2009'da Alanya'ya gelen turist, otelden çıkmadı...

Alanya’yı tercih eden turistleri gezdiremiyoruz. Deniz, kum ve güneş turizminin ön plana çıktığı ilçede 2 milyon turistten sadece 228 bini tarihi mekânları ziyaret etti. Alanya ilçesinde, müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı önceki yıla göre yüzde 44 azaldı. Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, müze ve ören yerlerini 2008’de 403 bin 373 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2009'da Alanya'ya gelen turist, otelden çıkmadı...

2009’da bu sayının 228 bine gerilediğini belirten Türkmen, buna karşın elde ettikleri gelirin arttığını belirterek, "Alanya Kalesi’ne giriş ücreti 5 liradan 10 liraya, müzeye giriş 2 liradan 3 liraya çıkarıldı. Ziyaretçi sayımız düşse de elde edilen gelir arttı.

 

Müze ve ören yerlerini ziyaret eden 228 bin yerli ve yabancı turistten 217 bini kentin simgesi konumundaki Alanya Kalesi’ne çıkmış. Kızılkule’yi 18 bin 822 kişi, Ehmedek Kalesi’ni 14 bin 826 kişi, Arkeoloji Müzesi’ni 13 bin 821 kişi ve Atatürk Evi’ni 4 bin 568 kişi ziyaret etti. Ziyaretçi sayının düşmesine karşılık elde edilen gelir geçen yıla göre 236 bin lira artarak 1 milyon 733 bin 979 liraya yükseldi." dedi.

 

Alanya’da yerli ve yabancı turistlerin en fazla para harcadığı alanların başında konaklama, seyahat, yiyecek, içecek ve eğlence işletmeleri geliyor. Bu kapsamda doğrudan turizme yönelik hizmet vermeyen fakat son yıllarda sayıları giderek artan alışveriş merkezleri de turizmden payını alıyor.

 

Konaklama tesisleri dışında faaliyet gösteren çok sayıda yiyecek içecek işletmesi bulunuyor. Sadece Alanya Belediyesi’nden ruhsat alarak faaliyet gösteren restoran, bar, disko, kafeterya, pizza salonu, kebap salonu, kahvaltı salonu, pastane, çay bahçesi ve benzeri işletmelerin sayısı bin 300’e yaklaştı.

 

Alanya Belediyesi dışında belde belediyelerinden ruhsat alarak faaliyet gösteren birçok yiyecek içecek işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin müşterilerinin büyük bölümünü Alanya’ya gelen yerli ve yabancı turistler oluşturuyor. İstatistikler göz önüne alındığında Alanya’nın turizm geliri her yıl artıyor. İlçenin turizmden gelirinin 1 milyar doların üstüne çıktığı belirtiliyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.