Zengin turistin gezme nedeni farklı

Gelir seviyesi arttıkça insanların yurtdışına çıkış nedenleri de değişiyor.

11/03/2018 23:09
Zengin turistin gezme nedeni farklı

Dünyada  uluslararası seyahat eden kişi sayısı 1.3 milyarı geçti. 2030 yılında ise bu rakamın 1.8 milyarı geçmesi bekleniyor. Turizm için harcanan paranın ise 1.5 trilyon dolar olduğu ifade ediliyor. Türkiye de ağırladığı turist sayısı bakımından dünyada en çok turist ağırlayan ülkeler arasında.

2017’de Türkiye’ye gelen turist sayısı 32.4 milyona ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre 2017’de yurtdışına çıkan Türk vatandaşı sayısı 9 milyon 440 bin 457 kişi oldu. Geçen yıl yurtdışına çıkan Türk vatandaşı sayısı ise 8 milyon 62 bin kişiydi. Hem dünyada gezen turist sayısı, hem de Türkiye’den yurtdışına tatil amaçlı çıkan kişi sayısı sürekli artıyor.

ZİYARETÇİ AKINI

Gelir seviyesi arttıkça insanların yurtdışına çıkış nedenleri de değişiyor. Kübra Genç imzalı habre göre, daha önce gezdiği, gördüğü yerleri farklı nedenlerle tekrar ziyaret ediyor. Bu ziyaret sebeplerinin başlıcaları arasında da ülkelerin ‘sanatsal zenginliklerini’ yerinde görmek geliyor. Bu rakamlara da yansımış durumda. Dünyada müze ziyareti yapan kişi sayısı 105 milyona ulaştı.

Uluslararası kâr amacı gütmeyen Themed Entertainment Association (TEA) ve mühendislik firması AECOM’un iş birliğiyle hazırlanan raporda da ziyaretçi sayılarına bakıldığında ilk sırada Çin Ulusal Müzesi yer alıyor. Müzeyi sadece 1 yılda 7.5 milyon kişi ziyaret etti. Hemen ardından gelen Washington’daki National Air and Space Museum ise yaklaşık 7.5 milyon kişi ağırladı. Üçüncü sırada ise Paris’te yer alan Louvre Müzesi bulunuyor. Louvre Müzesi, 7.4 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı.

TÜRKİYE’NİN İKİ KATI

Müzelerin bu denli ilgi görmesi ve ziyaretçi çekmesi ülkelerin gelirlerine de etki ediyor. Türkiye’de turizmdeki gelirlerinin arttırmanın yollarını arıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin turizm gelirini arttırması için turizmini deniz, kum, güneş üçlüsünden çıkararak çeşitlendirmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu da tarihi değerleriyle ön plana çıkan Türkiye’nin de dünyadaki rakipleri gibi özel müzeleriyle daha fazla turist çekebileceği anlamına geliyor. Themed Entertainment Association hazırladığı listenin ilk 10’unda yer alan müzelerin ağırladığı ziyaretçi sayısı 67.1 milyon civarında. Bu da Türkiye’nin ağırladığı toplam turistin neredeyse 2 katı kadar.

SAATTE 1500 KİŞİ BİR TABLO İÇİN GELİYOR

Türk turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında yer alan Avrupa’daki müzeler de ziyaretçi sayıları bakımından listenin üst sıralarında yer alıyor. Dünyanın en çok saygı gören sanat eserlerinden bir çoğuna sahip olan Louvre, şehrin ve ülkenin en büyük müzesi olarak biliniyor. Müze 35 binden fazla esere ve 380 binden fazla objeye ev sahipliği yapıyor. Sadece Leonardo Da Vinci’nin ‘Mona Lisa’sını saatte 1.500 kişi ziyaret ediyor.

İSTANBUL’DAN KÜÇÜK AMA 6 MİLYON KİŞİ GELDİ

Dünyanın en küçük ülkelerinden Vatikan da sanatseverlerin yoğun ilgisini çekiyor. Vatikan Müzeleri, en çok ziyaret edilen müzeler arasında da ilk 10’da yer alıyor. Müzelerin son 2 yıldır ziyaretçi sayısı yaklaşık 6 milyon civarında. Vatikan Müzeleri, yüzyıllar boyunca farklı papalar tarafından toplanan heykel, resim, harita gibi değerli sanat eserlerini barındırıyor.

SALVADOR DALİ’YE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Avrupa şehirlerinden bir diğeri ise Madrid. Madrid, Reina Sofia ile her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçi çekerek ilk 20 müze arasında yer alıyor. İspanya Kraliçesi Sofia’nın adını taşıyan Reina Sofia’da koleksiyon tabloların yanı sıra sanat eserleri üzerine yazılmış 10 bin civarı kitapla önemli bir arşiv olma özelliği taşıyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.