Maya, Playa del Carmen, Mexico

Viceroy’da villanıza yerleşirken kapınız nazikçe vurulur. Siz kat hizmetlerinden birisini beklersiniz. Ya da bir şişe şampanya ikramı. Ama gelen elindeki sepette bir dolu farklı sabun kalıbı olan Alberto Corona’dır; Otelin Sabun uzmanı. Corona asla yanlış ürün ile ilgilenmez. Bir bakmışsınız sepette yakın köylerde üretilmiş, el yapımı sabunlar. Çukulatalı, lavantalı, anasonlu, karpuzlu ve daha niceleri. Hemen birkaç tanesinden dilimler keserek size koklatır. Hatta bir adım sonra bu sabunları nasıl kullanmanız gerektiğini de açıklamaya başlar. Unutmayın, el yapımız sabunlar açık havada daha güzel bir etki yapar.

3. Koku butler’ı: Rosewood Hotels

Uzun bir uçak yolculuğundan biraz da kötü kokarak geldiniz. Öyle ya, uçaklarda artık yanınızda kolonya, parfüm vb taşımanıza izin vermiyorlar. Rosewood’larda konaklayacaksanız işiniz kolay. New York, Dallas, Silikon Vadisi, Vancouver, Suudi Arabistan’daki otellerinde24/7 hazır olan bir Koku Butler’i bir telefonunun ile kapınıza gelir. Elindeki gümüş tepside seçkin parfüm ve kolonya markaları sunar. Vanvouver’deki Rosewood Georgia’da kadınlar Chanel 5, Bulgari Black, Hermes Kelley Caleche arasından bir seçim yapabilirler. Erkekler için ise Giorgio Armani Acqua di Gio, Hermes Terre d’Hermes, Chanel Bleu de Chanel, Burberry Touch vardır. Hatta Tom Ford Siyah Orkide gibi bir unisex koku bile bulabilirsiniz.

4. Banyo butler’ı: Gansevoort Hotel Group

Basit bir banyo ile yetinmek istemeyen konuklar Gansevoort New York’ta bir banyo butler’ı çağırabilirler. Butler misafirlere detox, yenilenme ya da canlanma temalı banyo paketleri sunabilir. Butler konuklara sıcaklığı 35-40 derece arasında değişen bir banyo hazırlar. İçinde mandalina, portakal çiçeği, lavanta, papatya veya bergamut esansı olan tuz ve yağların içinden en ideallerini seçmek için sizine birlikte çalışır.

5. Barbekü butler’ı: Ritz-Carlton Lodge, Reynold’s Plantation

Atlanta Reynold’s Plantation yakınlarındaki Ritz-Carltonda konaklayan konuklar eğer restoranın çok uzun menüsünden sıkılırlarsa, otelin barbekü butler’ını kiralayabilirler. Güney Amerika’ya özgü kıyafeti ile odanıza gelen ızgara gurusu size kaburgaları hazırlamaktan, domuz filetolarını marine etmeye ve hatta döş etlerini haşlamaya kadar her şeyi sunabilir. Sunum sırasında siz dilediklerinizi seçersiniz. İş pişirmeye kalır. Pişme sonrasında harika bir ziyafetten emin olabilirsiniz.

6. Romantizm Uzmanı: Rendezvous St. Lucia

Eğer erkek arkadaşınızın romantizmden bütün anladığı birlikte bir TV oyunu izlemek ve altı şişelik bir bira paketi ise, 100 odalık, sadece çiftlerin kabul edildiği Rendezvous St Lucia’da işiniz kolay. Hemen otelin Romantizm Uzmanını çağırın. Aklınıza gelebilecek bir çok romantizm örneğini size sunabilir. Örneğin odanızı muhteşem bir şampanya markası ve çukulata ile süsler. Sahilde özel müzik grubu ile çok farklı bir akşam yemeği olabilir. Size özel bir gün batımı turu organize edebilir. Siz ne beklediğinizi tarif edin, o hemen en ideal romantik atmosferi ve uygulamayı sunsun.

7. Atlet Yardımcı: Westin Hotels & Resorts

Westin Hotel’de konaklayan amatör ya da profesyonel koşucular otelin koşu hizmetlisi Christopher Heuisler’i arayabilirler. Heuisler’e kaslarınızı gerdirmekten, koşu sonrasında doğru su içme yöntemine kadar her konuda danışabilirsiniz.  Koşu hizmetlisinin size desteği bunlarla sınırlı değildir.  Heuisler sizi doğru ısınma hareketleri ile koşuya hazırlar. Günler önceden sizi moral olarak güçlendirir. Maraton öncesinde hangi gıdaları almanızın doğru olacağını söyler. Fiziksel görünümünüzü gözlemler ve tempo, hız, nefes konularında danışmanlık yapar. Finişte sizi karşılar, havlunuzu, içeceğinizi takdim eder. Yarış yerinden otelinize transferi ayarlar. Maraton sonrası doğru terapilerle normale dönmenize yardımcı olur.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.