29 milyon turist, 23 Milyar Dolar getirdi...

Turizm sektörü, 2010 yılını 29.5 milyon turist ve 23 Milyar Dolarlık gelirle geride bırakıyor. Hedeflerin tutulduğu yılda yüzde 5’lik büyüme gerçekleşti. Erken rezervasyonun damga vurduğu yıla, alışveriş turizmi de hareket kattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
29 milyon turist, 23 Milyar Dolar getirdi...

Kâr marjlarının düşük olmasından şikâyet eden sektör, 2011 yılından ise 30-31 milyon turist, 23-25 Milyar Dolar arasında gelir bekliyor. Dünyada önemli turizm destinasyonlarından biri olan Türkiye, sektördeki büyümesini bu yıl da sürdürdü. Türk turizm sektörü, 2010’da 23 milyar dolar gelir ve 29.5 milyon turist hedefine ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüyen sektör, 2011 yılında da benzer bir büyüme ve 23-25 milyar dolar arasında gelir bekliyor. Türkiye, dünyadaki en büyük 20 turizm varış noktası içinde yer alıyor.

 

Erken rezervasyona alışıldı...

 

Turizmde 2010’da erken rezervasyon damgasını vurdu. Yüzde 40 indirim sağlayan erken rezervasyon tarihi şubata kadar çekildi. 2011’de erken rezervasyon tarihinin daha da erkene alınması bekleniyor. Vergilerin düşürülmesi ve sektör yasası isteği de bu yıl gündemde kaldı. Sektör 2010 yılında Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), oluşturduğu çalışma gruplarının odaklandığı sektörler arasına da girdi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul da yıl içinde konuşuldu.

 

23 milyar dolar gelir...

 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizmde iyi bir sezon geçirildiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “29.5 milyon turisti geçtik, gelir de 23 milyar dolara yakın. Bir önceki yıla göre 2010’da yüzde 5’lik büyüme yaşandı. 2011’de de benzer büyüme bekliyoruz. Ama dünyadaki ekonomik krizin etkisiyle karlar daraldı. Enflasyon ve kur aleyhimizde gelişti. Karlılık beklentilerin altında kaldı. Vergi oranları tekrar değerlendirilsin, bir de sektörün yasası olsun istiyoruz.”

 

İstanbul’a 7 milyon turist...

 

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise, gelenlerin sayısı düşmüş olsa da genel olarak İstanbul’un iyi bir yıl geçirdiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “2011 daha iyi geçecek bir yıl. Çok sayıda toplantı ve kongre var. Avrupa Kültür Başkenti tanıtımının sonuçları 2011’de de alınabilir. İstanbul, bu yıl 7 milyon turist çekti. Gelecek yıl yüzde 10 artışla 8 milyona çıkmasını bekliyoruz. Yatırımın çok olduğu bir yıl geride kaldı. 2010’da şehirde on tane yeni müze ve gezi yeri açıldı. Alışveriş turizmi iyi sonuç verdi. Devam etmesini bekliyoruz.”

 

TÖSHİD: Havacılıkta 15 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştık...

 

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, 2010’un sivil havacılık açısından olumlu ve başarılı bir yıl olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Başta THY olmak üzere şirketlerin uçak sayısında önemli bir artış oldu. Türkiye tescilli uçakların toplam sayısı 347’ye ulaştı. THY ve özel sektörün ticari hacmi 2010 itibariyle 15 milyar dolara çıtı. Sektörde çalışan sayısı 100 bini aştı. 2011’de ölçülü ve dengeli büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Havacılık dinamik bir sektör. Konma, konaklama ve Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin (DHMİ) diğer hizmet ücretlerinde bir ayarlama gerekir. Slotlarda yaşanan sıkıntıların giderilmesini bekliyoruz. Petrol fiyatlarına getirilen ek girdilerin de düzeltilmesi gündeme gelebilir.”

 

TYD: Turist sayısındaki artış gelire yansımadı...

 

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı (TYD) Turgut Gür, bu yıl yabancı ziyaretçi sayısındaki artışa karşın gelirin geçen yıla göre çok az farkettiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Turist sayısındaki artışın, turizm gelirlerine aynı oranda yansımadığı global düzeyde kabul edilen bir gerçek. Türkiye’de turizmde ürün çeşitliliğini 12 aya ve ülke geneline yaymak gerekiyor. Krizde bile yatırımlarımızı artırarak 2023 yılı hedefleri doğrultusunda ilerliyoruz. Yatırımlarda yükselme trendi sürecek. 2011 yılı tahminlerimiz 31 milyon yabancı ziyaretçi.”

 

TÜRSAB: 15 milyon Türk seyahat etsin istiyoruz...

 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’nin turizmde 2010 yılını çok iyi geçirdiğini kaydederek, şu görüşleri dile getirdi: “Hedefler tutturuldu. İç turizmde yüzde 150’yi aştık. 9 milyon Türk, yurtiçi ve yurtdışına seyahat etti. 2011’de hedef 30 milyon turist ve 25 milyar dolarlık gelire ulaşmak. 2011, kongre ve sağlık turizminde de başarılı olmak istediğimiz bir yıl. Turizm ekonominin can damarlarından biri oldu. Başbakan, bakan ve vatandaş turizme destek veriyor. Seyahat acenteleri olarak yurtdışına yatırım yapmaya çalışıyoruz. O ülkelerdeki pazarlama faaliyetlerini etkilememiz lazım. Her yıl 12 ülkeyi geziyoruz, 60 ülkede iş yapmayı hedefliyoruz. İçerde ise erken rezervasyonu canlandırmaya çalışıyoruz. Seyahat eden Türk sayısını 15 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.” (Hürriyet)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.